Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Μην περιμένετε ριζικές λύσεις από τους Ευρωπαίους – Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί σε περισσότερες αγορές κρατικών ομολόγων που μπορεί να φτάσουν τα 156 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες

tags :
Nomura: Μην περιμένετε ριζικές λύσεις από τους Ευρωπαίους – Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί σε περισσότερες αγορές κρατικών ομολόγων που μπορεί να φτάσουν τα 156 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες
Όσο παραμένουν περιορισμένες οι δυνατότητες του προσωρινού μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, του EFSF, τόσο η ΕΚΤ θα αναγκάζεται να διατηρεί σε ισχύ το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, επισημαίνει στην 11σέλιδη έκθεση της η Nomura, η οποία φέρει τον τίτλο «EFSF 3.0 and the fate of the ECB‟s SMP» (ο EFSF Νο 3 και η μοίρα του προγράμματος SMP της ΕΚΤ).
Σύμφωνα με τη Nomura εάν οι πόροι του EFSF διατηρηθούν ως έχουν τότε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα συνεχιστεί με την ίδια πορεία που ακολουθήθηκε το τελευταίο εξάμηνο. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και με τους ισχύοντες περιορισμούς, οι κινήσεις της ΕΚΤ θα προσφέρουν μικρή ρευστότητα στην αγορά ομολόγων, αλλά θα διακόπτουν τη μετάδοση της κρίσης σε περιφερειακές χώρες – κλειδιά. Μάλιστα, κατ’ αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίζουν και την πρόσβαση αυτών στις αγορές για την κάλυψη των δημοσιονομικών αναγκών.
Σύμφωνα με την Nomura υπάρχουν τρία σενάρια για την πορεία της Ευρωζώνης, τα οποία μάλιστα μπορούν να λειτουργήσουν και συνδυαστικά. Πιο συγκεκριμένα:
1.Δημοσιονομική Ένωση και/ή έκδοση ευρωομολόγου με αλλαγές στις δομές και τις υποχρεώσεις των κρατών – μελών: Η πιθανότητα αυτού του σεναρίου έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα, και μάλιστα από τότε που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε να ζητείται πρώτα η γνώμη του σε οποιαδήποτε άλλη αλλαγή που γίνεται στο θεσμικό πλαίσιο της ευρωζώνης.
2.Νομισματοποίηση του χρέους των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης, μέσω αύξησης του μεγέθους του ισολογισμού της ΕΚΤ: Αυτό το σενάριο μπορεί να δώσει ανακούφιση στις αγορές, αλλά τα προβλήματα βιωσιμότητας του χρέους δεν θα επιλυθούν. Το θετικό είναι ότι εάν οι αγορές γνωρίζουν ότι η ΕΚΤ θα παρέμβει αποφασιστικά στις δευτερογενείς, τότε η ζήτηση κατά τις εκδόσεις ομολόγων θα αυξηθεί βελτιώνοντας παράλληλα και τις αποδόσεις.
3.Χρεοκοπία σε επιλεγμένες χώρες και πιθανή έξοδος από το ευρώ ορισμένων: Αυτό θα είναι και το χειρότερο σενάριο για τις αγορές, καθώς θα προκαλέσει μακρόχρονη οικονομική και χρηματοπιστωτική ύφεση.
Η Nomura καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσο οι Ευρωπαίοι πολιτικοί μοιάζουν αδύναμοι να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για την εξασφάλιση της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι ελπίδες για μία σημαντική λύση είναι μικρές. Ευτυχώς, Αγκέλα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί εμφανίζονται τελευταία να κινητοποιούνται στοχεύοντας στη λύση για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου του EFSF. Αν όμως ανατρέξουμε στο παρελθόν, οι επενδυτές δεν πρέπει να περιμένουν ριζικές λύσεις, με αποτέλεσμα η ΕΚΤ να αναγκάζεται να συνεχίζει τις αγορές κρατικών ομολόγων. Μάλιστα, η Nomura υπολογίζει ότι αυτές μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 156 δις. ευρώ τους επόμενους μόνο μήνες.

Columbia: Η ΕΚΤ κάθεται πάνω στην ωρολογιακή βόμβα που λέγεται Ελλάδα – Εφιαλτικό το σενάριο να χρειαστεί στο τέλος η ΕΚΤ ένα σχέδιο διάσωσης…

Πάνω στην ωρολογιακή βόμβα που λέγεται Ελλάδα κάθεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσίευσε η σχολή Columbia Business School, στην οποία και επισημαίνει ότι από τη μία μεριά το επικίνδυνο χρέος της ευρωζώνης και από την άλλη μεριά ο πληθωρισμός δημιουργούν ένα μείγμα που μπορεί να απασφαλίσει έναν κύκλο κατάρρευσης.
Το δυσανάλογο ποσό κρατικών ομολόγων που έχει η ΕΚΤ καθιστά την ίδια επικίνδυνη στην προσπάθεια της να διαχειριστεί μία τέτοια κρίση. Είναι εύκολο να εγκριθεί ένα πακέτο διάσωσης αυτή τη φορά για την ΕΚΤ; Αναρωτιούνται οι συντάκτες της μελέτης, απαντώντας ότι θα είναι ένα εφιαλτικό σενάριο.
Η ΕΚΤ έχει μετατραπεί σε έναν επενδυτή κρατικών ομολόγων, αφήνοντας το ρόλο του θεματοφύλακα της σταθερότητας στην ευρωζώνη. Αν και παραδοσιακά σε περιόδους κρίσης οι Κεντρικές Τράπεζες αύξαναν την παρέμβαση και το μέγεθος τους, ένα πιστωτικό γεγονός από την Ελλάδα μπορεί να θέσει σε μεγάλη δοκιμασία την ΕΚΤ. Μάλιστα, ο κίνδυνος της μετάδοσης της κρίσης θα αναγκάσει την ΕΚΤ να παρέμβει εκ νέου διευρύνοντας την έκθεση της άρα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει.
Σύμφωνα με το Columbia η ΕΚΤ έχει εγκλωβιστεί στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, αφήνοντας άλλα σημαντικότερα ζητήματα σε δεύτερη μοίρα. Μπορεί κάλλιστα να υπομείνει η ευρωζώνη μία προσωρινή αύξηση των τιμών, αλλά ταυτόχρονα να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά με την χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Ενδεικτικό μάλιστα της εμμονής της ΕΚΤ στη σταθερότητα των τιμών είναι και η διατήρηση του επιτοκίου της στο 1,5% (την προηγούμενη εβδομάδα) την ώρα που πολλές χώρες υποφέρουν από τα υψηλά επιτόκια.
Για να μην συνεχίσει να είναι η ΕΚΤ μία ακόμη «κακή τράπεζα» (bad bank), το Columbia συστήνει στους Ευρωπαίους την αύξηση των πόρων του Προσωρινού Μηχανισμού Στήριξης της Ευρωζώνης (EFSF) ώστε να αντικαταστήσει τα «επικίνδυνα» κεφάλαια της ΕΚΤ.
«Αλλά η απουσία ενωμένης ευρωπαϊκής δομής καθιστά αυτήν την εξέλιξη περισσότερο απίθανη», καταλήγει η μελέτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης