Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το δίλημμα του Στουρνάρα (ΤτΕ): Αν απορρίψει την διοίκηση της Attica bank θα έρθει σε οριστική ρήξη με την κυβέρνηση

Το δίλημμα του Στουρνάρα (ΤτΕ): Αν απορρίψει την διοίκηση της Attica bank θα έρθει σε οριστική ρήξη με την κυβέρνηση
Υπήρχε ένα οικονομικό μέσο ενημέρωσης το bankingnews που προειδοποιούσε πριν την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου ότι η ΑΜΚ της Attica bank θα μετεξελιχθεί σε φιάσκο…λόγω τιμής.
Σε δίλημμα βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος και ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας με την Attica bank.
Προτάθηκε από την κυβέρνηση το διοικητικό σχήμα με πρόεδρο τον Γεράσιμο Σαπουντζόγλου που προέρχεται από την Ιονική και Proton bank και ο οποίος υποστηρίχθηκε και από την Λούκα Κατσέλη.
Διευθύνων σύμβουλος της Attica bank προτάθηκε ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης ο οποίος διατηρεί σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΤτΕ, δεν θέλει αυτή την διοίκηση γιατί θεωρεί ότι είναι μια διορισμένη διοίκηση που θα έχει στόχο να εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα.
Όμως ο Στουρνάρας βρίσκεται σε δίλημμα.
Αν απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Attica bank είναι 100% βέβαιο ότι θα έρθει σε ρήξη με την κυβέρνηση και είναι επίσης σίγουρο ότι θα επιχειρήσουν να τον πλήξουν πανταχόθεν.
Ήδη έχουν υπάρξει κάποια προεόρτια.
Αν δεν απορρίψει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την Attica bank θα φανεί ανακόλουθος και θα αποδεχθεί ότι ηττήθηκε στην προσπάθεια του να ελέγξει την Attica bank.
Θα μπορεί να υποθέσει κανείς ότι η ΤτΕ έχει εποπτική αρμοδιότητα και έλεγχο στην Attica bank άρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να μπλοκάρει αποφάσεις αν θεωρήσει ότι υπάρχουν σκοτεινά σημεία.
Όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Η κυβέρνηση θέλει την Attica bank όχι για αναπτυξιακή τράπεζα και άλλες τέτοιες ανοησίες αλλά ως παραμάγαζο…όπως ήταν δυστυχώς για πολλά χρόνια αυτή η τράπεζα.

Θα υπάρξει εξυγίανση της Attica bank;

Όμως η Attica bank χρειάζεται άμεσα λύσεις συνεχίζει να αποτελεί μια άρρωστη τράπεζα που χρειάζεται σωστή θεραπεία και όχι απλά μια θεραπεία
Θα επαναλάβουμε πρόσφατο ρεπορτάζ μας….

1)Η πορεία της μετοχής αντικατοπτρίζει αυτό το φιάσκο.
Η αύξηση κεφαλαίου του 2015 πραγματοποιήθηκε στα 0,30 ευρώ σε μια ακραία τιμή και η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή (13/9/2016) στα 0,061 ευρώ δηλαδή λογιστική ζημία -80%.
Όσοι επένδυσαν 580 εκατ στην ΑΜΚ του 2015 (ΤΣΜΕΔΕ, ΕΥΔΑΠ, ΤΑΠΙΛΤΑΤ, Αερολιμένας Ελ. Βενιζέλος και ιδιώτες κυρίως κατασκευαστικές) καταγράφουν λογιστική ζημία -80%.
Υπήρχε ένα οικονομικό μέσο ενημέρωσης το bankingnews που προειδοποιούσε πριν την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου ότι η ΑΜΚ της Attica bank θα μετεξελιχθεί σε φιάσκο…λόγω τιμής.

2)Ενώ η αύξηση κεφαλαίου ολοκληρώθηκε η Attica bank ακόμη δεν έχει καλύψει πλήρως τις κεφαλαιακές της ανάγκες.
Χρειάζεται να βρει άλλα 70 εκατ tier 1.
Η απόπειρα που είχε γίνει με το βρετανικό fund Duet δεν ευδοκίμησε και το συγκεκριμένο fund έχει αποσυρθεί.  
Το Duet θα κάλυπτε τα 70 εκατ του tier 1 και θα έπαιρνε ως «εγγύηση» το 1 δισεκ. NPLs προβληματικά δάνεια της Attica bank.
Το ζήτημα των 70 εκατ ομολογιακού Tier 1 παραμένει ανοικτό.
Υπάρχουν πολλά ενδιαφερόμενα funds στα οποία ρόλο και λόγο θέλει να έχει η ΤτΕ αφού έχασε τον διοικητικό έλεγχο.

3)Η Attica bank συνεχίζει να εμφανίζει το χειρότερο δείκτη NPEs μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων στο ελληνικό banking 57,2% ή 2,28 δισεκ. σε σύνολο δανείων 3,98 δισεκ.

4)Υπήρξε ένα πρώτο κύμα διοικητικών αλλαγών αλλά δεν φθάνει.
Χρειάζεται να γίνει μεγάλη εκκαθάριση και κάθαρση στο εσωτερικό της τράπεζας σε στελέχη του μέσου management τα οποία έβλαψαν στρατηγικά την τράπεζα.
Εδώ υπάρχει στέλεχος της Attica bank που είχε εμπλακεί σε απάτη σε κατάστημα και συνεχίζει να έχει διοικητικές αρμοδιότητες.
Υπάρχει ένα καρκίνωμα στην Attica bank 4-5 διευθυντικών στελεχών που πρέπει να αντιμετωπιστεί ΜΟΝΟ με θεραπεία σοκ, επιθετική χημειοθεραπεία ώστε να μην συνεχίζει να μολύνει την τράπεζα.
(Αν χρειαστεί να γράψουμε και ονόματα…  θα γράψουμε και ονόματα)

5)Η νέα διοίκηση για λόγους εξυγίανσης και αποκάλυψης πολλών θα πρέπει να ερευνήσει ένα θέμα…ΠΩΣ ΚΑΛΥΦΘΗΚΕ Η ΑΜΚ του 2013;
Ποιοι συμμετείχαν στην ΑΜΚ του 2013, πόσα δάνεια δόθηκαν από την τράπεζα σε επιχειρηματίες και σε ποιους και αν τα δάνεια αυτά είναι εξυπηρετούμενα.
Η έρευνα αυτή θα φέρει στο φως ένα θησαυρό και μόνο έτσι θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος της τράπεζας με την διαπλοκή.

6)Προφανώς η νέα διοίκηση και όσα στελέχη έρθουν στην τράπεζα δεν έχουν ευθύνη για τις ανομίες του παρελθόντος.
Μόνο όταν έρθουν στο φως οι ανομίες του παρελθόντος – αλλά στο φως όχι στο ημίφως – η Attica bank θα έχει εξυγιανθεί.

7)Η Κυβέρνηση έχει μια ευκαιρία να προχωρήσει στην κάθαρση της Attica bank και να εγκαταλείψει τα αλλότρια σχέδια να διαθέτει μια τράπεζα για να χρηματοδοτεί κολλητούς επιχειρηματίες.

Θα πούμε μόνο το εξής.
Όσοι προσπαθήσουν να συγκαλύψουν την αλήθεια θα βρεθούν υπόλογοι στο μέλλον.
Αν θέλετε η Attica bank και οι εργαζόμενοι της να αντιμετωπίζουν το μέλλον με αισιοδοξία, κοιτάξτε στο παρελθόν και αντιμετωπίστε τα καρκινώματα.
Αν δεν υπάρχει τέτοια διάθεση, ότι και να γίνει η Attica bank θα βρεθεί αργά ή γρήγορα σε αδιέξοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης