Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουίκ: Μνημείο θράσους η συνέντευξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στους FT

Κουίκ: Μνημείο θράσους η συνέντευξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ στους FT
Ο Ανδρέας Γεωργίου δήλωσε χθες (14/8/2016) στους Financial Times ότι σε περίπτωση που καταδικαστεί η συζήτηση για το χρέος βρίσκεται σε... κίνδυνο
«Μνημείο θράσους» χαρακτήρισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ τη συνέντευξη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου στους Financial Times.
«Η συνέντευξη του υπόδικου Ανδρέα Γεωργίου στους Financial Times είναι μνημείο θράσους» είπε χαρακτηριστικά από την Κομοτηνή ο κ. Κουίκ.
«Και απειλεί τους πάντες και εκβιάζει τη Δικαιοσύνη, λίγο πριν καθίσει στο σκαμνί του δικαστηρίου κατηγορούμενος για παραποίηση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ» επεσήμανε ο ίδιος και συνέχισε: «Ταυτόχρονα, για μία ακόμη φορά, οι προστάτες του στη Νέα Δημοκρατία, στο ΠΑΣΟΚ και στο ΠΟΤΑΜΙ, αλλά κυρίως στη Νέα Δημοκρατία, όπου είναι εμφανές ότι τελεί υπό την ομηρία του Αντώνη Σαμαρά, συνεχίζουν την εκκωφαντική σιωπή».
Πάντως, ο κ. Κουίκ κατέληξε λέγοντας «αυτή η σιωπή δείχνει συνενοχή και στις απειλές και στους εκβιασμούς του Ανδρέα Γεωργίου.
Επίσης, για μία ακόμη φορά, η σημερινή μεταλλαγμένη Νέα Δημοκρατία αφήνει ακάλυπτο τον Κώστα Καραμανλή».

Χθες 914/8/2016) το bankingnews μετέδιδε:

FT: Επίθεση κατά της κυβέρνησης από τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ - Σε κίνδυνο.... το χρέος εάν καταδικαστώ

Αρνείται τις κατηγορίες για παραποίηση των οικονομικών στοιχείων της χώρας το 2009, ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου σε συνέντευξη του στους Financial Times.
Προειδοποιεί μάλιστα ότι σε περίπτωση που τα ελληνικά δικαστήρια τον καταδικάσουν για τις κατηγορίες αυτές, κινδυνεύουν οι διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Νιώθω ότι ζω σε έναν παράδοξο κόσμο όπου τα πάντα στέκονται ανάποδα.
Αυτοί που παράγουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία που έχουν επικυρωθεί πολλές φορές από διεθνείς οργανισμούς διώκονται, την ώρα που όσοι είναι απέναντι και ήταν υπεύθυνοι για τη νοθεία των στατιστικών στοιχείων κατά το παρελθόν δεν αμφισβητούνται» αναφέρει.
Υποστηρίζει ακόμη, ότι εάν η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, είναι καταδικαστική θα υπάρξουν συνέπειες τόσο για την Ελλάδα όσο και για τα άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Ο Ανδρέας Γεωργίου, πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ, φαίνεται ότι έχει στο πλευρό του διεθνείς προσωπικότητες και οικονομολόγους που στηρίζουν την αθωότητα του όπως ο επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας της Νοτίου Αφρικής Pali Lehohla,, ο οποίος με επιστολή του την προηγούμενη εβδομάδα προς τους Financial Times υποστηρίζει ότι η «δίωξη του Γεωργίου είναι μια σκληρή επιλογή που μετατρέπει την στατιστική υπηρεσία σε επάγγελμα υψηλού κινδύνου».
«Αν κρατικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να κρατήσουν ακριβή στατιστικά στοιχεία, χωρίς φόβο ότι θα σέρνονται επί χρόνια σε δικαστικές αίθουσες, η ακεραιότητα της ΕΕ και του οικονομικού της συστήματος θα έχει υπονομευθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό» τόνισε στους FT.
Αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος υπογραμμίζει ότι «εάν ο υπολογισμός του δημοσίου χρέους κριθεί ότι είναι λάθος, μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και την ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους εταίρους;
Δεν είναι λογικό...» .
Οι Financial Times αναφέρουν ακόμη ότι οι κατηγορίες εναντίον του Α. Γεωργίου περί υπονόμευσης του «εθνικού συμφέροντος» υπογραμμίζει μια «διάχυτη» ελληνική πολιτική πρακτική να παραποιούνται τα οικονομικά στατιστικά στοιχεία για πολιτικό όφελος.
Αναφέρει δε ότι η αριστερή κυβέρνηση Τσίπρα αντιτάχθηκε στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ ως μέρος μιας εκστρατείας για να κερδίσουν παραχωρήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους διεθνείς πιστωτές, παρόλο που το ποσοστό του ελλείμματος το 2009 είχε χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς για τον υπολογισμό του τελευταίου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δις ευρώ.
«Ο Νίκος Παππάς, υπ. Επικρατείας, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα μια σε βάθος διερεύνηση του «πώς και αν τα ελλείμματα διογκώθηκαν, προκειμένου να επισπευσθούν προσχεδιασμένες πολιτικές αποφάσεις για την ένταξη της Ελλάδας στο μνημόνιο» σχολιάζει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης