Τελευταία Νέα
Διεθνή

Allianz: Το αναπόφευκτο κόστος της παροχής χρημάτων από το ελικόπτερο

Allianz: Το αναπόφευκτο κόστος της παροχής χρημάτων από το ελικόπτερο
Τα χρήματα από το ελικόπτερο θα απογειώσουν τον πληθωρισμό
Στη σκοπιμότητα ρίψης χρημάτων από το ελικόπτερο αναφέρεται με άρθρο στο project-syndicate o επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz, Michael Heise.
Όπως επισημαίνει αν και έχουν ακουστεί πολλά σχετικά με τη σκοπιμότητα του το εν λόγω μέτρου, η ουσία παραμένει ότι θα ήταν μια πολύ κακή ιδέα για την οικονομία.
«Στην πράξη, τα χρήματα από το ελικόπτερο μπορεί να μοιάζουν με ποσοτική χαλάρωση: αγορές από τις κεντρικές τράπεζες τίτλων του Δημοσίου στις δευτερογενείς αγορές για ένεση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον ίδιο τα «χρήματα από το ελικόπτερο, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν αγορές κρατικών ομολόγων μηδενικού επιτοκίου που δεν θα εξοφληθούν, είτε διότι είναι διάρκειας αορίστου χρόνου είτε διότι μετατίθενται κάθε φορά που ωριμάζουν».
Όπως διευκρινίζει ο Heise, αυτό κάνει τώρα η Τράπεζα της Ιαπωνίας, που έχει ξεκινήσει μια πολιτική αντικατάστασης των κρατικών ομολόγων στον ισολογισμό της Τράπεζας της Ιαπωνίας όταν ωριμάζουν, ενώ συνεχώς αυξάνεται ο όγκος του δημόσιου χρέους στα βιβλία της κεντρικής τράπεζας.
Αυτό συμβαίνει αφού έχουν προηγηθεί δηλώσει -για αρκετά χρόνια0 από εξέχοντες οικονομολόγους (μεταξύ των οποίων ο Brad DeLong του Berkeley και ο πρώην επικεφαλής της Fed, Ben Bernanke) οι οποίοι υποστηρίζουν τα «χρήματα από το ελικόπτερο προσφέρουν ένα τρόπο για να ξεπεραστεί το πρόβλημα του αποπληθωρισμού (με το οποίο δίνει μάχη τις τελευταίες δεκαετίες, η Ιαπωνία).

Οι αρνητικές συνέπειες

Στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει στο άρθρο του ο Heise υπάρχουν σημαντικά αρνητικά στοιχεία στα «χρήματα από το ελικόπτερο».
Το πιο σημαντικό είναι ότι επιτρέποντας τη δημιουργία εσόδων από απεριόριστα ποσά δημόσιου χρέους, η πολιτική θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία των στόχων των αρχών για τη σταθερότητα των τιμών και ένα σταθερό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Αυτό δεν αποτελεί ένα αρνητικό ενδεχόμενο, αλλά μια βεβαιότητα, όπως έχει αποδείξει η ιστορία» γράφει ο ίδιος, αναφέροντας ενδεικτικά την περίπτωση της Ιαπωνίας, της Γερμανίας και των ΗΠΑ που εφάρμοσαν παρόμοια προγράμματα χωρίς τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στα ύψη.
«Μερικοί υποστηρικτές των χρημάτων από το ελικόπτερο, όπως ο Adair Turner, πρώην επικεφαλής της Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζουν ότι ο κίνδυνος αυτός μπορεί να εξουδετερωθεί με σαφείς κανόνες για τον περιορισμό της χρήσης των νομισματικών και δημοσιονομικών κινήτρων.
Και, θεωρητικά, έχουν δίκιο.
Αλλά αυτοί οι περιορισμοί είναι πολιτικά ρεαλιστικοί;
Η αλήθεια είναι ότι η κεντρική τράπεζα θα αγωνίζεται να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της μόλις το ταμπού της νομισματικής χρηματοδότησης του δημόσιου χρέους είχε παραβιαστεί» επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει ότι «ακόμα κι αν οι κεντρικές τράπεζες διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους, είναι αμφίβολο αν θα είναι σε θέση να κατευθύνουν τον πληθωρισμό σταδιακά στο 2% και στη συνέχεια να το διατηρήσουν σε αυτά τα επίπεδα».
«Το πρόβλημα είναι ότι, ενώ τα χρήματα από το ελικόπτερο παράγουν περισσότερη ζήτηση σε μια οικονομία, δεν δημιουργούν μεγαλύτερη προσφορά» γράφει ο Heise και επισημαίνει ότι η συνεχής παροχή χρημάτων από το ελικόπτερο μπορεί να απογειώσει τον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης