Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yildirim (πρωθ. Τουρκίας): Η Τουρκία θέλει επίσπευση της έκδοσης του Gulen - Πιο ενεργός ρόλος στη συριακή κρίση

Yildirim (πρωθ. Τουρκίας): Η Τουρκία θέλει επίσπευση της έκδοσης του Gulen - Πιο ενεργός ρόλος στη συριακή κρίση
Σύμφωνα με το Bloomberg, εντός των ημερών κλιμάκιο των ΗΠΑ θα μεταβεί στην Άγκυρα
Την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης του Gulen θα ζητήσει από τις ΗΠΑ, η Τουρκία, όπως δήλωσε σήμερα (20/80/2016) ο Τούρκος πρωθυπουργός Binali Yildirim.
«Θέλουμε η διαδικασία να επιταχυνθεί...
Αυτός ο άνθρωπος ήταν ο αρχηγός του πραξικοπήματος.
Τι περιμένουμε;
Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών είναι σαφής».
Από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει αποδείξεις για την εμπλοκή Gulen και λέει ότι η διαδικασία έκδοσης πρέπει να ακολουθήσει την πορεία της.

Ενεργότερος ρόλος στη συριακή κρίση

Στο μεταξύ, ο Yildirim δήλωσε ότι η Τουρκία θα λάβει ενεργότερο ρόλο στην αντιμετώπιση στη συριακή κρίση κατά τους επόμενους έξι μήνες για να αποτραπεί ο διχασμός της χώρας.
Σύμφωνα με τον ίδιος, ο Bashar al-Assad θα μπορούσε να έχει ένα ρόλο στην προσωρινή ηγεσία, αλλά δεν θα πρέπει να παίξει κανέναν ρόλο στο μέλλον.
Επίσης, ο Yildirim απέκλεισε ειρηνευτικές συνομιλίες με το ΡΚΚ λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν υπάρχει καμία νέα ειρηνευτική διαδικασία.
Εμείς δεν θα μπούμε σε διάλογο με τρομοκρατική οργάνωση».

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Bloomberg: Στην Άγκυρα κλιμάκιο των ΗΠΑ - Επί τάπητος οι κατηγορίες κατά του Gulen

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πρόκειται να στείλει εντός των επομένων ημερών κλιμάκιο στην Τουρκία, για να εξετάσει τις κατηγορίες της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες που προσάπτει στον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Fethullah Gulen, σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan πιέζει τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama να προχωρήσει στην έκδοση του Gulen.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι ο Gulen βρίσκεται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Άγκυρα πρέπει να παρέχει σαφείς ενδείξεις για εγκληματική δραστηριότητα από τον Gulen.
Η αμερικανική αποστολή στην Τουρκία δεν αποκλείεται σύμφωνα με το Bloomberg να έχει στόχο να σταλεί ένα «μήνυμα» στον Erdogan ότι οι ΗΠΑ παίρνει σοβαρά το τουρκικό αίτημα.
Επισημαίνεται ότι την Πέμπτη (18/8/2016), ο Erdogan προειδοποίησε τις ΗΠΑ επισημαίνοντας ότι ως στρατηγικός εταίρος της χώρας θα πρέπει να παραδώσει τον κληρικό (δηλ. τον Gulen).
Επισημαίνεται πάντως ότι ο Gulen αρνείται κάθε ανάμιξή του στο αποτυχημένο πραξικόπημα, ενώ επικρίνει τον Erdogan για αυταρχικές τάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης