Τελευταία Νέα
Κοινωνία

ΓΣΕΕ: Πρωτόγνωρη η κρίση στην Ελλάδα – «Θερίζουν» η φτωχοποίηση και η εργασιακή επισφάλεια

ΓΣΕΕ: Πρωτόγνωρη η κρίση στην Ελλάδα – «Θερίζουν» η φτωχοποίηση και η εργασιακή επισφάλεια
«Το 2016 είναι ένα ακόμα έτος σοβαρών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων»
Για «πρωτόγνωρη σε ένταση και έκταση» κρίση στην Ελλάδα κάνει λόγο ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, Γιώργος Αργείτης, τονίζοντας πως έχει κυριεύσει την κοινωνία η φτωχοποίηση και η εργασιακή επισφάλεια.
Μιλώντας σε εκδήλωση της ΓΣΕΕ και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με αφορμή τη ΔΕΘ, ο κ. Αργείτης ανέφερε πως «η ελληνική οικονομία συνεχίζει να είναι εγκλωβισμένη στη λιτότητα με μη βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα, υψηλό πιστωτικό ρίσκο και δεσμευμένη στα νέα υφεσιακά μέτρα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2016 και απαιτούνται από τους δανειστές μέχρι το 2018».
«Το 2016 είναι ένα ακόμα έτος σοβαρών οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, που σημαδεύεται από τη διάψευση των προσδοκιών για αλλαγή σελίδας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής.
Η εφαρμογή προγραμμάτων οικονομικής προσαρμογής με τεράστιο έλλειμμα αναπτυξιακού πραγματισμού και με άξονες τη βίαιη δημοσιονομική λιτότητα και την εσωτερική υποτίμηση, κυρίως μέσω της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, ήταν κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα προκαλούσε ανεπανόρθωτη ζημία στο μακροοικονομικό και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς και οδυνηρές κοινωνικές συνέπειες.
Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη από τη δημιουργία μιας νέας αναπτυξιακής κουλτούρας η οποία θα είναι αποδεσμευμένη από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες και θα βασίζεται στη διασύνδεση των δημοσιονομικών, των χρηματοπιστωτικών και των μακροοικονομικών επιδόσεων της οικονομίας με τα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά του μοντέλου ανάπτυξης, και ειδικά με την παραγωγική ικανότητα και δυναμική της χώρας να δημιουργεί απασχόληση», υποστήριξε ο κ. Αργείτης.

Εκδήλωση ΓΣΕΕ στη Θεσσαλονίκη για τα εργασιακά 

Η απάντηση του κόσμου της εργασίας στα νέα μέτρα για τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την απεργία, την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016 εκδήλωση της ΓΣΕΕ στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των δημόσιων παρεμβάσεων της Συνομοσπονδίας για την απάντηση των συνδικάτων, των εργαζομένων και των ανέργων της χώρας απέναντι στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, ατομικών και συλλογικών, και τα νέα μέτρα που έχει δεσμευθεί η Κυβέρνηση ότι θα πάρει με το τρίτο μνημόνιο για τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την απεργία και το συνδικαλιστικό νόμο, χωρίς όπως αναφέρεται στο μνημόνιο, επιστροφή σε προηγούμενες ρυθμίσεις.
Αυτό σημαίνει ότι μόνο πιο ευέλικτα και ακόμα δυσμενέστερα μέτρα υπάρχει περιθώριο να ληφθούν και τώρα πια με επίθεση στην καρδιά της προστασίας των εργαζομένων και των θέσεων εργασίας.
Στην εκδήλωση εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων σε Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες της Μακεδονίας και της Θράκης ανέδειξαν με τις παρεμβάσεις τους την αλήθεια της καθημερινής δράσης των συνδικάτων σε όλη την Ελλάδα μέσα στα χρόνια των μνημονίων και αποκάλυψαν την οικονομική, πολιτική και κοινωνική στόχευση του βασικού τριπτύχου των αντεργατικών μνημονιακών μέτρων μέχρι σήμερα:

1ος στόχος: αποδυνάμωση θεσμικού ρόλου και παρέμβασης των συνδικάτων + 2ος στόχος: εξουδετέρωση των εργαλείων συλλογικής δράσης υπέρ των εργαζομένων + 3ος στόχος: οικονομική και λειτουργική αποδυνάμωση των συνδικάτων = απώτερος κύριος στόχος: Εξαφάνιση συνδικάτων και συλλογικής εκπροσώπησης + οι εργαζόμενοι μόνοι απέναντι στους εργοδότες και το Κράτος = κρατική και εργοδοτική αυθαιρεσία = έλλειμμα δικαιοσύνης και ισότητας, δημοκρατικού-κοινωνικού ελέγχου και παρέμβασης, έλλειμμα δημοκρατίας. 

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων παρουσίασαν συγκλονιστικά στοιχεία από την καθημερινότητα της συνδικαλιστικής δράσης των σωματείων, των Εργατικών Κέντρων και των Ομοσπονδιών για τη στήριξη απλήρωτων και απολυμένων εργαζομένων, εργαζομένων με επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, εργολαβικούς εργαζόμενους, εργαζομένων σε επισχέσεις εργασίας, εργαζομένων σε προβληματικές επιχειρήσεις, εργαζομένων ομήρων σε εργοδοτικά επιχειρηματικά τεχνάσματα, εργαζομένων που υπέστησαν στο μισθό, τις ειδικότητες και την ασφάλισή τους τις συνέπειες των μέτρων για την κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ, εργαζόμενους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες από ελλιπή ή ανύπαρκτα μέτρα υγείας και ασφάλειας, μαζί με τις συνδικαλιστικές διώξεις και την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης στους χώρους δουλειάς.
Οι δράσεις της ΓΣΕΕ στη φετινή ΔΕΘ με κορύφωση το συλλαλητήριο του Σαββάτου 10 Σεπτέμβρη αποτελούν την αφετηρία των νέων κινητοποιήσεων της ΓΣΕΕ, μ’ έναν και μοναδικό στόχο.
Να μπει οριστικό τέλος στα μέτρα και στις πολιτικές που οδήγησαν στον στραγγαλισμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων και κατ’ επέκταση στην εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας.
Οι προκλήσεις και τα προβλήματα είναι τεράστια, γι’ αυτό η μάχη θα συνεχιστεί ενάντια στις αυταπάτες, στα πειράματα, στην ανεργία και στην φτωχοποίηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης