Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Plan Β ζητά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αν αποτύχει το ομολογιακό της Forthnet

Plan Β ζητά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αν αποτύχει το ομολογιακό της Forthnet
Τα πήγαινε έλα του Ενημερωτικού Δελτίου, η 12η Σεπτεμβρίου και οι τακτικές των … μνηστήρων
Η διαδικασία κατάρτισης του ενημερωτικού δελτίου της Forthnet για την υλοποίηση της συμφωνίας αναδιάρθρωσης δανείων και την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν αρκείται στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο ενημερωτικό που συντάσσεται.
Ειδικότερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ζητήσει από την εταιρία να περιλάβει στο ενημερωτικό δελτίο εναλλακτικό σενάριο διάσωσης σε περίπτωση που δεν καλυφθεί ή καλυφθεί μερικώς το μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο το οποίο είναι αναγκαίο για την υλοποίησης της συμφωνίας αναδιάρθρωσης δανεισμού που έχει συμφωνηθεί με τις τράπεζες.
Έτσι το ενημερωτικό δελτίο «ξαναγράφεται» με ορίζοντα κατάθεσης ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Την ίδια στιγμή πάντως το τοπίο σχετικά με το αν υπάρχει επενδυτής να καλύψει τα 100 εκ ευρώ παραμένει θολό.
Η Vodafone και η Wind που αποτελούν σήμερα τους μεγαλύτερους μετόχους της εταιρίας και δρουν από κοινού έχοντας στην κατοχή τους περί το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας έδειξαν ότι δεν καταθέτουν τα όπλα.
Ήδη ανακοίνωσαν την παράταση της συμφωνίας που έχουν υπογράψει από τον Ιούνιο του 2014 όπου η Vodafone  απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης για την απόκτηση 14.584.853 μετοχών της Forthnet (ποσοστό 13,25%) που κατέχει η Wind Hellas.
Η παράταση της συμφωνίας είναι έως το τέλος του 2016, χρόνος όπου θα έχει φανεί τι ακριβώς θα γίνει με τη Forthnet.
Οι δύο εταιρίες πάντως δεν συμφωνούν με το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί και σε προηγούμενες επαφές τους με τις τράπεζες είχαν ζητήσει κούρεμα υποχρεώσεων στη Forthnet προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο της εταιρίας και να την οδηγήσουν σε εξυγίανση.
Από την άλλη πλευρά γρίφος παραμένει η στρατηγική της Go  που αποτελεί τον κυρίαρχο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της Μάλτας και πρόσφατα  μετά από εσωτερικές αναδιαρθρώσεις αποκτήθηκε από την κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Tunisie Telecom (TT).
Στην τελευταία συμμετέχει μειοψηφικά η αραβική Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ), η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν μέτοχος της Forthnet.
Στα μέσα Αυγούστου η ΕΙΤ μεταβίβασε μερίδιο 20,6% της Forthnet στην επενδυτική εταιρεία Massar Investments, που ελέγχεται από τον Άραβα δισεκατομμυριούχο Αμπντουλαζίζ αλ Γκουρχέρ.
Παράλληλα μεταβίβασε ποσοστό περίπου 2% στην Go.
Η εμφάνιση του Άραβα ουσιαστικά θόλωσε τα νερά δεδομένου ότι μέχρι πρόσφατα θεωρείτο ότι οι παλιοί μέτοχοι της Forthnet που έχουν και το διοικητικό έλεγχο της εταιρίας δεν ενδιαφέρονταν να επενδύσουν.
Άλλωστε παρά τα προβλήματα της εισηγμένης επί μακρόν δεν έχουν συνεισφέρει ούτε ένα ευρώ ενώ στο παρελθόν είχαν ξοδέψει τεράστια ποσά.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης