Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Στο προσκήνιο το προσφυγικό – Εκτός τόπου και χρόνου η ανούσια αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης

Στο προσκήνιο το προσφυγικό – Εκτός τόπου και χρόνου η ανούσια αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης
Να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα και όχι με φθηνούς εντυπωσιασμούς οι πολιτικές δυνάμεις
Την ώρα που η πολιτική αντιπαράθεση τα τελευταία 24ωρα εξαντλείται στο θέμα των καταλήψεων, το προσφυγικό ζήτημα επανέρχεται δριμύτερο στο προσκήνιο.
Σε χθεσινές του δηλώσεις (στη γερμανική εφημερίδα Bild) ο αρμόδιος υπουργός Γ.Μουζάλας εξέφρασε ανοιχτά την ανησυχία της ελληνικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στο προσφυγικό, ζητώντας από την ΕΕ ένα plan B σε περίπτωση που καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία.
Τα μηνύματα που αποστέλλει η Τουρκία είναι εξόχως ανησυχητικά.
Μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο Erdogan και η κυβέρνηση του υψώνουν επικίνδυνα τους τόνους.
Χαρακτηριστικότερη όλων ήταν η δήλωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, M.Cavusoglu, ο οποίος απείλησε με ακύρωση της συμφωνίας έως τον Οκτώβριο, εάν δεν έχει λυθεί έως τότε το θέμα της άρσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
Ενδεικτικές του «πολεμικού κλίματος» όμως ήταν και οι απαντήσεις στις απειλές αυτές από τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Sigmar Gabriel και τον ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Frank Walter Steinmeier, οι οποίοι επί της ουσίας ζήτησαν από την Τουρκία να μην εκβιάζει και να μην θέτει τελεσίγραφα.
Το σενάριο μιας τυχόν κατάρρευσης της συμφωνίας θα είναι πραγματικά εφιαλτικό για την Ελλάδα.
Δεδομένου ότι τα σύνορα και ο δρόμος προς την κεντρική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας παραμένουν κλειστά για τους πρόσφυγες, μια μαζική ροή προσφύγων από τα τουρκικά παράλια θα έθετε σε νέα σκληρή δοκιμασία τον κρατικό μηχανισμό.
Την οποία μάλλον δύσκολα θα μπορούσε να διαχειριστεί.
Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα «γέμιζαν με χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι και πάλι θα έπρεπε να κινηθούν προς την ηπειρωτική Ελλάδα ενώ νέες δομές φιλοξενίας θα έπρεπε να δρομολογηθούν, αν και θα ήταν εξαιρετικά αμφίβολο κατά πόσο θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε ένα μαζικό κύμα προσφύγων/μεταναστών (υπενθυμίζεται ότι περίπου 2 εκατομμύρια Σύροι παραμένουν στην Τουρκία).
Δεδομένου ότι η διαδικασία της ανακατανομής των προσφύγων στο ευρωπαϊκό έδαφος επί της ουσίας δεν εφαρμόζεται, ότι αρκετά κράτη αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες (π.χ. Τσεχία, Ουγγαρία, η οποία θα διεξάγει σχετικό δημοψήφισμα τον Οκτώβριο) την ώρα που επικρατεί αυξημένος φόβος και καχυποψία στην Ευρώπη από τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα, η Ελλάδα θα βρισκόταν και πάλι με την πλάτη στον τοίχο, καθώς θα αναγκαζόταν να σηκώσει ένα ασήκωτο αυτήν την φορά βάρος.
Και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Με τους πολίτες να «δοκιμάζονται» για το κατά πόσο μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, με τους κατοίκους των νησιών του ανατολικού Αιγαίου να βιώνουν στην τσέπη τους τις συνέπειες του προσφυγικού κύματος, με την κυβέρνηση να δέχεται νέες πιέσεις από τους δανειστές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και με την οικονομία να προσπαθεί να ορθοποδήσει για να αποφευχθούν τα χειρότερα του «κόφτη», είναι προφανές ότι οι αντοχές και η ανεκτικότητα θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες.
Εφόσον επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο, η δοκιμασία θα είναι μεγάλη και οι συνέπειες ανυπολόγιστες.
Για αυτό καλό θα ήταν κυβέρνηση και αντιπολίτευση να αφήσουν τη ρηχή, επιφανειακή και εξόχως επικοινωνιακή αντιπαράθεση και να αναλωθούν στα πραγματικά σοβαρά ζητήματα.
Και υπάρχουν πολλά που χρήζουν σοβαρής και υπεύθυνης αντιμετώπισης εγκαίρως.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης