Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ανακάμπτει η MLS – Πως πέτυχε ετήσια κέρδη σε ένα εξάμηνο και η ζημιογόνος επένδυση στην Τρ.Αττικής

Ανακάμπτει η MLS – Πως πέτυχε ετήσια κέρδη σε ένα εξάμηνο και η ζημιογόνος επένδυση στην Τρ.Αττικής
Η αποτίμηση ανέρχεται στα 46 εκατ. ευρώ δίνοντας πιθανότατα διψήφιο p/e για το 2016, που δικαιολογείται από το growth της εταιρείας
Κινητή τηλεφωνία και tablets δίνουν ιστορικά κέρδη στην MLS.
Η λογιστική κατάσταση εξαμήνου αποτυπώνει τους ισχυρούς αριθμοδείκτες, την ισχυρή κεφαλαιακή βάση και τις προοπτικές που ανοίγονται στον έντονα ανταγωνιστικό κλάδο των πωλήσεων προϊόντων τεχνολογίας που δραστηριοποιείται.
Παράλληλα το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας που ανήλθε στα 3,4 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο ενισχύει τις προοπτικές.
Στα αρνητικά, η άστοχη, ευτυχώς μικρή, επένδυση στην Τράπεζα Αττικής στην οποία αγόρασε 500 χιλ. μετοχές με μέση τιμή 0,30 ευρώ και σήμερα η μετοχή είναι στα 0,06 ευρώ.
Η εταιρεία έχει καθαρή θέση 23,9 εκατ. ευρώ, υποχρεώσεις 17,4 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τραπεζικές 7,3 εκατ. ευρώ, απαιτήσεις 5,8 εκατ. ευρώ και ταμειακά διαθέσιμα 5,6 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη ως προς τον κύκλο εργασιών είναι το 17,34%, τα κέρδη προ φόρων ως προς τα ίδια κεφάλαια είναι στο 8,5% και το σύνολο των υποχρεώσεων είναι το 72% των ιδίων κεφαλαίων.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το εξάμηνο οι πωλήσεις σε κινητή τηλεφωνία και λογισμικό ανήλθαν στα 5,65 εκατ. ευρώ δίνοντας μικτά κέρδη 2,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις σε tablets κατήλθαν στα 4,78 εκατ. ευρώ δίνοντας μικτά κέρδη 1,82 εκατ. ευρώ.
Στην κατηγορία λογισμού εντάσσονται τα λογισμικά πλοήγησης καθώς και προϊόντα στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας που είναι διαθέσιμα για συσκευές με λειτουργικό Windows, IOS και Android.
Πέρυσι οι πωλήσεις σε tablets είχαν διαμορφωθεί στα 6,38 εκατ. ευρώ αποτελώντας το 58% των πωλήσεων, ενώ φέτος αποτελούν το 41,6% με την κινητή να πραγματοποιεί το 49%.
Η αποτίμηση ανέρχεται στα 46 εκατ. ευρώ δίνοντας πιθανότατα διψήφιο p/e για το 2016, που δικαιολογείται από το growth της εταιρείας, καθώς το 2015 είχε καθαρά κέρδη 2,02 εκατ. ευρώ και στο φετινό πρώτο εξάμηνο είχε καθαρά κέρδη 1,99 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως οι πωλήσεις συστημάτων πλοήγησης, μία δραστηριότητα με την οποία έγινε γνωστή η εταιρεία, ανήλθαν στις 635 χιλ. ευρώ με μικτό κέρδος 314 χιλ. ευρώ.
Ο νέος πυλώνας ανάπτυξης, η super smart tv, αποτελεί μία νέα συσκευή τεχνολογίας και καινοτομίας που παρότι απευθύνεται στους καταναλωτές της κατηγορίας «τηλεόραση» δημιουργεί μια νέα ανάγκη που αφορά το home entertainment και παράλληλα προετοιμάζει το έδαφος για το smart home (ως κεντρική συσκευή του) δημιουργώντας ένα ενοποιημένο σύστημα επικοινωνίας.
Στο εξάμηνο οι πωλήσεις του εν λόγω τομέα ανήλθαν στις 100 χιλ. ευρώ.
Η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις 3,4 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο, ενώ καταγράφει αύξηση εργαζομένων στους 118 από 109 στο τέλος της περιόδου της προηγούμενης χρήσης.
Οι επενδύσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία αφορούν κυρίως στην ανάπτυξη εφαρμογών και προϊόντων στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας και κυρίως για smartphones με λειτουργικό Android, στον τομέα των tablets, στον τομέα των smart ΤVs, στην ανάπτυξη των συστημάτων MLS Talk & Drive καθώς και στον τομέα εκπαιδευτικής τεχνολογίας όπου αναπτύσσονται 3D εκπαιδευτικά λογισμικά βελτιστοποιημένα για χρήση σε διαδραστικούς πίνακες, καθώς και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, η κυκλοφορία μέρους των οποίων θα γίνει εντός του 2016.
Η εταιρεία έχει στην κατοχή της 421 χιλ. ίδιες μετοχές (στο τέλος του εξαμήνου) και η χρηματιστηριακή αξία αυτών ήταν 1,52 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία έχει στην κατοχή της 500 χιλ. μετοχές της Τράπεζας Αττικής με αξία κτήσης 150 χιλ. ευρώ και σημερινή αξία μόλις 30 χιλ. ευρώ.
Σημειώνεται τέλος πως η εταιρεία δεν έχει ελεγχθεί φορολογικά από το 2007!

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης