Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το μήνυμα του Τσίπρα στην ΕΕ: Στόχος μας η καλύτερη Ευρώπη - Όχι σε μέτωπο κατά του Βορρά

Το μήνυμα του Τσίπρα στην ΕΕ: Στόχος μας η καλύτερη Ευρώπη - Όχι σε μέτωπο κατά του Βορρά
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία μιας ισχυρής πολιτικής συμμαχίας των χωρών που υφίστανται περισσότερο τις συνέπειες της κρίσης
(upd5) Σε εξέλιξη είναι πλέον (από τις 13.50) η Σύνοδος των ηγετών των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στο Ζάππειο που πραγματοποιείται έπειτα από πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα.
Στη συνεδρίαση συμμετέχουν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Κύπρου, της Μάλτας, καθώς και εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ισπανίας.
Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο Ζάππειο λίγα λεπτά πριν τις 13.00, ενώ λίγη ώρα αργότερα υποδέχθηκε τον απεσταλμένο της ισπανικής κυβέρνησης, το πρωθυπουργό της Μάλτας, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Antonio Costa, αλλά και τον Ιταλό πρωθυπουργό Matteo Renzi.
Λίγο μετά τις 13.30 έφτασε και ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande, τον οποίο υποδέχθηκε ο κ. Τσίπρας με θερμή χειραψία.
Επισημαίνεται ότι ο πρώτος ηγέτης χώρας που έφτασε στην Αθήνα ήταν ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα από το βράδυ της Πέμπτης (8/9/2016) και μάλιστα δείπνησε στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα.
Το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι και μόνο η παρουσία των 5 ηγετών συνιστά ενίσχυση της ελληνικής κυβέρνησης.
Επισημαίνεται ότι οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν με κοινές δηλώσεις των ηγετών προς τα ΜΜΕ.

H εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του αφού ευχαρίστησε τους ηγέτες που αποδέχθηκαν την πρόσκληση του επεσήμανε ότι κοινή βούληση είναι μια καλύτερη Ευρώπη και όχι η δημιουργία ενός μετώπου.
Ο ίδιος αναφερόμενος στη Μεσόγειο έκανε λόγο για την «κοινή θάλασσα που μας ενώνει» και επεσήμανε το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι 7 ηγέτες των κρατών του Νότου ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του. 
Αναλυτικα:
Να σας ευχαριστήσω θερμά για τη συμμετοχή σας στη σημερινή Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει ένα σταθερό και δημιουργικό φόρουμ θετικής συμβολής στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης.
Θετικής συμβολής κυρίως στον κοινό μας στόχο για τη σύγκλιση και τη συνοχή της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την υπέρβαση των αδιεξόδων της σημερινής Ευρώπης, για ένα νέο όραμα για το μέλλον της Ευρώπης, που νομίζω -όλοι θα συμφωνήσουμε- ότι σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ.
Σήμερα συναντιόμαστε εδώ στην Αθήνα οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών της Μεσογείου γιατί, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές μας αναφορές, αυτό που μας ενώνει είναι η κοινή μας θάλασσα, τα κοινά μας προβλήματα, η πίστη μας στο ευρωπαϊκό όραμα, αλλά και η κοινή μας βούληση να αγωνιστούμε για μια καλύτερη Ευρώπη.
Οι χώρες μας τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί δυσανάλογα από την οικονομική κρίση, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουν την πίεση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης που συνορεύουν με την αποσταθεροποιημένη ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Βρεθήκαμε με δυο λόγια στην πρώτη γραμμή των παράλληλων κρίσεων που τα τελευταία χρόνια δοκίμασαν την Ευρώπη.
Ωστόσο, η Μεσόγειος δεν είναι μονάχα η κοινή εμπειρία των κρίσεων. Είναι, νομίζω, πολλά παραπάνω. Είναι η Ιστορία και ο πλούτος των πολιτισμών και των θρησκειών, είναι η κοινή μας πορεία στον χώρο και τον χρόνο, είναι -αν θέλετε- αυτοί οι ακατάληπτοι δεσμοί που μας φέρνουν σήμερα εδώ, στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης.
Με αυτές, λοιπόν, τις πρώτες σκέψεις θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μου να συναντηθούμε σήμερα εδώ στην Αθήνα, λίγες ημέρες πριν από μία πολύ σημαντική άτυπη Σύνοδο, αλλά σημαντική Σύνοδο, των 27 στην Μπρατισλάβα, με στόχο να επιχειρήσουμε μία κοινή εποικοδομητική –πιστεύω- συμβολή στον κρίσιμο αυτόν διάλογο που ξεκινά για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To «καρφί» του Schaeuble

Πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Schaeuble όταν -προσερχόμενος στο Eurogroup- κλήθηκε να σχολιάσει τη Σύνοδο των χωρών του Νότου, είπε: «Οταν οι σοσιαλιστές ηγέτες συναντιούνται, συνήθως, δεν προκύπτει κάτι έξυπνο».

Hollande: Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε φατρία

«Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε μία φατρία, αλλά για να καλέσουμε όλες τις δυνάμεις για την ενότητα της Ευρώπης» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande προσερχόμενος στη Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών της ΕΕ, που πραγματοποιείται στο Ζάππειο.
«Όλες οι χώρες πρέπει να γνωρίζουν τα διακυβεύματα και τις απειλές.
Το διακύβευμα είναι η προστασία των συνόρων μας.
Και σήμερα οι χώρες του Νότου πρέπει να διασφαλίσουν ακριβώς αυτό» τόνισε μεταξύ άλλων ο Γάλλος Πρόεδρος.
«Οι χώρες του Νότου είναι κράτη που βιώνουν οικονομικές καταστάσεις πρωτοφανείς και η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι στη βάση των προσπαθειών μας» τόνισε ο κ. Hollande.

Η ατζέντα Τσίπρα στη Σύνοδο

Στην προσφυγική κρίση, την ασφάλεια και την ανάπτυξη θα εστιάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της σημερινής (9/9) ενδομεσογειακής Συνόδου στην Αθήνα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πρόθεση είναι να υπάρξει θετικό έδαφος κοινής αντίληψης των συμμετεχόντων για το μέλλον τη Ευρώπης, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί αντίβαρο στο Βορρά, αλλά μια πρωτοβουλία συμβολής στην ευρωπαϊκή ατζέντα.
Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει έμφαση στο Brexit, τον ευρωσκεπτικισμό και την άνοδο της ακροδεξιάς που υπάρχει αυτή τη στιγμή, εξηγώντας πως τα φαινόμενα αυτά οφείλονται στην κρίση εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα, την αδυναμία της Ευρώπη να διαχειριστεί το προσφυγικό.
Ο πρωθυπουργός θα τονίσει πως πλέον οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να είναι η αντιμετώπιση ανεργίας και της φτώχειας, η δίκαιη ανάπτυξη και οι αποτελεσματικές λύσεις στο προσφυγικό και την ασφάλεια.
Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν τουλάχιστον 22 εκατομμύρια άνεργοι, οι μισοί εκ των οποίων μακροχρόνιοι, ενώ 7,5 εκατομμύρια δε διαθέτουν ούτε τη βασική εκπαίδευση.
Ο κ. Τσίπρας θα επισημάνει πως το δίλημμα ανάπτυξη ή λιτότητα έχει τελειώνει, καθώς η απάντηση είναι «ανάπτυξη».
Το ζήτημα τώρα είναι το πώς θα την κατευθύνουμε:
Η πρόταση της Αθήνας είναι δημοσιονομική σταθερότητα μαζί με δημοσιονομική ευελιξία η οποία θα έχει μία αναπτυξιακή διάσταση, ως επενδυτικό κίνητρο.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα κατατεθούν και οι σχετικές προτάσεις.

Ασφάλεια - Εξωτερική πολιτική

Ο πρωθυπουργός θα τονίσει πως το ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών, στη βάση του χάρτη του ΟΗΕ και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Η Ευρώπη φρούριο δεν είναι λύση.
Λύση είναι η ασφάλεια και η προστασία των συνόρων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης ολοκληρωμένης εξωτερικής πολίτικης και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.
Χρειάζεται ένα νέο όραμα για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στη Μεσόγειο, με διαφύλαξη του διεθνούς Δικαίου.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας θα προτείνει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.
Επίσης, θα επιμείνει σε στενότερη συνεργασία των χωρών αυτών στο πλαίσιο της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της Ευρώπης.
Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να επιδιώξουμε την ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών, αλλά και τη στενότερη συνεργασία απέναντι στην έξαρση της τρομοκρατίας.
Επιπλέον, απαιτείται προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων με τη βοήθεια της Frontex και της νέας ευρωπαϊκή συνοριακή ακτοφυλακής.
Ο πρωθυπουργός θα υποστηρίξει πως πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δ. Βαλκανίων και της Τουρκίας, με βάση τα σχετικά κριτήρια και το διαπραγματευτικό πλαίσιο που υπάρχει για την κάθε ομάδα.

Προσφυγικό - Μεταναστευτικό

Στην κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό και το δυσανάλογο το βάρος που σηκώνουν οι χώρες της Μεσόγειου θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή λύση με βάση τη συλλογική, την υπευθυνότητα και την αλληλεγγύη.
Στόχοι είναι η αντικατάσταση των παράνομων οδών διακίνησης με νόμιμες οδούς μετανάστευσης, η αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας αλλά και η επιτάχυνση της μετεγκατάστασης προσφύγων.
Όπως θα υπογραμμίσει ο κ. Τσίπρας, το σύστημα του Δουβλίνου δεν είναι βιώσιμο, αλλά χρειάζεται μόνιμος δεσμευτικός μηχανισμό δίκαιου επιμερισμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Πολλαπλά μηνύματα με αποδέκτες, κυρίως τον Ευρωπαϊκό Βορρά, αλλά και τους πολιτικούς του αντιπάλους στο εσωτερικό, που συντάσσονται με τις πολιτικές αυστηρής λιτότητας, θα στείλει σήμερα, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου του 2016, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου στην Αθήνα.
  
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει τη δημιουργία μιας ισχυρής πολιτικής συμμαχίας των χωρών που υφίστανται περισσότερο τις συνέπειες της κρίσης και βρίσκονται σε πολυετή και αυστηρή επιτήρηση και εποπτεία την οποία επιβάλει το Βερολίνο και δορυφόροι του.
Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και την επιλογή των Βρετανών για Brexit, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις και εξελίξεις σχετικά με το πώς θα συνεχίσει πώς θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και τις ανησυχίες των πολιτών της και να διαμορφώσει ένα νέο όραμα που θα εμπνεύσει τους πολίτες της.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι στις 16 Σεπτεμβρίου όπου συνέρχεται στην Μπρατισλάβα η άτυπη σύνοδος των 27 κρατών-μελών αναπτύσσεται έντονη κινητικότητα και επαφές ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τους θεσμούς της Ε.Ε. με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα η ελληνική κυβέρνηση έλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. η οποία όπως σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού «δεν στοχεύει στη διαμόρφωση ενός «μετώπου του Νότου» ή της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αντιπαράθεση με τον Βορρά και τον «πυρήνα» της Ε.Ε. Γι αυτό άλλωστε έχουν προσκληθεί και ιδρυτικά κράτη-μέλη, όπως η Γαλλία και η Ιταλία, που ταυτοχρόνως ανήκουν και στο Νότο και στον Βορρά και συμμετέχουν στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε.».
Στόχος της Συνόδου όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές είναι να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός νέου οράματος για την Ε.Ε. προκειμένου αυτή να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις κοινές προκλήσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, την μετανάστευσης και της ασφάλειας.
Μάλιστα, υπενθυμίζουν δημόσιες δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα ότι η Ευρώπη και οι χώρες της αντιμετωπίζουν τρεις παράλληλες κρίσεις σε αυτούς τους τομείς.
Οι μεσογειακές χώρες που συμμετέχουν στη σύνοδο έχουν έρθει αντιμέτωπες με μια ή περισσότερες από αυτές τις κρίσεις. Επομένως, έχουν κοινό ενδιαφέρον να συνεργαστούν προκειμένου να προωθήσουν κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ελληνική πρόταση όπως αυτή θα διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό στην Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. συνοψίζεται:

-Στον τομέα της Οικονομίας χρειάζονται:
-περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη για την οριστική υπέρβαση της οικονομική κρίσης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, και προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου.
-βέλτιστη χρήση της ευελιξίας εντός των ευρωπαϊκών κανόνων.
-να διασφαλιστεί το κοινωνικό κεκτημένο της Ευρώπης, οι ελάχιστοι μισθοί και οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.
-να ενισχυθούν τα επενδυτικά πακέτα (Γιούνκερ) με περισσότερους πόρους που θα κατευθυνθούν εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και προτεραιότητες.

Στον τομέα της Μετανάστευσης:
-αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, με δυνατότητα κοινωνικής ένταξης απέναντι στην άνοδο ακραίων και ξενοφοβικών τάσεων.
-να αντικατασταθούν οι παράτυπες οδοί μετανάστευσης με νόμιμες και ασφαλείς οδούς μετανάστευσης και επανεγκατάστασης, και εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής.
-υποστήριξη της Συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας η οποία έχει πετύχει τη ραγδαία μείωση των θανάτων στο Αιγαίο, η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου και των υπηρεσιών των κρατών-μελών πρώτης γραμμής
-ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την μετεγκατάσταση και τη δίκαιη κατανομή των βαρών.
-μεταρρύθμιση του «συστήματος του Δουβλίνου»

Στον τομέα της Ασφάλειας:
-η Ε.Ε. να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών της με αλληλεγγύη και συνεργασία των κρατών-μελών και των αρχών τους
-η Ε.Ε. να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο με ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας και άμυνας της.
-να αποτελέσει προτεραιότητα της Ε.Ε. ο τερματισμός της κατοχής στην Κύπρο και η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτος-μέλος της Ε.Ε.
-ενίσχυση της αντι-τρομοκρατικής συνεργασίας με τρίτες χώρες και αντιμετώπιση της ρίζας της τρομοκρατίας.

Άλλωστε και με τη συνέντευξη του στη Γαλλική Λε Μοντ, ο Αλέξης Τσίπρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της Ευρωπαϊκού οικοδομήματος σημειώνοντας ότι η πολιτική σκληρής δημοσιονομικής λιτότητας προκαλεί σοβαρά ρήγματα και απειλεί την συνοχή της.
«Έχουμε σήμερα έναν Βορρά που συσσωρεύει πλεονάσματα και έναν Νότο που υποφέρει από την ύπαρξη μεγάλων ελλειμμάτων» σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και συμπληρώνει ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή σύγκλιση, όσο υπάρχουν τέτοιες ανισότητες.
Θεωρώ ότι το να συνεχίζουμε –μετά το Brexit- να κάνουμε σαν να μην ήταν κάτι σοβαρό, θα ήταν τραγικό λάθος».

Δ. Αλειφερόπουλος

(Αρχική ενημέρωση: Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016, 00.26)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης