Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με «άρωμα» ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας η επιβολή ΦΠΑ 13% για πρώτη φορά στην Αίγυπτο

Με «άρωμα» ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας η επιβολή ΦΠΑ 13% για πρώτη φορά στην Αίγυπτο
Η θεσμοθέτηση ΦΠΑ στην Αίγυπτο συνδέεται άμεσα με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αποτέλεσαν τη βάση συμφωνίας παροχής 3ετούς δανείου 12 δισ. δολαρίων ΗΠΑ από το ΔΝΤ
Την επιβολή φόρου προστιθέμενης αξίας 13% ως μέσο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, ενέκρινε την Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016 η αιγυπτιακή Βουλή για πρώτη φορά στην ιστορία της βορειο-αφρικανικής χώρας.
Ο ΦΠΑ αποτελεί μέρος των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προάγει η αιγυπτιακή κυβέρνηση και της προσπάθειάς της να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.
Πρόκειται να αντικαταστήσει έναν υφιστάμενο φόρο επί πωλήσεων, τον οποίο οικονομολόγοι κατηγορούν για δημιουργία στρεβλώσεων στην αγορά.
Το ζήτημα της θεσμοθέτησης αιγυπτιακού ΦΠΑ αποτέλεσε αντικείμενο έντονων διαφωνιών στη Βουλή της χώρας επί σειρά εβδομάδων, με τη λύση στο αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί να προσφέρει η ιδέα της επιβολής ΦΠΑ με συντελεστή 13% στο δημοσιονομικό έτος 2016-2017, ο οποίος θα αυξηθεί σε 14% από το επόμενο.
Η θεσμοθέτηση ΦΠΑ στην Αίγυπτο συνδέεται άμεσα με τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που αποτέλεσαν τη βάση συμφωνίας παροχής τριετούς δανείου 12 δισ. δολαρίων ΗΠΑ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η οποία συνομολογήθηκε νωρίτερα στον Αύγουστο του 2016.
Αν και η έγκριση του δανείου από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ δεν τελεί υπό την αίρεση της θεσμοθέτησης ΦΠΑ, δεν ισχύει το ίδιο για την αποδέσμευση της πρώτης δόσης του προγράμματος 3 δισ. δολαρίων ΗΠΑ που συμφώνησε η Αίγυπτος με την Παγκόσμια Τράπεζα τον Δεκέμβριο του 2015.
Από την επιβολή ΦΠΑ στην Αίγυπτο, θα εξαιρούνται τα βασικά αγαθά και υπηρεσίες, με στόχο την προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης