Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Κίνα ετοιμάζεται να αναθέσει την κατασκευή του τρίτου πυρηνικού της εργοστασίου η Τουρκία

Στην Κίνα ετοιμάζεται να αναθέσει την κατασκευή του τρίτου πυρηνικού της εργοστασίου η Τουρκία
Η συμφωνία Τουρκίας-Κίνας περιλαμβάνει την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας από κοινού με τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα με την κινεζική SNPTC και την αμερικανική εταιρεία Westinghouse Electric
Την έναρξη της πυρηνικής της συνεργασίας με την Κίνα για ειρηνικούς σκοπούς επισφράγισε την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016 η Τουρκία, δημοσιεύοντας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τη σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, η οποία ανοίγει το δρόμο για την Κίνα να κατασκευάσει το τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας.
Η διμερής συμφωνία είχε υπογραφεί από το 2012, όμως τέτοιου είδους διεθνείς συμφωνίες για να τεθούν σε εφαρμογή στην Τουρκία απαιτούν τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Η Ρωσία κατασκευάζει το πρώτο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού της Τουρκίας, ενώ μια ιαπωνο-γαλλική κοινοπραξία έχει αναλάβει με συμβόλαιο από το 2013 να κατασκευάσει το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας, στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Κίνα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που έχουν εκδηλώσει έντονο ενδιαφέρον κατασκευής ενός τρίτου πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία.
Όπως επισημαίνει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik, η συμφωνία Τουρκίας-Κίνας περιλαμβάνει την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας από κοινού με τις ΗΠΑ και ιδιαίτερα με την κινεζική State Nuclear Power Technology Corporation (SNPTC) και την αμερικανική εταιρεία Westinghouse Electric.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης