Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ευκαιρία ή δηλητήριο οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές για τους επενδυτές;

FT: Ευκαιρία ή δηλητήριο οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές για τους επενδυτές;
Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν κρίση ενθουσιασμού και όχι εμπιστοσύνης
Την πορεία των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών αναλύει σε σχετικό της άρθρο η Financial Times, επισημαίνοντας ότι από τα 48 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του Stoxx 600, μόνο δυο έχουν παρουσιάσει αύξηση των τιμών τους από τις αρχές τους έτους.
Ο λόγος για τη Scotland’s Clydesdale Bank (που εισήχθη στις αγορές τον Φεβρουάριο) και η Standard Chartered που κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί ένα ασιατικό ίδρυμα που εδρεύει στο Λονδίνο, για λόγους ιστορίας.
Επισημαίνεται ότι συνολικά η αξία των 48 τραπεζών μειώθηκε 28% το 2016.
Επίσης μια εβδομάδα μετά τα stress tests -που απέδειξαν ότι όλες οι τράπεζες, εκτός από τη Monte dei Paschi di Siena μπορούν να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες μακροοικονομικές συνθήκες, έκανε περισσότερο στέρεα τη χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική.
"Για το σύστημα στο σύνολό του, κατά μέσο όρο, νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αποδέχονται ότι υπάρχει αρκετό κεφάλαιο. Όχι μόνο οι επενδυτές αλλά και οι ρυθμιστικές αρχές" λέει ο James Sym, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Schroders.

Η κρίση... ενθουσιασμού

Ωστόσο, αυτό που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες είναι κρίση ενθουσιασμου όχι εμπιστοσύνης.
Η οικονομική στασιμότητα στην Ευρώπη σημαίνει μικρή ανάπτυξη και τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών για την αντιμετώπιση του προβλήματος κάνουν τη ζωή των τραπεζών δυσκολότερη, μειώνοντας τα επιτόκια μπορούν να χρεώνουν στους οφειλέτες.
Έτσι, το πρώτο ζήτημα είναι η ικανότητα των τραπεζών να δημιουργούν κέρδη και τελικά να διανέμου μέρισμα.
Καθώς τα επιτόκια έχουν καταρρεύσει αυτό το έτος, οι προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη των τραπεζών ακολουθούν τον ίδιο δρόμο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης