Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Οι πορτογαλικές τράπεζες χρειάζονται κατεπειγόντως ένα σχέδιο διάσωσης, λόγω των προβληματικών δανείων

FT: Οι πορτογαλικές τράπεζες χρειάζονται κατεπειγόντως ένα σχέδιο διάσωσης, λόγω των προβληματικών δανείων
Η πιθανή… «λυπητερή» για τις τράπεζες που συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση της Novo Banco το 2014, υπολογίζεται από 2,9 δισ. ευρώ έως 3,9 δισ. ευρώ
Μετά τις ιταλικές τράπεζες, πονοκέφαλο για τις ευρωπαϊκές αρχές αναμένεται να προκαλέσουν και οι τράπεζες της Πορτογαλίας, εκτιμά η έγκριτη βρετανική εφημερίδα, Financial Times.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει, οι τράπεζες της Πορτογαλίας, που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα κεφαλαιοποίησης και μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναμένουν ακόμα μεγαλύτερες ζημίες, λόγω των αποτυχημένων προσπαθειών της κυβέρνησης να πουλήσει τη Novo Banco.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πιθανή… «λυπητερή» για τις τράπεζες που συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση της Novo Banco το 2014, υπολογίζεται από 2,9 δισ. ευρώ έως 3,9 δισ. ευρώ.
Ορισμένοι τραπεζίτες, μάλιστα, αμφιβάλουν σχετικά με το κατά πόσο θα βρεθεί τελικά αγοραστής, με το αποτέλεσμα να είναι η διάλυση ή ρευστοποίηση της Novo Banco.
Η προσπάθεια πώλησης της Novo Banco είναι μόνο μία από τις άμεσες προκλήσεις του πορτογαλικού τραπεζικού συστήματος, που θα κρίνει το μέλλον του.
Η Λισαβόνα και οι ευρωπαϊκές αρχές βρίσκονται σε σκληρές διαπραγματεύσεις σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση της κρατικής Caixa Geral de Depósitos, της μεγαλύτερης τράπεζας στην Πορτογαλία, καθώς οι εκτιμήσεις τους σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας διαφέρουν και υπολογίζονται από 2 δισ. ευρώ έως και 5 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας και η κυβέρνηση της χώρας, η οποία τάσσεται κατά της λιτότητας, ζητούν μια συστημική λύση για τα προβληματική στοιχεία ενεργητικού και τα NPLs ύψους 30 δισ. ευρώ, με τις φωνές τους να προστίθενται στις φωνές αυτών που ζητούν διάσωση των τραπεζών με κρατικά κονδύλια.
Ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με έκθεση της βρετανικής HSBC, οι πορτογαλικές τράπεζες χρειάζονται περίπου 7,5 δισ. ευρώ για να επιλύσουν «τη συστημική τραπεζική κρίση», που έχει φέρει τη χώρα υπό τον «αυστηρό έλεγχο της αγοράς».
Οι επενδυτές εκφράζουν, πλέον, έντονες ανησυχίες ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των πορτογαλικών τραπεζών θα ασκήσουν πιέσεις στα δημοσιονομικά της χώρας, η οποία ήδη αντιμετωπίζει πιθανή επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης