Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Όταν οι «μικροί» του ΧΑ βάζουν τα γυαλιά στα βαριά χαρτιά – Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Όταν οι «μικροί» του ΧΑ βάζουν τα γυαλιά στα βαριά χαρτιά – Χαρακτηριστικά παραδείγματα
Τι δείχνουν οι βασικές γραμμές των λογιστικών καταστάσεων εξαμήνου σε σύγκριση με την αποτίμηση στο ταμπλό
Χωρίς να έχουν ακόμα δημοσιευτεί τα αποτελέσματα εξαμήνου όλων των εισηγμένων εταιρειών, τα πρώτα δείγματα έρχονται να επιβεβαιώσουν την άποψη ότι υπάρχουν διαμάντια στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις που αξίζουν καλύτερης αποτίμησης.
Την ίδια ώρα υπάρχουν εταιρείες που διαπραγματεύονται με υψηλούς πολλαπλασιαστές αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να τις έχουν στο επίκεντρο λόγω εμπορευσιμότητας.
Τα αποτελέσματα των Flexopack, Κυριακίδης Μάρμαρα και Paperpack Τσουκαρίδης από αυτές που έχουν δημοσιεύσει… βάζουν τα γυαλιά σε μεγάλες εταιρείες όπως για παράδειγμα τις Lamda, ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή που διαπραγματεύονται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και έχουν δημοσιεύσει και αυτές εξάμηνο.
Σαφέστατα και συγκρίσεις δύσκολα μπορούν να γίνουν μεταξύ των παραπάνω εταιρειών, αλλά αυτό δεν αφαιρεί το δικαίωμα από κάποιον να πει πως εταιρείες με εξαιρετική κερδοφορία και βελτίωση της λογιστικής κατάστασης, δικαιούνται καλύτερης αποτίμησης και περισσότερης προσοχής από τους επενδυτές.
Επιπλέον δεν σημαίνει πως τα βαριά χαρτιά είναι υπερτιμημένα και ειδικά τα συγκεκριμένα.
Η σύγκριση θα ήταν ευκολότερη αν βάζαμε τραπεζικές μετοχές που έχουν χρεοκοπήσει ξανά και ξανά.
Η Flexopack για παράδειγμα εμφάνισε πωλήσεις 33 εκατ. ευρώ από 29,4 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 2,21 εκατ. ευρώ από 1,69 εκατ. ευρώ.
Η καθαρή θέση είναι στα 51 εκατ. ευρώ σχεδόν διπλάσια από την αποτίμηση στο ΧΑ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 35,7 εκατ. ευρώ, ήτοι η μόχλευση είναι πολύ χαμηλή.
Και γίνεται ακόμη πιο χαμηλή λόγω ταμειακών διαθεσίμων ύψους 15,8 εκατ. ευρώ που υπερκαλύπτουν τις δανειακές υποχρεώσεις.
Όμως χθες στο ταμπλό παρά το γεγονός ότι έχει ελκυστική αποτίμηση άνοιξε η μετοχή με 1 τεμάχια στο -8,55%.
Η Κυριακίδης αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα, όπου βέβαια εδώ η μετοχή έχει καταγράψει τεράστια άνοδο από το 2012, χωρίς ωστόσο να αποδίδεται στη διορατικότητα των πολλών επενδυτών του ΧΑ.
Στο εξάμηνο είχε πωλήσεις 25,6 εκατ. ευρώ από 23,5 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 6,6 εκατ. ευρώ από 5,77 εκατ. ευρώ.
Αποτιμάται στα 67 εκατ. ευρώ με την αποτίμηση στα 51,5 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στα 17,6 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 35,5 εκατ. ευρώ.
Από αυτές μόλις τα 3 εκατ. ευρώ είναι τραπεζικές.
Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία μπορεί να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους με χαρακτηριστική άνεση.
Από την άλλη μία ακόμη πιο μικρή εταιρεία η Paperpack με αποτίμηση 4 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 4,6 εκατ. ευρώ έχει υποχρεώσεις 9,3 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τραπεζικές τα 5 εκατ. ευρώ.
Έβγαλε κέρδη 736 χιλ. ευρώ από 691 χιλ. ευρώ μετά από τζίρο 8,1 εκατ. ευρώ από 7,2 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον έχει ταμειακά διαθέσιμα 2,2 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται λοιπόν για μία μικρή εταιρεία με ελκυστικούς δείκτες, όπου αν διατηρήσει την καλή πορεία θα ισχυροποιηθεί ο ισολογισμός.
Για την ίδια χρονική περίοδο η Lamda είχε πωλήσεις 21 εκατ. από 20,3 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,49 εκατ. ευρώ από ζημιές 14,3 εκατ. ευρώ.
Έχει καθαρή θέση 359 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 358 εκατ. ευρώ (275 εκατ. τραπεζικές), με τα ταμειακά διαθέσιμα να ανέρχονται στα 99,5 εκατ. ευρώ.
Η αποτίμηση ανέρχεται στα 366 εκατ. ευρώ, η μόχλευση δεν είναι υψηλή, αλλά η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων πολύ χαμηλή.
Η Τέρνα Ενεργειακή μείωσε τα κέρδη της στα 5,2 εκατ. ευρώ από 11,3 εκατ. ευρώ με τον τζίρο να ενισχύεται στα 93,8 εκατ. από 85,3 εκατ. ευρώ.
Οι υποχρεώσεις ανέρχονται στα 924 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση στα 332 εκατ. ευρώ.
Υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα 164 εκατ. ευρώ αλλά οι τραπεζικές υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.
Στην αποτίμηση των 279 εκατ. ευρώ, διαπραγματεύεται κάτω από την καθαρή θέση, αλλά είναι υψηλή η σχέση ξένων/ιδίων κεφαλαίων και χαμηλή η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων.
Αντίστοιχη είναι και η εικόνα της ΕΧΑΕ, η οποία δεν χρωστάει σε τράπεζες και έχει υψηλά ταμειακά διαθέσιμα, αλλά χαμηλά κέρδη και προοπτικές λόγω της απαξίωσης του ΧΑ και του εγκλωβισμού της σε πολύ χαμηλούς όγκους συναλλαγών.

Γ.Κατικάς
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης