Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως κατάφερε ο Βγενόπουλος να νικήσει την Κύπρο, να στείλει ένα σκληρό μήνυμα στην Ελλάδα και να είναι υποψήφιος για 1 δισ

Πως κατάφερε ο Βγενόπουλος να νικήσει την Κύπρο, να στείλει ένα σκληρό μήνυμα στην Ελλάδα και να είναι υποψήφιος για 1 δισ
Το διεθνές δίκαιο που υπηρετεί το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο και είναι η ανώτατη δικαστική αρχή παγκοσμίως κατεδάφισε την ελληνική μικροπολιτική και την κυπριακή μικροπολιτική.
Επί 3-4 χρόνια ο Ανδρέας Βγενόπουλος ο επικεφαλής της MIG έχει στοχοποιηθεί όσο κανείς στην Ελλάδα.
Οι Κύπριοι με δόλια μέσα προσπάθησαν να τον ενοχοποιήσουν.
Επειδή απέτυχε η οικονομία τους, δεν είχαν την τόλμη να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και βρήκαν ως ένοχο ή κατασκεύασαν στο μυαλό τους τον μεγάλο υπαίτιο της άμοιρης Κύπρου.
Ο Βγενόπουλος είναι ο ένοχος.
Λησμόνησαν δόλια ότι πριν χρόνια όχι τώρα μετά από χρόνια… ότι οι κυπριακές αρχές είχαν ανοίξει όλους τους λογαριασμούς του Βγενόπουλου και βρήκαν ότι είναι πεντακάθαρος.
Το στοιχείο αυτό το απέκρυψαν.
Έλεγξαν όλο το παρελθόν του και δεν βρήκαν τίποτε και μετά άρχισαν να κατασκευάζουν κατηγορίες.
Η Κύπρος κατέρρευσε, μπήκε σε πρόγραμμα, σημειώθηκε bail in στις καταθέσεις και στους καταθέτες, επιβλήθηκαν capital controls και ο «ένοχος» Μπουλούτας ο διευθύνων σύμβουλος της MIG κατηγορείται για χειραγώγηση μετοχών.
Τόσο φαιδρή κατηγορία που και τα αγέννητα αρμαντίλο έχουν πέσει κάτω από τα γέλια.
Δεν μπορούσαν οι Κύπριοι να πιάσουν από πουθενά τον Βγενόπουλο.
Έτσι λοιπόν κατέληξαν σε νομοθετικά πραξικοπήματα.
Αρχές Αυγούστου κλήθηκε να καταθέσει ο Ανδρέας Βγενόπουλος στο διεθνές διαιτητικό δικαστήριο.
Θα είχε αξία να αποκαλυφθεί τι κατέθεσε ο Βγενόπουλος της MIG και τι κατέθεσε ο Κληρίδης ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου.
Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο ήταν καταπέλτης.
Θεώρησε ότι η Κύπρος παραβιάζει κατάφορα το διεθνές δίκαιο, οι δικαστές στο Παρίσι στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο συνειδητοποίησαν ότι οι Κύπριοι δεν θέλουν να απονέμουν δικαιοσύνη αλλά να εξοντώσουν ένα πλασματικό εχθρό, ένα κατασκευασμένο εχθρό… τον Βγενόπουλο.
Η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου να επιβάλλει στην Κύπρο να αποσύρει όλα τα διεθνή εντάλματα σύλληψης είναι πρωτοφανής απόφαση… που δικαιώνει 100% τον Βγενόπουλο και αποκαλύπτει την παραβατικότητα της Κύπρου.
Ο Βγενόπουλος δεν κέρδισε μια μάχη αλλά κέρδισε τον πόλεμο που είχε πολλά μέτωπα.
Η απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου ήταν ένα ηχηρό μήνυμα και προς την Ελλάδα…. η οποία συνεταιρίστηκε με την Κύπρο για να πλήξουν τον Βγενόπουλο.
Το Διεθνές Δικαστήριο κατανόησε ότι και η Ελλάδα ακολουθεί πρακτικές και διαδικασίες που ξεπερνούν τα όρια της νομιμότητας.
Η απόφαση κόλαφος του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου κατά της Κύπρου είναι κόλαφος και για την Ελλάδα.
Το διεθνές δίκαιο που υπηρετεί το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο και είναι η ανώτατη δικαστική αρχή παγκοσμίως κατεδάφισε την ελληνική μικροπολιτική και την κυπριακή μικροπολιτική.
Όμως όλα αυτά έχουν συμβολική σημασία, ένας επιχειρηματίας κατάφερε να νικήσει την Κύπρο και να στείλει ένα σοβαρό προειδοποιητικό μήνυμα και προς την Ελλάδα.
Όπως αναφέρει κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης «Ο Βγενόπουλος είναι ο Βγενόπουλος.
Όσο νομίζεις ότι θα τον νικήσεις… στο τέλος σε κερδίζει και θα σου πάρει και λεφτά.
Θεωρώ πολύ πιθανό πλέον να πάρει από τους Κυπρίους το 1 δισεκ. ευρώ που διεκδικεί».

Υποσημείωση

Οι εξελίξεις αποκαθιστούν και μια τεράστια αδικία εις βάρος του Μπουλούτα και Φόρου βασικών στελεχών της MIG που άδικα στοχοποιήθηκαν, που άδικα ενοχοποιήθηκαν.

H ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας της Κύπρου

Όπως είναι γνωστό, αριθμός Ελλαδιτών επενδυτών προσέφυγαν στο Διεθνές Κέντρο Διευθέτησης Επενδυτικών Διαφορών (ICSID) διεκδικώντας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αποζημιώσεις ύψους πέραν των €1,2 δισ., ισχυριζόμενοι παραβίαση εκ μέρους της Δημοκρατίας και της Κυπριακής Κυβέρνησης των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας, που υπεγράφη στις 30.3.1992 (BIΤ Treaty), σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάσταση στην οποία περιήλθε η Λαϊκή Τράπεζα.
Στο πλαίσιο της διαιτητικής αυτής διαδικασίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, κατά τον Μάιο 2016 οι αιτητές υπέβαλαν προς το Διαιτητικό Δικαστήριο αίτημα για τη λήψη Ενδιάμεσων Μέτρων εναντίον της Κύπρου τα οποία να ισχύουν μέχρι την αποπεράτωση της διαιτησίας. Πιο συγκεκριμένα, οι αιτητές ζήτησαν, μεταξύ άλλων:

(α) Να διαταχθεί ο Ειδικός Διαχειριστής της Λαϊκής, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να απόσχουν από τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων τα οποία εντείνουν την εκδικαζόμενη διαφορά.

(β) Να διαταχθεί η Κύπρος όπως αναστείλει όλες τις διαδικασίες, τρέχουσες και μελλοντικές, εναντίον των αιτητών και συνδεομένων με αυτούς προσώπων, μεταξύ των οποίων της MIG, των κ.κ. Βγενόπουλου, Μπουλούτα, Φόρου, Κουννή και Μάγειρα και συγκεκριμένα:
(i) Την αναστολή της αγωγής του Διαχειριστή της Λαϊκής Τράπεζας εναντίον πρώην ανώτερων στελεχών της Τράπεζας.
(ii) Την αναστολή της ισχύος του Διεθνούς Διατάγματος Παγοποίησης των περιουσιακών στοιχείων αιτητών.
(iii) Την αναστολή όλων των εκκρεμουσών υποθέσεων που εξετάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (Ε.Κ.Κ.) για επιβολή προστίμων.
(iv) Την αναστολή όλων των διαδικασιών εκτέλεσης των αποφάσεων της Ε.Κ.Κ. για επιβολή προστίμων.
(v) Την αναστολή των ποινικών ανακρίσεων για την Οικονομία.
(vi) Την αναστολή της ποινικής υπόθεσης του 2015 εναντίον κ.κ. Μπουλούτα, Φόρου, Κουννή και Λυσάνδρου.
(vii) Την ακύρωση ή αναστολή εκτέλεσης του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης εναντίον των κ.κ. Μπουλούτα και Φόρου.
(viii) Την ακύρωση ή αναστολή εκτέλεσης των όρων που τέθηκαν από το Δικαστήριο στον κ. Κουννή.

(γ) Να διαταχθεί η Κύπρος, εναλλακτικά, όπως επιτρέψει στους κ.κ. Μπουλούτα, Φόρο και Κουννή να ταξιδεύουν και διακινούνται ελεύθερα και να εκπροσωπούνται στην ποινική υπόθεση του 2015 μέσω δικηγόρου και όχι αυτοπροσώπως.

Το Διαιτητικό Δικαστήριο με βάση τη Διεθνή Σύμβαση που το εγκαθίδρυσε, έχει το δικαίωμα όπως σε οποιοδήποτε στάδιο μετά από την έναρξη ενώπιόν του διαδικασίας, κατόπιν αιτήματος διαδίκου, να συστήσει όπως ληφθούν οποιαδήποτε προσωρινά μέτρα τα οποία κρίνει πρέποντα προς το σκοπό της διαφύλαξης δικαιωμάτων των διαδίκων και της ακεραιότητας της ενώπιόν του διαδικασίας, τα οποία να ισχύουν μέχρι την αποπεράτωση της διαιτησίας.
Ήταν η βασική θέση και επιχειρηματολογία των αιτητών ότι, εκτός εάν λαμβάνονταν τα αιτούμενα μέτρα εναντίον της Κύπρου, θα επηρεάζονταν στην ομαλή εμφάνιση και παρουσίαση της υπόθεσής τους εναντίον της Δημοκρατίας.
Η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπούμενη μέσω διεθνούς αναγνωρισμένου δικηγορικού οίκου, επιχειρηματολόγησε εναντίον όλων των αιτημάτων των αιτητών.
Κατά την προφορική ακρόαση της αίτησης των αιτητών παρέστησαν και έδωσαν μαρτυρία ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου, ο κ. Α. Βγενόπουλος εκ μέρους των αιτητών και ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Κ. Κληρίδης εκ μέρους της Δημοκρατίας.
Το Διαιτητικό Δικαστήριο εξέδωσε την επιφυλαχθείσα απόφασή του 13.9.2016.
Το Δικαστήριο στην απόφασή του η οποία αποτελείται από 81 σελίδες, με αιτιολογημένο σκεπτικό, απέρριψε όλα τα άλλα αιτήματα των αιτητών και επιλήφθηκε μόνο του θέματος των δύο εκκρεμουσών ποινικών υποθέσεων. Αφού απέρριψε το αίτημα για αναστολή οποιωνδήποτε ποινικών υποθέσεων που εκκρεμούν, τόνισε ότι η Κύπρος, όπως όλα τα κράτη έχουν το κυρίαρχο δικαίωμα να διερευνούν και να διώκουν πρόσωπα για ποινικά αδικήματα και ότι οι εκκρεμούσες ποινικές υποθέσεις εναντίον των αιτητών δεν έγιναν ούτε προς εκφοβισμό ούτε προς παρενόχλησή τους προς απόκτηση πλεονεκτήματος στη διαιτητική διαδικασία.
Αναφορικά, δε, με τα εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί εναντίον των κ.κ. Μπουλούτα και Φόρου, το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η έκδοσή τους δεν ήταν δυσανάλογη προς τις περιστάσεις ενέργεια, ούτε καταχρηστική, εφόσον η παρουσία των δύο κατηγορουμένων στο Δικαστήριο Λευκωσίας είναι υποχρεωτική. Απέρριψε, δε, το Δικαστήριο το αίτημα των αιτητών όπως αυτοί, ως κατηγορούμενοι, μη παρίστανται αυτοπροσώπως αλλά να εκπροσωπούνται από δικηγόρο.
Εν τούτοις, το Δικαστήριο έκρινε ότι η εμπλοκή και συμμετοχή των κ.κ. Μπουλούτα και Φόρου στη διαιτητική διαδικασία θα επηρεαστεί σημαντικά λόγω της πιθανότητας αυτοί να τεθούν υπό κράτηση κατ’ εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης, ενώ η διαθεσιμότητα της παρουσίας και συμμετοχής τους στη διαιτητική διαδικασία κρίνεται ως ουσιώδης για την ομαλή διεξαγωγή της.
Αφού, δε, εξισορρόπησε από τη μια, την άσκηση από την Κυπριακή Δημοκρατία του κυρίαρχου δικαιώματός της να προχωρεί την ποινική δίωξη του 2015, και από την άλλη, την ανάγκη απρόσκοπτης παρουσίας και διαθεσιμότητας των δύο κατηγορουμένων ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου, αποφάσισε όπως συστήσει στη Κυπριακή Δημοκρατία:

(i) να αναστείλει την εκτέλεση των ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των κ.κ. Μπουλούτα και Φόρου, και
(ii) να απόσχει από τη λήψη μέτρων τα οποία θα εμπόδιζαν την ελευθερία διακίνησής τους και πρόσβασης σε δικηγόρο για σκοπούς της διαιτησίας.

Περαιτέρω, και για τους ίδιους λόγους, το Δικαστήριο έκρινε ότι και στην περίπτωση των κ.κ. Α. Βγενόπουλου και Μάγειρα οι οποίοι θα είναι μάρτυρες ενώπιόν του, θα έπρεπε να αποφευχθεί η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον τους.

Η αναστολή την οποία σύστησε το Δικαστήριο είναι προσωρινής διάρκειας, μέχρι την αποπεράτωση της διαδικασίας ενώπιόν του, η ακρόαση της οποίας τοποθετείται αρχάς του 2017.
Διευκρινίζεται ότι η ανωτέρω απόφαση η οποία ενέχει υποχρέωση της Δημοκρατίας για συμμόρφωση, δεν συνιστά εμπόδιο στη συνέχιση όλων των εκκρεμουσών ποινικών υποθέσεων ή την καταχώριση νέων υποθέσεων σε σχέση με τους αιτητές.
Η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου μελετάται από τη Νομική Υπηρεσία σε συνεργασία με τον ξένο δικηγορικό οίκο που εκπροσωπεί τη Δημοκρατία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης