Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sky News: Βίζα πιθανώς να χρειάζονται οι Βρετανοί για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη μετά το Brexit

Sky News: Βίζα πιθανώς να χρειάζονται οι Βρετανοί για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη μετά το Brexit
Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι πλήγμα για τις επιχειρήσεις και τους Βρετανούς τουρίστες που έκαναν 30 εκατομμύρια ταξίδια στην ΕΕ το 2015
Οι Βρετανοί πολίτες μπορεί να χρειάζονται βίζα για να ταξιδεύουν στην Ευρώπη μετά την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ, σύμφωνα με το Sky News.
Αυτό σημαίνει ότι ταξιδιώτες από άλλες χώρες μπορεί να εξωθούνται να κάνουν online αίτηση για βίζα και να πληρώνουν ένα ποσό πριν ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Ευρώπη, όπως γίνεται και με την Αμερική.
Όταν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, οι Βρετανοί τουρίστες και επιχειρηματίες θα πρέπει να κάνουν αίτηση για βίζα για να ταξιδέψουν στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία.
Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την Ταξιδιωτική Αρχή Πληροφοριών (ETIAS), που μπήκε σε εφαρμογή για λόγους ασφαλείας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες, θα δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα μέσα στο 2016.
Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών Tim Farron είπε στο Sky News ότι «προτεραιότητα για την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit πρέπει να είναι τα ταξιδιωτικά δικαιώματα, έτσι ώστε να καθοριστούν οι λεπτομέρειες που θα επηρεάσουν τις διακοπές και τα επιχειρηματικά σχέδια εκατομμυρίων Βρετανών».
Όσοι έχουν βρετανικά διαβατήρια μπορούν να ταξιδεύουν στα κράτη μέλη της ΕΕ με αυτά χωρίς να χρειάζονται βίζα βραχυπρόθεσμης διάρκειας.
Η Pat McFadden από τους Εργατικούς ανέφερε από την πλευρά της ότι «η πραγματικότητα έρχεται, η εισαγωγή της βίζας μπορεί να πληγώσει τις βρετανικές επιχειρήσεις και τις οικογένειες που θέλουν να πάνε διακοπές».
Και πρόσθεσε ότι «οι υποστηρικτές του Brexit είχαν πει ότι δεν θα χρειαζόταν βίζα, αλλά φαίνεται ότι άλλη μία από τις βασικές τους υποσχέσεις καταρρίπτεται».
«Η Βρετανία πρέπει να είναι ανοιχτή στην επιχειρηματικότητα, στα ταξίδια και στο ταλέντο και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν είναι μέλος της ενιαίας αγοράς» κατέληξε η McFadden.
Οι ειδήμονες ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει λόγος οι Βρετανοί να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τα ταξίδια χωρίς βίζα μετά την αποχώρηση της χώρας τους από την ΕΕ, εκτός κι αν κάτι τέτοιο τους παραχωρηθεί κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
Η Camino Mortera Martinez, ειδική σε θέματα δικαιοσύνης και οικογενειακών υποθέσεων στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων είπε στον Guardian.
«Στη θεωρία πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, ως υπήκοοι τρίτης χώρας θα έχουν αυτή την υποχρέωση, αλλά είναι κάτι που θα συζητήσουμε στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.
H Bρετανία είναι μία γειτονική χώρα, είναι μία ασφαλής χώρα και αυτό θα είναι πολύ κακό για τις επιχειρήσεις.
Τα δύο δεν συνδέονται, αλλά μετά το Βrexit η Βρετανία θα είναι μία τρίτη χώρα, όπως η Τουρκία».
Ένας εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ενημέρωσε τους υπουργούς Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια μίας ανεπίσημης συνάντησης στις 7 Ιουλίου 2016 ότι πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να παρουσιάσει μία πρόταση αυτό το φθινόπωρο, παρόμοια με το σύστημα των ΗΠΑ για να αυξηθεί η διαθέσιμη πληροφόρηση για αυτούς που μπαίνουν και φεύγουν από την ΕΕ χωρίς βίζα.
Συμπλήρωσε επίσης ότι οι πρόεδροι της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου ξεκαθάρισαν ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit θα αρχίσουν μόνο όταν η Βρετανία ενεργοποιήσει το άρθρο 50.
Οι Βρετανοί υπήκοοι έκαναν 30 εκατομμύρια ταξίδια το 2015 σε χώρες της ΕΕ, με την Ισπανία και τη Γαλλία να είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης