Τελευταία Νέα
Διεθνή

Financial Times: Η αναταραχή στην Τουρκία έχει επιπτώσεις για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου

Financial Times: Η αναταραχή στην Τουρκία έχει επιπτώσεις για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου
Περίπου το 3% του παγκόσμιου εφοδιασμού έγινε με δεξαμενόπλοια μέσω των τουρκικών στενών μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου το 2013.
Η αναταραχή στην Τουρκία έχει επιπτώσεις για τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, λόγω της στρατηγικής θέσης της χώρας στον τομέα της ενέργειας εμπορικούς δρόμους από τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και τη Ρωσία στις ευρωπαϊκές αγορές, επισημαίνει η Financial Times.
Περίπου 2,9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, περίπου το 3% του παγκόσμιου εφοδιασμού, έγιναν με δεξαμενόπλοια μέσω των τουρκικών στενών μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου το 2013, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Η Τουρκία έχει επίσης δύο σημαντικούς αγωγούς πετρελαίου, έναν από το Αζερμπαϊτζάν και τον άλλο από το Ιράκ, οι οποίοι καταλήγουν στο τουρκικό λιμάνι του Τσεϊχάν στη Μεσόγειο.
Οι εξαγωγές πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας ήταν πέρσι κατά μέσο όρο 720.000 βαρέλια την ημέρα, ενώ του Ιράκ από την ημιαυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο τμήμα της χώρας ήταν περίπου 600.000 βαρέλια την ημέρα, όταν δεν διακόπτονταν από επιθέσεις.
Η Τουρκία έχει επίσης ως στόχο, να είναι ένας ολοένα και πιο σημαντικός κόμβος για την προμήθεια φυσικού αερίου προς την ΕΕ.
Το 2013 η BP και άλλες πετρελαϊκές εταιρείες συμφώνησαν για την κατασκευή δύο αγωγών, για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ιταλία, δημιουργώντας αυτό που έχει ονομαστεί Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου, με τις πρώτες παραδόσεις φυσικού αερίου προς την Ευρώπη να έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη του 2019.
Η διαδρομή αυτή θα μεταφέρει 16 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από το πεδίο Shah Deniz του Αζερμπαϊτζάν.
Η τουρκική κυβέρνηση και οι εταιρείες ήταν επίσης σε συνομιλίες για τη λήψη αερίου από το πεδίο γίγαντα Λεβιάθαν του Ισραήλ.
Ο Jason Bordoff του Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια για την Παγκόσμια Ενεργειακή Πολιτική δήλωσε, ότι η Τουρκία είναι ένας «εξαιρετικά σημαντικός συγκοινωνιακός κόμβος» για τις ροές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
«Αν υπάρχει διακοπή του εφοδιασμού, θα μπορούσε να έχουν σημαντική επίπτωση στην αγορά πετρελαίου», είπε.
Οι ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια σχεδιάζει να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την ΕΕ μέσα από την Τουρκία, καθώς και τη χρήση των αγωγών της χώρας ως διαδρομών εξαγωγής για το Ιρακινό πετρέλαιο.
Ο Bordoff είπε, ότι η αναταραχή στην Τουρκία ήταν μια υπενθύμιση της σημασίας για όλους τους καταναλωτές ενέργειας, ώστε να έχουν ένα ευρύ φάσμα προμηθευτών.
«Η επέκταση της ποικιλίας του εφοδιασμού παρέχει αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια, όταν συμβαίνουν απρόβλεπτα γεγονότα», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης