Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Kyros Law Office: Είμαστε ικανοποιημένοι που το Διεθνές Διαιτητικό Κέντρο ανθίστανται στις πιέσεις

Kyros Law Office: Είμαστε ικανοποιημένοι που το Διεθνές Διαιτητικό Κέντρο ανθίστανται στις πιέσεις
Άρθρο του Γιάννη Κυριακόπουλου στο bankingnews
Την ικανοποίηση του για το ότι το Διεθνές Διαιτητικό Κέντρο (ICSID) φαίνεται πως ανθίσταται οποιωνδήποτε πιέσεων εκφράζει με άρθρο του στο bankingnews o Γιάννης Κυριακόπουλος, του δικηγορικού γραφείου Kyros Law Office.
Ο δικηγόρος και οικονομολόγος επικαλείται την Απόφαση Λήψης Ενδιάμεσων Μέτρων (Procedural Order on Provisional Measures) κατόπιν αιτήματος των εκπροσώπων των Αιτητών (Claimants) της MIG στο αρμόδιο Διεθνές Διαιτητικό Κέντρο, για την Διευθέτηση Διαφορών εξ Επενδύσεων (κ.κ. Βγενόπουλος, Μπακατσέλος και λοιποί), στις 13/9, με την οποία αναστέλλονται, έως πέρατος της διαδικασίας ενώπιόν του, όλες οι διαδικασίες εναντίον τους από οποιαδήποτε Δικαστική, Διοικητική ή Εποπτική Αρχή της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Είναι προφανές ότι εμείς ως Δικηγόροι των 954 προσφυγόντων (φυσικών και νομικών προσώπων) στην Διεθνή Διαιτησία (ICSID) στην Washington κατά της Κυπριακής Κυβέρνησης παρακολουθούμε στενά και εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, καθ'ό μέρος μας αφορά.
Δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη επί της ουσίας, όμως σίγουρα, κατόπιν της χθεσινής αποφάσεως, οι όποιες ενστάσεις αναρμοδιότητος που θα μπορούσε να υποβάλλει η Κυπριακή Κυβέρνηση ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΑΣ υπόθεση, απορρίπτεται πανηγυρικά.
Δεδομένου ότι δεν έχουμε άμεσο έννομο συμφέρον, ούτε συνδέεται ευθέως η δική μας υπόθεση με αυτή του κ. Βγενόπουλου και της MIG, παρ’ όλον ότι και οι δύο έχουν ως περιέλθει στην αποκλειστική πλέον αρμοδιότητα του ICSID με την επίκληση της ίδιας Διμερούς Συμφωνίας Προστασίας Επενδυτών (Bilateral Investment Treaty), δεν προδικάζουμε ούτε προεξοφλούμε την τελική απόφαση του Διαιτητικού Οργάνου.
Είμαστε όμως ικανοποιημένοι, διότι το ICSID φαίνεται ότι ανθίσταται οποιωνδήποτε πιέσεων και επιβεβαιώνει την “στρατηγική” μας επιλογή για τους εντολείς μας που μας εμπιστεύθηκαν.
Πολλώ δε μάλλον για εμάς που επικαλούμεθα την άνιση και διακριτική μεταχείριση της Κυπριακής Κυβέρνησης, (που διαφύλαξε διά του Π.Δ. 9 κατηγορίες νομικών προσώπων κλπ από το κούρεμα, ενώ "διέσωσε" τις Κυπριακές Τράπεζες με τα χρήματα των πελατών μας, καταθετών και ομολογιούχων), που δεν εκπροσωπούμε “μεγαλοσχήμονες” δισεκατομμυριούχους, αλλά απλούς ιδιώτες που προσπάθησαν να διασώσουν τα χρήματά τους από την Ελληνική Κρίση Χρέους στα τέλη του 2009.
Η Νομική μας Ομάδα (KYROS LAW OFFICES, GRANT & EISENHOFER, VOLTERRA FIETTA & KESSLER & TOPPAZ) μαζί με πολυάριθμο επιτελείο εμπειρογνωμόνων - damages experts κλπ, εργάζεται πυρετωδώς εν' όψει της εκκίνησης της καθ'αυτό διαδικασίας», αναφέρει χαρακτηριστικά στοπ άρθρο του ο κ.Κυριακόπουλος, ενώ συνεχίζει:
«Οφείλουμε όμως εδώ, να εκφράσουμε την δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση διά των νομικών της παραστατών, επιχειρεί "αντιδεοντολογικά" και στα όρια της "κατάχρησης", να κωλυσιεργήσει σχετικά με την τελική στελέχωση του Διεθνούς Διαιτητικού Οργάνου ("Tribunal"), καθώς έχει επανειλημμένα απορρίψει τον κατάλογο των υποψηφίων γιά την θέση του Προέδρου-Επιδιαιτητή του αρμοδίου οργάνου.
Υπενθυμίζουμε στους εντολείς μας ότι ήδη από τον Μάιο του 2016 θα έπρεπε, με βάση το ήδη δημοσιευμένο χρονοδιάγραμμα στο blog μας (www.apozimiosi.gr/blog) να έχει ολοκληρωθεί η σύσταση του Οργάνου γιά την έναρξη της διαδικασίας και την υποβολή των Προτάσεων (Memoranda) των Αιτούντων και των Καθών.
Εξ αυτού του λόγου, ήδη, από τις 26 Αυγούστου 2016 υποβάλαμε αίτημα στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο γιά ορισμό “by default” όπως λέγεται, την επιλογή με κλήρωση από το ίδιο το Διαιτητικό Οργανο, ενώ η απόφαση θα ληφθεί οριστικά στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Ανεξαρτήτως γιά το ποιά ερμηνεία μπορεί να δώσει κανείς γιά την σχετική κωλυσιεργία, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους 954 εντολείς μας ότι η διαδικασία αυτή είναι αμετάκλητη και ότι η όποια απόφαση, που δεν μπορεί να υπερβεί χρονικά το 2018, είναι δεσμευτική και ΑΜΕΣΑ εκτελεστή.
To ICSID στο οποίο και προσφύγαμε, αποτελεί το κορυφαίο Διαιτητικό «Δικαστήριο» στον πλανήτη, του οποίου οι αποφάσεις έχουν ισχύ Διεθνών Συμβάσεων, υπέρτερων οιασδήποτε άλλης δικαστικής αρχής.
Ευθύς άμα συσταθεί το Τριμελές Διαιτητικό Όργανο περί τα τέλη του μηνός θα προβούμε σε επίσημες ανακοινώσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης