Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παπακώστα (ΝΔ) προς Τσακαλώτο: Κινδυνεύει να χάσει πλήρως η χώρα τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών;

Παπακώστα (ΝΔ) προς Τσακαλώτο: Κινδυνεύει να χάσει πλήρως η χώρα τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών;
Για ριζική αλλαγή του τραπεζικού τοπίου τους επόμενους μήνες κάνει λόγο η βουλευτής της ΝΔ στην ερώτηση της στον ΥΠΟΙΚ
Ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το εάν η χώρα κινδυνεύει να χάσει πλήρως τον έλεγχο των ελληνικών τραπεζών και να περάσει αποκλειστικά στο ΤΧΣ απευθύνει η βουλευτής της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα.
Η βουλευτής της ΝΔ, επικαλούμενη τόσο δημοσιεύματα όσο και παρατηρήσεις προέδρων ελληνικών τραπεζών υποστηρίζει ότι δίνεται η εντύπωση πως «το τραπεζικό τοπίο θα αλλάξει ριζικά τους επόμενους μήνες στην χώρα μας».
«Συγκεκριμένα, έχουν ξεκινήσει ήδη οι αλλαγές στις Διοικήσεις στις Ελληνικές Τράπεζες, ενώ αυτές αναμένεται να ενταθούν το φθινόπωρο.
Αναμένεται δε να οριστεί νέος Πρόεδρος ακόμη και στην Εθνική Τράπεζα.
Αξιοσημείωτο είναι ωστόσο, πως η εφαρμογή των νόμων φέρνει μαζί της το γεγονός, πως ο έλεγχος των Διοικήσεων των Τραπεζών, θα γίνεται μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), πράγμα που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το ΤΧΣ έχει ήδη δώσει σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για την επιλογή μελών  των Διοικητικών Συμβουλίων  και των επιτροπών» επισημαίνει στο κείμενο της ερώτησης της η κα.Παπακώστα.
«Σε αυτό το περιβάλλον προκαλείται επιπρόσθετη ανησυχία με την επικειμένη δημιουργία του Ενιαίου Ταμείου, στο πλαίσιο αλλαγής του Ασφαλιστικού μας Συστήματος και της διαχείρισης των αποθεματικών των εκάστοτε ασφαλιστικών ταμείων.
Όπως είναι γνωστό, τα πλεονάσματα των ταμείων μεταφέρονται στην Τράπεζα της Ελλάδος, και συνεπώς γεννάται το ερώτημα για την βιωσιμότητα και την τύχη του Ενιαίου Ταμείου, εφόσον αυτό θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ» υπογραμμίζει η βουλευτής της ΝΔ, η οποία ρωτά τον κ.Τσακαλώτο:
«Κινδυνεύει η χώρα να χάσει πλήρως τον έλεγχο των Ελληνικών Τραπεζών και να περάσει αποκλειστικά στο ΤΧΣ;
Υπάρχει ο κίνδυνος να οριστούν στις Διοικήσεις των Ελληνικών Τραπεζών ξένοι τραπεζίτες και εκπρόσωποι ξένων funds;
Υπάρχουν προστατευτικές δικλείδες για τα αποθέματα των ασφαλιστικών ταμείων και του Ενιαίου Ταμείου, τα οποία μεταφέρονταν έως τώρα στην Τράπεζα της Ελλάδος;».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης