Τελευταία Νέα
Οικονομία

Β. Κορκίδης (ΕΣΕΕ): Μόνη πλέον διέξοδος για εκατοντάδες επιχειρήσεις το άρθρο 99

Β. Κορκίδης (ΕΣΕΕ): Μόνη πλέον διέξοδος για εκατοντάδες επιχειρήσεις το άρθρο 99
Ο κ. Βασίλης Κορκίδης υποστηρίζει ότι η λύση είναι ο συμψηφισμός χρεών και οφειλών ανάμεσα στο Δημόσιο και τις επιχειρήσεις
Σφίγγει η θηλιά γύρω από το… λαιμό των επιχειρήσεων.
Τη θλιβερή αυτή διαπίστωση κάνει o πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στο bankingnews.
Ο ίδιος εξηγεί ότι η μόνη διέξοδος των επιχειρήσεων που εξαρτώνται από το Δημόσιο είναι να οδηγηθούν κατά εκατοντάδες στο άρθρο 99 ή στο άρθρο 106β, το οποίο προβλέπει την πτώχευση της εταιρείας εν λειτουργία.
Η βασική αιτία του κακού είναι ότι το ελληνικό Δημόσιο με τη στάση του να μη πληρώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα τους προμηθευτές, έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εταιρειών… ζόμπι που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και κυρίως αδυνατούν να καταβάλουν τη μισθοδοσία των υπαλλήλων.
Να σημειωθεί ότι επιχειρηματίες που άνοιξαν νέο γύρο συζητήσεων με τις τράπεζες για να ρυθμίσουν τα χρέη τους βρίσκονται εγκλωβισμένοι για πολλοστή φορά από το ίδιο το Δημόσιο, το οποίο συνεχίζει να μη πληρώνει τις υποχρεώσεις του.
Πιο αναλυτικά, μια επιχείρηση που σήμερα παλεύει να χαλαρώσει τη «θηλιά» από το... λαιμό της έρχεται σε συμφωνία με τις τράπεζες με πιο σκληρούς οικονομικούς όρους σε σχέση με το παρελθόν με σκοπό της διάσωσή της.
Η συμφωνία όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί, καθώς οι τράπεζες απαιτούν την πληρωμή των τόκων των δανείων που είναι σε καθυστέρηση.
Οι οικονομικές απαιτήσεις των τραπεζών αυξάνονται, ενώ καθυστερεί το σκέλος της αναχρηματοδότησης καθώς διαπιστώνεται ότι η εταιρεία δεν λαμβάνει έσοδα διότι ο βασικός πελάτης που είναι το Δημόσιο δεν πληρώνει.
Η πιο πάνω περιγραφή είναι η οικονομική καθημερινότητα για χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να μείνουν «όρθιες» την επόμενη χρονιά.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης εκτιμά ότι η μόνη διέξοδος των επιχειρήσεων θα είναι η ένταξή τους στο άρθρο 99 ζητώντας προστασία από τους πιστωτές με την προοπτική της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης της χώρας.
Ωστόσο, η ένταξή τους στο άρθρο 99 δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει αποτέλεσμα καθώς μόλις το 5% που εντάσσεται στη διαδικασία πτώχευσης εν λειτουργία είναι σε θέση να ανατρέψειτην αρνητική οικονομική κατάσταση σε θετική.
Ο κ. Βασίλης Κορκίδης υποστηρίζει ότι η λύση είναι ο συμψηφισμός χρεών και οφειλών ανάμεσα στο Δημόσιο και τις επιχειρήσεις.
Η πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά μέχρι σήμερα την απορρίπτουν οι Θεσμοί.
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν… τρέχει το πρόγραμμα αποπληρωμής οφειλών, όπως προβλέπεται, με αποτέλεσμα τους επόμενους μήνες οι επιχειρήσεις να οδηγούνται η μία μετά την άλλη στις αίθουσες των Δικαστηρίων.
Το σχέδιο αποπληρωμής προέβλεπε την καταβολή οφειλών ύψους 700 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση, οι οποίες όμως δεν πραγματοποιούνται.
Οι συνολικές οφειλές του δημοσίου έναντι των επιχειρήσεων ανέρχονται στα 7 δισ. ευρώ οι οποίες να σημειωθεί αυξάνονται, αντί να μειώνονται.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης