Τελευταία Νέα
Διεθνή

Standard & Poor's: Τα αρνητικά επιτόκια ωθούν 500 εκατ. ανθρώπους διεθνώς... στα μετρητά

Standard & Poor's: Τα αρνητικά επιτόκια ωθούν 500 εκατ. ανθρώπους διεθνώς... στα μετρητά
Η ανθρώπινη φύση δεν είναι πάντα προβλέψιμη, όπως για παράδειγμα στην Ιαπωνία, στην οποία καταγράφεται αύξηση στις πωλήσεις χρηματοκιβωτίων λόγω αρνητικών επιτοκίων
Για το ενδεχόμενο επιστροφής 500 εκατ. ανθρώπων σε ένα οικονομικό σύστημα που βασίζεται αποκλειστικά σε μετρητά, κάνει λόγο σε ανάλυσή του ο οίκος Standard & Poor's (S&P) την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016, σχολιάζοντας τις απροσδόκητες, δυσμενείς συνέπειες που έχουν τα αρνητικά επιτόκια στους πληθυσμούς στους οποίους ισχύουν.
Οι κεντρικές τράπεζες σε Ιαπωνία, ευρωζώνη και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια, σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνουν την αποταμίευση, να προάγουν τις καταναλωτικές δαπάνες, αλλά και τον δανεισμό.
Όμως, η ανθρώπινη φύση δεν είναι πάντα προβλέψιμη, όπως για παράδειγμα στην Ιαπωνία, στην οποία καταγράφεται αύξηση στις πωλήσεις χρηματοκιβωτίων, καθώς οι άνθρωποι επιλέγουν να φυλάσσουν σε αυτά τις αποταμιεύσεις τους, αντί να τις καταθέτουν στην τράπεζα.
Τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών επηρεάζουν μεταξύ άλλων τις αποδόσεις των ομολόγων, με το σύνολο αυτών που σήμερα καταγράφουν αρνητική απόδοση να έχει αυξηθεί σε 11 τρισ. δολάρια.
Τελικά, όπως υποστηρίζει ο S&P, αν τα αρνητικά επιτόκια επεκταθούν πέρα από τα κύρια χρηματο-πιστωτικά ιδρύματα προς την ευρύτερη οικονομία, τότε αυτή θα μπορούσε να στραφεί ολοένα και περισσότερο προς τη χρήση μετρητών.
Αυτό, χαρακτηρίζεται ως κάτι οπισθοδρομικό που θα έπληττε την παραγωγικότητα, καθώς η πραγματοποίηση συναλλαγών θα γινόταν δυσκολότερη και ακριβότερη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης