Τελευταία Νέα
Διεθνή

Visco (Bank of Italy): Αναμενόμενη η απόδοση της Paschi στα stress tests - Τι είπε για το σχέδιο διάσωσης

Visco (Bank of Italy): Αναμενόμενη η απόδοση της Paschi στα stress tests - Τι είπε για το σχέδιο διάσωσης
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας σε συνέντευξη του στο Politico αναφέρθηκε και στις πιέσεις που υπάρχουν από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Ignazio Visco σε συνέντευξη στο Politico στον απόηχο των stress tests αλλά και του σχεδίου διάσωσης της Monte dei Paschi.
Όπως υποστήριξε ο ίδιος, τα αποτελέσματα των stress tests έδειξαν ότι -παρά το γεγονός ότι η ιταλική οικονομία έχει βυθιστεί σε ύφεση- οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες θα είναι ανθεκτικές σε ενδεχόμενη κρίση στις μακροοικονομικές συνθήκες.
Παράλληλα χαρακτήρισε αναμενόμενη την απόδοση της Monte dei Paschi di Siena.

Περί stress tests

Σύμφωνα με τον Visco, λοιπόν, τα αποτελέσματα των stress test δείχνουν ότι παρά τη μακρά και βαθιά ύφεση της ιταλικής οικονομίας, οι περισσότερες από τις μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες θα είναι «ανθεκτικές» σε περίπτωση επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών.
Αναφερόμενος στη Monte dei Paschi θεώρησε αναμενόμενη την απόδοση της (σσ. ήταν η χειρότερη απόδοση μεταξύ των 51 τραπεζών με εξετάστηκαν), ενώ τόνισε είναι έτοιμη να προβεί σε άμεσες και τολμηρές ενέργειες, που θα βασιστούν στις ποσοτικές και ποιοτικές εκτιμήσεις που προκύπτουν από τα stress tests.

Το σχέδιο διάσωσης

Όσον αφορά στο σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi ο Visco επεσήμανε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν ως στόχο να ξεπεράσει η τράπεζα όλες τις τρέχουσες αδυναμίες της.
Βάσει του σχεδίου διάσωσης, η εν λόγω τράπεζα θα είναι σε θέση να βελτιώσει την κερδοφορία της.
Ωστόσο ο ίδιος απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση για το εάν υπάρχει περίπτωση να αποτύχει το σχέδιο διάσωσης, που περιλαμβάνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων.
«Το σχέδιο είναι αναπόφευκτα προκλητικό, καθώς έχει σχεδιαστεί να επιλύσει ζητήματα σε περιβάλλον δοκιμών.
Είμαι βέβαιος ότι θα εφαρμοστεί προσεκτικά και αποτελεσματικά τους επόμενους μήνες, και οι κίνδυνοι εκτέλεσης του θα ελαχιστοποιηθούν» είπε χαρακτηριστικά.

Η ερμηνεία των stress tests

Στο μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Ιταλίας ρωτήθηκε και για την ερμηνεία των stress tests και για το εάν μπορούν να ερμηνευθούν κατά δοκούν.
Αυτό που απάντησε είναι τα stress tests εξέτασαν μεμονωμένα κάποιες σημαντικές τράπεζες όχι τα εθνικά τραπεζικά συστήματα.
«Το να βγάζει κάποιος γενικά συμπεράσματα, θα μπορούσε να είναι παραπλανητικό καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφορές.
Για παράδειγμα, μεταξύ των πέντε ιταλικών τραπεζών που περιλαμβάνονται στο δείγμα, όπως είπα, η MPS δεν πήγε καλά, αλλά η Intesa Sanpaolo παρουσίασε μία από τις καλύτερες επιδόσεις.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ιταλικών τραπεζών (σσ. ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο για επισφαλή δάνεια 360 δισ. ευρώ, κάτι που αμφισβητούν οι Ιταλοί αξιωματούχοι), ο Visco απάντησε ότι «τα 360 δισ. ευρώ αφορά το σύνολο της κατηγορίας των ''μη εξυπηρετούμενων δανείων'' (NPLs), ενώ τα «κακά δάνεια», το λεγόμενο ''sofferenze'' είναι πολύ χαμηλότερα.
Από τα 360 δισ. ευρώ των ακαθάριστων μη εξυπηρετούμενων δανείων που εκκρεμούσαν στο τέλος του 2015, τα επισφαλή δάνεια αντιστοιχούσαν σε 210 δισ. ευρώ ενώ τα υπόλοιπα 150 δισ. ευρώ θεωρήθηκαν, εναλλακτικά, ως ''απίθανα να επιστραφούν'' ή ''κατά παράβαση των ανώτατων ορίων υπερανάληψης''
Προφανώς, αυτές οι δύο ευρύτερες κατηγορίες των μη εξυπηρετούμενων δανείων να έχουν διαφορετικές απαιτήσεις όσον αφορά την κάλυψη και υποτιμήσεις».

Οι επιπτώσεις σε συστημικό επίπεδο

Πάντως, ο Visco τόνισε ότι οι ανησυχίες της αγοράς σχετικά με την ποιότητα του ενεργητικού των ιταλικών τραπεζών πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη και δεν θα πρέπει να απορριφθούν επιπόλαια.
«Αλλά υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι είναι κάπως υπερεκτιμημένες» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, παρουσίασε και κάποια στοιχεία σχετικά με την πορεία των νέων NPLs.
«Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, η αναλογία των νέων NPLs προς τα ανεξόφλητα δάνεια μειώθηκαν σε λίγο λιγότερο από το 3%, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.
Παράλληλα, σύμφωνα με τις βασικές οικονομικές προβλέψεις μας, το επιτόκιο υπερημερίας προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω το 2016»

Οι πιέσεις από την ΕΚΤ

Τέλος, ο Visco ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο του Politico εάν υπάρχουν πιέσεις από την ΕΚΤ (μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού - SSM) προς τις τράπεζες της ΕΕ να απαλλαγούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
«Κατά τους τελευταίους μήνες υπήρξε μια αντίληψη στην αγορά ότι ο SSM πιέζει τις τράπεζες να διαθέσουν ταχύτατα τα μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.
Αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη.
Πράγματι, μια αποτελεσματική εποπτική πολιτική για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση της κάθε τράπεζας συγκεκριμένα.
Μια πολιτική που αντί να ωθεί τις τράπεζες να διαθέσουν ταχύτατα των NPLs στην αγορά, να οδηγήσει σε μια μαζική μεταφορά του πλούτου από τις τράπεζες σε ιδιώτες επενδυτές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης