Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Γιατί η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη οικονομική καταστροφή της Ευρώπης

MarketWatch: Γιατί η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη οικονομική καταστροφή της Ευρώπης
Μετά το Brexit και το ιταλικό τραπεζικό σύστημα, η πορτογαλική οικονομία απειλεί την Ευρώπη
Ο εκπληκτικά... χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης της Πορτογαλίας απειλεί τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει δημοσίευμα του αμερικανικού MarketWatch, τονίζοντας ότι το Brexit και το ιταλικό τραπεζικό σύστημα δεν ήταν τα μόνα προβλήματα για την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2016.
Τις τελευταίες εβδομάδες, σημειώνει το MarketWatch, ενισχύονται οι φόβοι ότι η αδύναμη οικονομία της χώρας θα οδηγήσει τους διεθνείς οίκους αξιολογήσεων να υποβαθμίσουν την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας.
Αυτή η εξέλιξη θα καθιστούσε τα πορτογαλικά ομόλογα μη εκλέξιμα, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η έντονη αυτή ανησυχία είχε ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις της πορτογαλικής 10ετίας να ξεπεράσουν το 3% την τρέχουσα εβδομάδα.



«Η απότομη αύξηση των αποδόσεων των πορτογαλικών ομολόγων αντικατοπτρίζει τις δικαιολογημένες ανησυχίες, σχετικά με την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Jack Allen, αναλυτής της Capital Economics.
Ο ίδιος προσέθεσε πως «αν και η πορτογαλική κυβέρνηση έχει σκοπό να τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αργή οικονομική ανάπτυξη θα θέσει υπό αμφισβήτηση την αξιολόγησή της για το προσεχές διάστημα.
Ως αποτέλεσμα, οι φόβοι των επενδυτών ότι η Πορτογαλία θα εξαιρεθεί τελικά από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ είναι απίθανο να υποχωρήσουν».
Το MarketWatch υπογραμμίζει στη συνέχεια τη σπουδαιότητα που έχει η αξιολόγηση που δίνει η DBRS, καναδικός οίκος αξιολόγησης και ένα από τους τέσσερις που αναγνωρίζονται από την ΕΚΤ, στην Πορτογαλία, καθώς είναι ο μόνος οίκος που δεν έχει βάλει τα ομόλογα της Πορτογαλίας στην κατηγορία junk.
«Αναμένουμε ότι η Πορτογαλία θα ξεφύγει από αυτή τη μοίρα {της υποβάθμισης}, αλλά ο κίνδυνος είναι σοβαρός», ανέφερε ο Holger Schmieding, οικονομικός αναλυτής της Berenberg, προχωρώντας και σε μια άκρως αρνητική πρόβλεψη για τη χώρα:
«Αν υπάρξει σημαντικό selloff στα ομόλογα, έπειτα από ενδεχόμενη υποβάθμιση, ενδεχομένως να αναγκάσει τη Λισαβόνα να ζητήσει εκ νέου βοήθεια, ίσως μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Οι όροι της παροχής βοήθειας θα έφερναν τη χώρα εκ νέου σε τροχιά μεταρρυθμίσεων, με ή χωρίς αλλαγή της κυβέρνησης».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης