Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Το παιχνίδι για την ΕΚΤ και την Ευρώπη θα τελειώσει βίαια - Game Over

Phoenix Capital: Το παιχνίδι για την ΕΚΤ και την Ευρώπη θα τελειώσει βίαια - Game Over
Αν η Ευρώπη καταρρεύσει, η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά χειρότερη από ό,τι το 2008….
Το παιχνίδι για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και την Ευρώπη τελειώνει, προειδοποιεί η εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital, τονίζοντας… ότι το παιχνίδι φθάνει στο «Game Over».
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια πιο βαθιά σε αρνητικό έδαφος τέσσερις φορές και έχει δαπανήσει 1 τρισ. ευρώ στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, επεκτείνοντας τον ισολογισμό της σε επίπεδα ρεκόρ.
Πρόκειται για πραγματικά εξωπραγματική πολιτική.
Η κεϋνσιανή θεωρία ισχυρίζεται πως ο λόγος που οι πολιτικές δε λειτουργούν είναι επειδή μια κεντρική τράπεζα δεν έχει να κάνει «αρκετά», ωστόσο αυτό σίγουρα δε μπορεί να ειπωθεί για την ΕΚΤ.
«Τι μας δείχνει αυτό;», διερωτάται η Phoenix Capital.
Η ΕΚΤ βρίσκεται κοντά στο να εξαντλήσει τα πυρομαχικά της και φαίνεται ολοένα και περισσότερο ανίκανη να κάνει πιο πολλά, λόγω των νομικών περιορισμών στα καθήκοντά της.
Έχει υποβαθμίσει τις προβλέψεις ανάπτυξης για τα επόμενα δύο χρόνια, αναφέροντας τις αβεβαιότητες γύρω από το Brexit, και παραδέχθηκε ότι έχει ελάχιστες πιθανότητες να ικανοποιήσει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό εντός της δεκαετίας που διανύουμε, επιμένοντας ότι εναπόκειται πλέον στις κυβερνήσεις να ξεφύγει η Ευρώπη από τον φαύλο αυτό κύκλο, σημειώνει η Phoenix Capital.
Στη συνέχεια επισημαίνει πως όλοι γνωρίζουμε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να πετύχει σημαντική αύξηση του ΑΕΠ.
Μάλιστα, η ΕΚΤ παραδέχθηκε όλα αυτά πριν από μερικά χρόνια, όταν άλλαξε ξαφνικά τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε, «ξεχνώντας» την ανάπτυξη και επικεντρώνοντας τον λόγο της στον πληθωρισμό και τους στόχους για τον πληθωρισμό.
Τώρα, όμως, η ΕΚΤ παραδέχθηκε επίσης πως δε μπορεί να πετύχει ούτε τον στόχο για τον πληθωρισμό «αυτή τη δεκαετία».
Πρόκειται για το τέλος του παιχνιδιού για την ΕΚΤ και για την Ευρώπη.
Αυτό που έρχεται δε θα συμβεί γρήγορα, σημειώνει η Phoenix Capital, προσθέτοντας πως «σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι η Ευρώπη θα διασπαστεί αύριο»
Αλλά το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει παραδεχθεί ότι ακόμη και οι έκτακτες πολιτικές της έχουν αποτύχει, σε σημείο που δεν θα επιτύχει τους στόχους της για μια δεκαετία, δείχνει ότι είναι η αρχή του τέλους.
Συνεχίζοντας η Phoenix Capital τονίζει πως ο αποπληθωρισμός του χρέους θα είναι το τέλος του παιχνιδιού για την Ευρώπη.
Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ θα είναι αφερέγγυες αμέσως μόλις τα επιτόκια αυξηθούν ακόμα και σε χαμηλά μονοψήφια επίπεδα.
Και με τη μόχλευση των τραπεζών της ΕΕ στο 26 προς 1 ως προς τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, χρειάζεται μόλις μια πτώση 4% στα επίπεδα των ομολόγων της ΕΕ για να πτωχεύσουν οι μεγάλες τράπεζες της ΕΕ.
Και μιλάμε για ένα τραπεζικό σύστημα 46 τρισ. ευρώ σε μέγεθος, ήτοι μέγεθος διπλάσιο του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ, το οποίο παραλίγο να οδηγήσει σε κατάρρευση ολόκληρο τον κόσμο.
Έτσι, αν η Ευρώπη καταρρεύσει, η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά χειρότερη από ότι το 2008….

Πρώτη ενημέρωση: 22:52, Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης