Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζα Κύπρου: Στα 56 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του α’ 6μήνου 2016 - Hurican: Η θετική δυναμική συνεχίστηκε

Τράπεζα Κύπρου: Στα 56 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του α’ 6μήνου 2016 - Hurican: Η θετική δυναμική συνεχίστηκε
Κατά 18% μειώθηκαν τα δάνεια σε καθυστέρηση το α' εξάμηνο του 2016
Στα 56 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Τράπεζας Κύπρου για το α’ εξάμηνο του 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που δόθηκαν σήμερα, Πέμπτη 28 Ιουλίου, στη δημοσιότητα, προς ενημέρωση του επενδυτικού κοινού.
Περιορισμένα ήταν, ωστόσο, τα καθαρά κέρδη του β’ τριμήνου, που ανήλθαν περίπου στα 6 εκατ. ευρώ.
Η τράπεζα εκτιμά, πάντως, ότι η θετική δυναμική συνεχίστηκε κατά το β’ τρίμηνο, με τα προβληματικά δάνεια (δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών) να μειώνονται κατά 1 δισ. ευρώ το εν λόγω διάστημα.
Συνολικά, το α’ εξάμηνο του έτους, τα προβληματικά δάνεια μειώθηκαν κατά 2 δισ. ευρώ ή 18%.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών με προβλέψεις βελτιώθηκε στο 53%.
Παράλληλα, το β’ τρίμηνο του 2016 σημειώθηκε αύξηση των καταθέσεων των πελατών κατά περισσότερο από 600 εκατ. ευρώ.
Η χρηματοδότηση από τον ELA μειώθηκε κατά 1,8 δισ. από την αρχή του έτους, στο σημερινό επίπεδο των 2 δισ. ευρώ, αναφέρει η Τράπεζα Κύπρου, ενώ ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 βελτιώθηκε στο 14,4%.
Επιπλέον, τα λειτουργικά κέρδη πριν τις προβλέψεις για το β' τρίμηνο 2016 ανήλθαν σε περίπου 135 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 146 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2016 και τα συνεχή σημαντικά λειτουργικά κέρδη διοχετεύτηκαν σε αυξημένες χρεώσεις προβλέψεων και απομειώσεων, υποστηρίζοντας την ταχύτερη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό. Τα κέρδη του β' εξαμήνου αναμένεται να διοχετευθούν με παρόμοιο τρόπο, εκτιμά η τράπεζα.
Οι χρεώσεις προβλέψεων και απομειώσεων για το β' τρίμηνο 2016 ανήλθαν σε περίπου 108 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 70 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο 2016
Σημειώνεται, τέλος, ότι το κόστος του σχεδίου εθελούσιας αποχώρησης ύψους 57 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο 2016, καλύφθηκε από το κέρδος από την πώληση της επένδυσης στη Visa Europe ύψους 58 εκατ. ευρώ.

Δήλωση Διευθύνοντος Συμβούλου Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου, John Patrick Hourican:

«Η θετική δυναμική συνεχίστηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016.
Έχουμε μειώσει τα προβληματικά δάνεια για πέμπτη συνεχόμενο τρίμηνο.
Το πρώτο εξάμηνο του 2016, ολοκληρώσαμε αναδιαρθώσεις ύψους 2,8 δισ. ευρώ και μειώσαμε τα προβληματικά δάνεια κατά 2 δισ. ευρώ ή 18%.
Αναμένουμε περαιτέρω μείωση τα επόμενα τρίμηνα.
Στην Τράπεζα αναλογούν τα δύο τρίτα της μείωσης των μη-εξυπηρετούμενων δανείων με βάση την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών στην Κύπρο από τον Ιανουάριο του 2015.
Είμαστε ικανοποιημένοι με την αύξηση των καταθέσεών μας κατά 619 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, που αποτελεί ένδειξη της αύξησης της εμπιστοσύνης των πελατών προς την Τράπεζα.
Η χρηματοδότηση από τον ELA σήμερα ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ και είναι μειωμένη κατά 2,3 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους.
Στόχος μας είναι η πλήρης αποπληρωμή του ELA το συντομότερο δυνατό.
Καταγράψαμε ικανοποιητικά λειτουργικά κέρδη ύψους 135 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο, τα οποία διοχετεύτηκαν για την ταχύτερη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό, μέσω αυξημένων προβλέψεων.
Τα κέρδη του β’ εξαμήνου 2016 αναμένεται να διοχετευθούν με παρόμοιο τρόπο.
Τα κέρδη μετά τη φορολογία για το β’ τρίμηνο ανήλθαν σε 6 εκατ. ευρώ και για το εξάμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου ανήλθαν σε 56 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 Ανήλθε σε 14,4% στις 30 Ιουνίου 2016.
Αναγνωρίζουμε τον ρόλο μας για τη διασφάλιση μιας σταθερής και διαρκούς ανάκαμψης.
Από τον Ιανουάριο του 2015, έχουμε χορηγήσει νέα δάνεια πέραν του 1 δισ. ευρώ και επιδιώκουμε την παροχή περαιτέρω πίστωσης σε βιώσιμα νοικοκυριά και ιδιώτες».

www.bankingnews.gr 
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης