Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Οι 3 δράσεις που πρέπει να αναλάβουν άμεσα οι ΗΠΑ για να αποφύγουν την ύφεση

El-Erian: Οι 3 δράσεις που πρέπει να αναλάβουν άμεσα οι ΗΠΑ για να αποφύγουν την ύφεση
Η ποσοτική χαλάρωση και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια εξάντλησαν τις δυνατότητές τους για πρόκληση ανάπτυξης
Το περιβάλλον βραδείας οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ θα μπορούσε να αντιστραφεί σε ύφεση, αν η αμερικανική κυβέρνηση δεν αναλάβει άμεσα δράση υπέρ μιας ουσιαστικής δημοσιονομικής μεταρρύθμισης.
Αυτό επισήμανε την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην (συν)διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κολοσσού PIMCO, Mohamed El-Erian.
«Εξαρτιόμαστε υπερβολικά από τις κεντρικές τράπεζες» επειδή η αντίδραση στη χρηματο-οικονομική κρίση του 2008 δομήθηκε στη βάση της κυκλικότητας της ανάπτυξης, όπως τόνισε ο ίδιος.
Πρακτικά, ο El-Erian επισημαίνει, ότι τόσο η Federal Reserve, όσο και άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, υιοθέτησαν την νομισματική χαλάρωση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του απαιτούμενου, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα ακολουθήσει η ανάπτυξη.
Για τον ίδιο, η ποσοτική χαλάρωση και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια εξάντλησαν τις δυνατότητές τους για πρόκληση ανάπτυξης και πλέον είναι ώρα για τον Λευκό Οίκο και το Κογκρέσο να εφαρμόσουν δομικές μεταρρυθμίσεις.
Ο El-Erian προτείνει τη λήψη των εξής τριών δομικών δράσεων για την αποφυγή μιας ύφεσης και την τόνωση της ανάπτυξης της μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο: αναμόρφωση του φορολογικού κώδικα, αντιμετώπιση των θυλάκων υπερβολικών χρεών (π.χ. φοιτητικά δάνεια) και εφαρμογή προγράμματος δημοσίων επενδύσεων για τη βελτίωση του οδικού δικτύου, των γεφυρών και των συστημάτων μεταφορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης