Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Υπό αναθεώρηση προς πιθανή υποβάθμιση η αξιολόγηση Α (low) της Ιταλίας, λόγω κινδύνων

DBRS: Υπό αναθεώρηση προς πιθανή υποβάθμιση η αξιολόγηση Α (low) της Ιταλίας, λόγω κινδύνων
Συνταγματική αναθεώρηση και τραπεζικό σύστημα, οι κύριες προκλήσεις για την Ιταλία, σύμφωνα με τον οίκο DBRS
Υπό αναθεώρηση, προς πιθανή υποβάθμιση, έθεσε σήμερα, Παρασκευή 5 Αυγούστου, την αξιολόγηση Α (low) της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας ο καναδικός οίκος DBRS, καθώς διαπιστώνει αύξηση των κινδύνων.
Αναλυτικότερα, η απόφαση της DBRS αντικατοπτρίζει την εκτίμηση του οίκου πως η πολιτική αβεβαιότητα, ενόψει του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και λόγω του εύθραυστου τραπεζικού συστήματος, σε συνδυασμό με την αναιμική ανάκαμψη της χώρας και το λιγότερο σταθερό εξωτερικό περιβάλλον ασκούν πτωτικές πιέσεις στην αξιολόγηση της χώρας.
Τους προσεχείς μήνες, η DBRS θα αξιολογήσει αυτούς τους κινδύνους και θα σε ποιο βαθμό επηρεάζουν τις προσπάθειες σταθεροποίησης του κρατικού χρέους.
Η αξιολόγηση των κινδύνων θα επικεντρωθεί σε τρία σημεία:
-Στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, τις προοπτικές τροποποίησης του εκλογικού νόμου και τη συνέχιση των προσπαθειών για δομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις.
-Στην πρόοδο των προσπαθειών για βελτίωση και ισχυροποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας.
-Στις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία και στον αντίκτυπο αυτών στο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ της Ιταλίας.

Μεταξύ άλλων, ο οίκος εκτιμά πως η αβεβαιότητα γύρω από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενδεχομένως να αποσταθεροποιήσει την ιταλική κυβέρνηση, δεδομένου ότι στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο αριθμός των αναποφάσιστων είναι ιδιαιτέρως υψηλός.
Σε περίπτωση απόρριψης των προτεινόμενων αλλαγών, ο Matteo Renzi έχει δηλώσει πως θα παραιτηθεί.
Για τις ιταλικές τράπεζες, η DBRS, σημειώνει πως παρά τις προσπάθειες για ενίσχυση τους, η διαδικασία εξυγιάνσης των ισολογισμών τους παραμένει αργή, ενώ εξακολουθούν να παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και χαμηλή κερδοφορία.
Το τραπεζικό σύστημα της χώρας έχει δεχτεί ιδιαίτερες πιέσεις, στον απόηχο της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παράλληλα, τα αποτελέσματα των ιταλικών τραπεζών στα stress tests απέτυχαν να επαναφέρουν τη βεβαιότητα για το ιταλικό τραπεζικό σύστημα.
Τέλος, για την ιταλική οικονομία, ο καναδικός οίκος επισημαίνει πως την τελευταία δεκαετία η οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας είναι επίπεδη και κάτω από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ.
Το αναπτυξιακό δυναμικό της Ιταλίας παραμένει αδύναμο και η ανάγκη να βελτιωθεί η απόδοση της ανάπτυξης παραμένει θεμελιώδης οδηγός των αξιολογήσεων.
Η συνολική αύξηση της παραγωγικότητας των συντελεστών παραγωγής ήταν αρνητική και τα εταιρικά κέρδη παραμένουν αδύναμα.
Η εύθραυστη ανάπτυξη είναι σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της χαμηλής παραγωγικότητας της εργασίας και του κεφαλαίου, των χαμηλών ποσοστών απασχόλησης, και της χαμηλής επένδυσης στην εκπαίδευση, την έρευνα και την ανάπτυξη, τα οποία έχουν οδηγήσει σε μείωση της ανταγωνιστικότητας.
Επιπλέον, το υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ εξακολουθεί να περιορίζει τον δημοσιονομικό χώρο και να εμποδίζει την οικονομική δραστηριότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης