Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rothschild: Είμαστε αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο πείραμα νομισματικής πολιτικής στην ιστορία του κόσμου

tags :
Rothschild: Είμαστε αντιμέτωποι με το μεγαλύτερο πείραμα νομισματικής πολιτικής στην ιστορία του κόσμου
Στην εξαμηνιαία έκθεση της RIT Capital Partners, ο λόρδος Rothschild αναφέρεται στις αρνητικές αποδόσεις κρατικών ομολόγων 
Τα χαμηλά επιτόκια, οι αρνητικές αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα και η ποσοτική χαλάρωση είναι μέρος του μεγαλύτερου οικονομικού πειράματος στην παγκόσμια ιστορία, και οι συνέπειες είναι ακόμη άγνωστες, λέει ο πρόεδρος της RIT Capital Partners, λόρδος Rothschild.
«Κατά τους τελευταίους έξι μήνες που είναι υπό επισκόπηση, οι κεντρικοί τραπεζίτες συνεχίζουν αυτό που είναι σίγουρα το μεγαλύτερο πείραμα της νομισματικής πολιτικής στην ιστορία του κόσμου.
Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε αχαρτογράφητα νερά και είναι αδύνατο να προβλέψουμε τις ακούσιες συνέπειες των πολύ χαμηλών επιτοκίων, με περίπου το 30% των παγκόσμιων ομολόγων να παρουσιάζει αρνητικές αποδόσεις, σε συνδυασμό με την ποσοτική χαλάρωση σε μαζική κλίμακα» γράφει ο Rothschild στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει σε ταχεία ανάπτυξη των χρηματιστηριακών αγορών -οι τιμές των αμερικανικών μετοχών έχουν τριπλασιαστεί από το 2008- με τις επενδύσεις να αυξάνονται και την αστάθεια να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Παρ' όλα αυτά, όμως, όπως σημειώνει ο Rothschild η πραγματική οικονομία δεν απολαμβάνει τέτοια οφέλη, καθώς «η ανάπτυξη παραμένει αναιμική, η ζήτηση αδύναμη ενώ υπάρχει αποπληθωρισμός σε πολλά μέρη του ανεπτυγμένου κόσμου».

Παραμένουν οι κίνδυνοι

Παράλληλα, ο Rothschild υπογραμμίζει ότι πολλοί κίνδυνοι παραμένουν για την παγκόσμια οικονομία με την επιδείνωση της γεωπολιτικής κατάστασης.
Μεταξύ αυτών των κινδύνων, ο ίδιος «τοποθέτησε» την ψήφο της Βρετανίας για την έξοδο από την ΕΕ, τις αμερικανικές εκλογές και την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας.
Ένας άλλος κίνδυνος είναι η παγκόσμια τρομοκρατία, που σύμφωνα με τον Rothschild είναι μια συνέπεια της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Οι αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2016 οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κατά από το 0% για πρώτη φορά στην ιστορία.
Μάλιστα, η Janus Capital εκτιμά ότι οι παγκόσμιες αποδόσεις είναι οι χαμηλότερες στα 500 χρόνια και το συνολικό ποσό αυτών των ομολόγων είναι 10 τρισ. δολ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Janus Capital, Bill Gross αποκάλεσε αυτό το γεγονός «σουπερνόβα που θα εκραγεί μια ημέρα».
Πάντως, παρακάτω μπορείτε να δείτε το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του Rothschild.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης