Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καϊλή (Ευρωβουλευτής): Η Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα

Καϊλή (Ευρωβουλευτής): Η Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα
Η επικεφαλής της Ελιάς στο Ευρωκοινωβούλιο κατέθεσε Γραπτή Δήλωση μαζί με ομάδα Ελλήνων και Κυπρίων Ευρωβουλευτών
Να σεβαστεί τα ανθρώπινα και θρησκευτικά δικαιώματα κάλεσε σήμερα (15/9) την Τουρκία η επικεφαλής της Ελιάς στο Ευρωκοινοβούλιο, Εύα Καϊλή, μέσω κοινής γραπτής δήλωσης που κατατέθηκε μαζί με ομάδα Ελλήνων και Κυπρίων ευρωβουλευτών.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στη γραπτή δήλωση, «σε μια περίοδο που η Τουρκία πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις υποχρεώσεις της απέναντι της, η ίδια έχει εγκαταλείψει σε πολλά επίπεδα τις δεσμεύσεις για μια προοδευτική πορεία προσέγγισης της ΕΕ, είναι απαραίτητο να γίνονται συγκεκριμένες θαρραλέες κινήσεις που θα μας διαβεβαιώσουν όσον αφορά τις πραγματικές της προθέσεις για το μέλλον».
Να σημειώσουμε ότι στην κοινή δήλωση συμμετέχουν και οι ευρωβουλευτές Μανώλης Κεφαλογγιάνης, Κώστας Χρυσόγονος, Νίκος Ανδρουλάκης, Μαρία Σπυράκη, Ελισσάβετ Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη, Θεόδωρος Ζαγοράκης, Σοφία Σακοράφα, καθώς και οι Κύπριοι Δημήτρης Παπαδάκης και Ελένη Θεοχάρους.
Στη γραπτή δήλωση επισημαίνεται ότι το 2013, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (Yargitay) στην Τουρκία έκρινε ότι η αρμοδιότητα για την εκκλησία της Αγίας Σοφίας θα πρέπει να μεταφερθεί στην γενική διεύθυνση εκκλησιαστικής περιουσίας, που έχει εγκρίνει το εκ νέου άνοιγμα αυτής σε τζαμί, παραβιάζοντας με τον τρόπο αυτόν την αρχή του σεβασμού της ιστορικής ταυτότητας του μνημείου.
Εφόσον η δήλωση υπερψηφιστεί και από τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές, η Επιτροπή και το Συμβούλιο καλούνται «να παροτρύνουν την τουρκική κυβέρνηση να επαναφέρει άμεσα τον χαρακτήρα της Αγιάς Σοφιάς, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που από το 1934 λειτουργεί ως μουσείο».
Παράλληλα, ζητείται από την Επιτροπή και το Συμβούλιο να παροτρύνουν την κυβέρνηση Erdogan να «να αναγνωρίσει τα τραγικά γεγονότα του 1914-1923 ως πράξεις γενοκτονίας εις βάρος των Ελληνικών, Αρμενικών και Ασσύριων πληθυσμών από τα νεοτουρκικά και κεμαλικά καθεστώτα».
«Τέλος, οι ευρωβουλευτές ζητούν την καθιέρωση της 19ης Μάιου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης των θυμάτων του κεμαλισμού», καταλήγει η γραπτή δήλωση, της οποίας ηγείται η Εύα Καϊλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης