Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Συνεχίζεται το… κουίζ για τη Fed - Θα αυξήσει ή όχι τα επιτόκια; - Όλα τα βλέμματα στη Yellen

Reuters: Συνεχίζεται το… κουίζ για τη Fed - Θα αυξήσει ή όχι τα επιτόκια; - Όλα τα βλέμματα στη Yellen
Αντικρουόμενα είναι τα μηνύματα των τελευταίων ημερών
Θα το κάνει ή όχι;
Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στις αγορές σχετικά με το εάν η FED θα αυξήσει τα επιτόκια ή όχι, ενώ όλα τα βλέμματα πλέον έχουν στραφεί πάνω στην Janet Yellen την πρόεδρο της FED.
Εν μέσω αντικρουόμενων μηνυμάτων από τη FED κατά τις τελευταίες ημέρες, οι κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν από τις 25 Αυγούστου για τη ετήσια συνάντηση στο Jackson Hole, καθώς αναμένεται την επόμενη μέρα να μιλήσει η Yellen.
Τα πρόσφατα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ αποτελούν αισιόδοξες ενδείξεις ότι η FED θα αυξήσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, αν και αντιφατικά μηνύματα από την τελευταία συνεδρίαση της τράπεζας έχουν θολώσει το outlook.
Τα πρακτικά από συνεδρίαση στις 26-27 Ιουλίου έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι χωρίστηκαν σε δυο στρατόπεδα όσον αφορά στην αναγκαιότητα της σύσφιξης της πολιτικής σύντομα, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι χρειαζόταν περισσότερα οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του ρυθμού των προσλήψεων, πριν επιχειρηθεί το επόμενο βήμα.
Σύμφωνα με το Reuters, η Yellen είναι πιθανό να παγιώσει τις προσδοκίες για ένα αργό ρυθμό αυξήσεων στα επιτόκια.
«Η Yellen θα μπορούσε να παρέχει την τρέχουσα εκτίμηση της για τις προοπτικές στην αύξηση των θέσεων εργασίας, τον πληθωρισμό και την οικονομική ανάπτυξη, και να αναφέρει αν χρειάζεται ακόμα προσοχή ή αν η αύξηση των επιτοκίων είναι στον ορίζοντα» αναφέρει σε ανάλυση της η HSBC.
Η Fed αύξησε τα επιτόκια το Δεκέμβριο του 2015, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία, αλλά από τότε τα έχει κρατήσει στάσιμα εν μέσω ενδείξεων της παραπαίουσας ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και του υποτονικού πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Πάντως, ο πρόεδρος της Fed Νέας Υόρκης William Dudley, στενός σύμμαχος της Yellen, ήταν μεταξύ εκείνων που εμφανίστηκε περισσότερο σίγουρος σχετικά με το ενδεχόμενο αύξηση των επιτοκίων σύντομα, δεδομένης της ευρείας προόδου στην αμερικανική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης