Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις των ιρλανδικών τραπεζών από τη Standard and Poor’s

Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις των ιρλανδικών τραπεζών από τη Standard and Poor’s
Αν και οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στη μείωση των NPLs και στη βελτίωση των πιστωτικών θεμελιωδών στοιχείων τους, παραμένουν ευάλωτες σε περίπτωση απότομης ύφεσης
Δύο βασικές παραδοχές οδήγησαν σήμερα, Τρίτη 2 Αυγούστου, τον αμερικανικό οίκο αξιολογήσεων Standard and Poor’s να επιβεβαιώσει τις αξιολογήσεις των ιρλανδικών τραπεζών: η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ιρλανδία και η αβεβαιότητα γύρω από την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναλυτικότερα, ο S&P διατήρησε αμετάβλητες τις αξιολογήσεις και τις προοπτικές των ιρλανδικών τραπεζών ως εξής:
Bank of Ireland (BOI) - «BBB-/A-3», με θετικό outlook.
Allied Irish Banks PLC (AIB) - «BB+/B», με θετικό outlook.
Permanent TSB PLC (PTSB) - «BB-/B», με σταθερό outlook.
Παράλληλα, στη σχετική έκθεση, αναφέρεται ότι ο οίκος επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της KBC Bank Ireland σε «BBB-/A-3», με σταθερό outlook, στις 28 Ιουνίου 2016.
Όπως αναφέρει ο οίκος, η επιβεβαίωση των αξιολογήσεων των ιρλανδικών τραπεζών αντανακλά την εκτίμηση ότι η συνεχιζόμενη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ιρλανδία λειτουργεί υποστηρικτικά για την κερδοφορία του τραπεζικού συστήματος της χώρας, παρά την αβεβαιότητα, στον απόηχο της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε.Ε..
Επιπλέον, επισημαίνει ως θετικά στοιχεία για τις ιρλανδικές τράπεζες την πρόοδο που καταγράφεται στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), αλλά και στη συνεχιζόμενη μείωση της μόχλευσης του ιδιωτικού τομέα.
Ο S&P υιοθετεί ένα βασικό σενάριο, βάσει του οποίου το Brexit θα επιβραδύνει ελαφρώς τον ρυθμό ανάκαμψης της ιρλανδικής οικονομίας και ενδεχομένως να έχει ως αποτέλεσμα μια ανοδική τάση στις πιστωτικές ζημίες το 2017, εντούτοις δε θα αλλάξει ριζικά την πορεία του τραπεζικού συστήματος της χώρας προς ένα πιο βιώσιμο πιστωτικό προφίλ.
Στις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ιρλανδικές τράπεζες, πέρα από τις όποιες επιπτώσεις του Brexit, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει το ζήτημα των NPLs, που παρά τη μείωση παραμένουν σε υψηλό επίπεδο, και τα ενυπόθηκα δάνεια.
Ακόμα, σημειώνει ως τροχοπέδη το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων, αλλά και τις νομικές προκλήσεις των ιρλανδικών τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση, αξίζει να αναφερθεί πως, ο S&P φαίνεται να «προσπερνά» τις κακές επιδόσεις των ιρλανδικών τραπεζών στα πρόσφατα τεστ αντοχής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (EBA), όπου η Allied Irish Banks κατέγραψε τη δεύτερη χειρότερη επίδοση στο δυσμενές σενάριο (Core Tier 1 - CET1 4,3%).
Πιο συγκεκριμένα, ο S&P «κατηγορεί» την EBA για ορισμένες υπεραπλουστεύσεις, «τιμωρητικές» για τις ιρλανδικές τράπεζες, αν και εκτιμά πως αυτό που κατέστη σαφές είναι αυτό που ο ίδιος ο οίκος υποστηρίζει:
«Αν και οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν καταγράψει σημαντική πρόοδο στη μείωση των NPLs και στη βελτίωση των πιστωτικών θεμελιωδών στοιχείων τους, παραμένουν ευάλωτες σε περίπτωση απότομης ύφεσης».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης