Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Standard and Poor’s βλέπει «κρίση εμπιστοσύνης σε όλο τον κόσμο» και προειδοποιεί για διόρθωση στις αγορές

H Standard and Poor’s βλέπει «κρίση εμπιστοσύνης σε όλο τον κόσμο» και προειδοποιεί για διόρθωση στις αγορές
Με βάση ένα κακό σενάριο θα προκύψει σειρά από σημαντικές αρνητικές εκπλήξεις πυροδοτώντας μια κρίση εμπιστοσύνης σε όλο τον κόσμο αναφέρει η Standard and Poor's
Στα 75 δισεκ δολάρια θα εκτοξευθεί το εταιρικό χρέος προειδοποιεί η Standard and Poor’s το 2020.
Σε μια ανάλυση η οποία μπορεί να ανταγωνιστεί την περίφημη «έκθεση McKinsey» από τις αρχές του 2015 η οποία διαπίστωσε ότι όχι μόνο δεν υπήρξε απομόχλευση από την οικονομική κρίση, αλλά ότι το συνολικό παγκόσμιο χρέος έχει αυξηθεί στα πρωτοφανή 199 τρισεκ. δολάρια το 2014, έναντι 52 τρισεκ. το 2007.
Η Standard and Poor’s σε νέα έκθεση – την οποία παρουσίασε το bankingnews – ανέφερε ότι προβλέπει ότι το παγκόσμιο εταιρικό χρέος αναμένεται να αυξηθεί κατά 50% μέσα στα επόμενα 4 χρόνια, από 51,4 τρισεκ. δολάρια σήμερα σε 75 τρισεκ. δολάρια το 2020, ως αποτέλεσμα της φθηνής ρευστότητας που παρέχεται μέσω της νομισματικής πολιτικής και των χαμηλών επιτοκίων.
Δεν αποτελεί έκπληξη, το γεγονός ότι η Κίνα θα βρεθεί με το μεγαλύτερο εταιρικό χρέος.
Στην Κίνα θα καταγραφεί η μεγαλύτερη αύξηση του εταιρικού χρέους.
Οι ΗΠΑ θα αυξήσουν  14 τρισεκ. ή 22%, το νέο εταιρικό χρέος και η Ευρώπη θα καταγράψει αύξηση 15% ή 9 τρισεκ. επιπλέον.
Η Standard and Poor’s προειδοποιεί ότι οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να συμβάλλουν στην ανάκαμψη των οικονομιών αλλά οι κινήσεις τους είναι εις βάρος της πιστωτικής ποιότητας.
Οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν δέσμιες στην ιδέα ότι η πιστωτική επέκταση τροφοδοτεί την ανάπτυξη και αυτή η εξέλιξη είναι υγιής για την παγκόσμια οικονομία.
Στην πραγματικότητα, η έρευνα της Standard and Poor’s  υπογραμμίζει ότι η νομισματική πολιτική και η ποσοτική χαλάρωση έχει μέχρι στιγμής συμβάλει στην αύξηση του χρηματοοικονομικού κινδύνου, μέσω της αύξησης των εταιρικών δανείων και ομολόγων  ξεπερνώντας κατά πολύ εκείνη την παγκόσμια οικονομία.
«Σχεδόν το 50% των εκδοτών εταιρικού χρέους είναι υψηλής μόχλευσης, γεγονός που υποδηλώνει έντονα ότι μια διόρθωση στις παγκόσμιες πιστωτικές αγορές είναι αναπόφευκτη.
 Στην πραγματικότητα, οι αναλυτές πιστεύουν ότι η  πίστωση διόρθωση ξεκίνησε στα τέλη του 2015 και κατά πάσα πιθανότητα θα ολοκληρωθεί στα επόμενα χρόνια.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Morgan Stanley η οποία μάλιστα δείχνει ότι αν η ιστορία επαναλαμβάνεται, ο τρέχον οικονομικός κύκλος θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η Standard and Poor΄s εξηγεί πώς οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες είναι τώρα παγιδευμένες:
-Από την μια δεν επιθυμούν να μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια    
- Από την άλλη οποιαδήποτε απότομη άνοδος στα επιτόκια θα προκαλέσει σοκ στις παγκόσμιες πιστωτικές αγορές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα γενικότερα .

Ως αποτέλεσμα, η S&P θεωρεί ότι μια διόρθωση στις πιστωτικές αγορές να είναι «αναπόφευκτη».
Το μόνο ερώτημα, όμως είναι ο βαθμός της εκδήλωσης του φαινομένου.
 Μια απροσδόκητη απότομη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και μια επιθετική αντιστροφή των εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους.
Το πρόβλημα είναι ότι ο κύκλος της επιβράδυνσης έχει ήδη ξεκινήσει, και οποιεσδήποτε απότομες αλλαγές στα επιτόκια θα επιταχύνουν αυτή την τάση.
Έχει υπάρξει ήδη μια απότομη άνοδο στις χρεοκοπίες εταιριών.
Οι εταιρικές πτωχεύσεις διεθνώς έχουν φθάσει σε ένα ορόσημο 100 μέχρι στιγμής τον Ιούλιο του 2016 ή αύξηση 50%.
Στην πραγματικότητα, η τελευταία φορά που η παγκόσμια καταμέτρηση ήταν υψηλότερη ως προς τις χρεοκοπίες ήταν το 2009, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν έφτασε στις 177 χρεοκοπίες.
Με αυτό τον ρυθμό, το 2016 είναι πιθανό να δούμε ένα νέο υψηλό όλων των εποχών σε default εταιριών.
Η Standard and Poor’s αναφέρθηκε στο crexit είναι....ο δείκτης αυξημένης ευαισθησίας σε απρόβλεπτες εξελίξεις όπως το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να πλήξει την αγορά εταιρικού χρέους.
Μέχρι τώρα ο δανεισμός και η ρευστότητα των επιχειρήσεων έχει οδηγήσει τα χρηματιστήρια σε επίπεδα ρεκόρ εν μέσω μιας αναταραχής στις επαναγορές μετοχών και μιας κινεζικής πιστωτικής κρίσης που θα τελειώσει άσχημα προειδοποιεί η Standard and Poor’s.
Με βάση ένα κακό σενάριο θα προκύψει σειρά από σημαντικές αρνητικές εκπλήξεις πυροδοτώντας μια κρίση εμπιστοσύνης σε όλο τον κόσμο.
Αυτά τα απρόβλεπτα γεγονότα θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσει γρήγορα στην αγορά, ωθώντας τους επενδυτές και τους δανειστές να ρευστοποιήσουν τις επικίνδυνες θέσεις τους.
Αν προκληθεί πανικός θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση της πιστωτικής αγοράς, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης