Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Υπάρχουν 80% πιθανότητες να αυξήσει η FED τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο

El-Erian: Υπάρχουν 80% πιθανότητες να αυξήσει η FED τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο
Σύμφωνα με τον Mohamed El-Erian εάν τα στοιχεία για την απασχόληση είναι καλά, η FED δεν έχει κανένα λόγο να μην αυξήσει τα επιτόκια
Πολύ πιθανό είναι σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομικό σύμβουλο της Allianz, Mohamed El-Erian, η FED να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο.
Όπως εκτίμησε ο ίδιος με δηλώσεις του στο CNBC, επί του παρόντος υπάρχουν 60% πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων, αλλά το ποσοστό αυτό μπορεί να αυξηθεί στο 80% υπό κάποιες προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με τον El-Erian αυτό που κάνει αυξάνει τις πιθανότητες είναι την Παρασκευή (2/9/2018) να ανακοινωθούν: η δημιουργία θέσεων απασχόλησης άνω των 180.000, συνέχιση της αύξησης των μισθών και καμία αύξηση του ποσοστού ανεργίας.
Εάν τα στοιχεία για την απασχόληση που αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή (2/9/2018) πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, το ενδεχόμενο για μη αύξηση των επιτοκίων θα περιοριστεί σημαντικά, είπε ο ίδιος.
Ωστόσο, ο El-Erian επισημαίνει ότι ακόμη και μια έκθεση για την απασχόληση που πληροί έστω και δύο από τις τρεις προϋποθέσεις πιθανότατα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων από τη FED.
Ακόμα και στην περίπτωση που τα στοιχεία για την απασχόληση πληρούν μόνο μια εκ των προϋποθέσεων που έθεσε ο El-Erian, ο ίδιος επεσήμανε ότι και πάλι η FED θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.
Κι αυτό επειδή υπάρχουν παράπλευρες απώλειες από την εφαρμογή για πολύ καιρό, ενός οικονομικού μοντέλου με χαμηλά επιτόκια.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς

Στον αντίποδα, η αγορά δεν βλέπει τις ίδιες πιθανότητες όπως ο El-Erian.
Σύμφωνα με το CME Group υπάρχουν 24% πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και 55,9% το Δεκέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης