Τελευταία Νέα
Διεθνή

Handelsblatt: Ο Schaeuble εμπόδισε την επιβολή κυρώσεων κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας

Handelsblatt: Ο Schaeuble εμπόδισε την επιβολή κυρώσεων κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας
H γερμανική εφημερίδα αποκαλύπτει το παρασκήνιο της συνεδρίασης της Κομισιόν 
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble παρενέβη στη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για παραβίαση κανόνων του ελλείμματος, αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
Ο Schaeuble κάλεσε αρκετούς επιτρόπους της ΕΕ για να τους πείσει να μην επιβληθούν χρηματικές κυρώσεις, δηλώνουν στην εφημερίδα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Κάτα συνέπεια, υπέρ της επιβολής κυρώσεων τάχθηκαν μόλις 4 επίτροποι κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (27/7).
Ωστόσο, η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν γλύτωσαν αλώβητες.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Jean-Claude Juncker δήλωσε στην Handelsblatt ότι ενώ οι εν λόγω χώρες δεν αντιμετωπίζουν οικονομικές κυρώσεις, υπάρχει ο κίνδυνος να έρθουν αντιμέτωπες με την αποχώρηση των διαρθρωτικών ταμείων σε περίπτωση που μειώσουν σημαντικά το έλλειμμα τους για το 2017.
«Έχουμε λάβει δύο αποφάσεις σήμερα: να διαγράψουμε τις οικονομικές κυρώσεις και να αναστείλουμ τις ενισχύσεις από τα διαρθρωτικά ταμεία» ο Juncker στην Handelsblatt.
Σύμφωνα με τον ίδιο η αναστολή των ενισχύσεων από τα διαρθρωτικά ταμεία θα έχει χειρότερες επιπτώσεις τόσο στην Πορτογαλία όσο και στην Ισπανία από την επιβολή κυρώσεων.
Σύμφωνα με τους κανόνες της ευρωζώνης, τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να τηρούν τα ετήσια ελλείμματα του προϋπολογισμού τους κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απαίτηση αυτή μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις ίσες με το 0,2% του ΑΕΠ του παραβάη ή την απόσυρση των διαρθρωτικών ταμείων.
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ψήφισαν για την εκκίνηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για παραβίαση των κανόνων του ελλείμματος.
Εκείνη την εποχή ο Schaeuble δήλωσε ότι στόχος δεν ήταν η τιμωρία της Πορτογαλίας και της Ισπανίας αλλά η παροχή κινήτρων προς τα κράτη-μέλη να κάνουν ό,τι είναι προς το συμφέρον τους.
Ωστόσο, οικονομικές κυρώσεις δεν έχουν επιβληθεί σε κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ.
Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν αγνοήσει τους κανόνες του ελλείμματος κατά το παρελθόν χωρίς να έχουν επωμιστεί καμία συνέπεια.
Το 2015, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη Γαλλία δυο επιπλέον χρόνια περιθώρια προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ.
Όταν ο Juncker ρωτήθηκε γιατί δόθηκε στο Παρίσι αυτό το περιθώριο, εκείνος απάντησε απλά: «επειδή είναι η Γαλλία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης