Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΓΣΕΒΕΕ: Ανησυχητική αύξηση της αδήλωτης επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα

ΓΣΕΒΕΕ: Ανησυχητική αύξηση της αδήλωτης επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα
Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στα λεγόμενα επαγγέλματα της “βαλίτσας”
Η αδήλωτη επιχιερηματικότητα στην Ελλάδα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
«Πρόκειται για επιχειρηματίες που κλείνουν τα βιβλία τους, κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και μεταβαίνουν στον άτυπο τομέα της οικονομίας, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Το φαινόμενο είναι πιο έντονο στα λεγόμενα επαγγέλματα της “βαλίτσας”, όπως π.χ. οι κομμωτές (εκτιμάται ότι το 40% του κλάδου αυτού είναι αδήλωτη επιχειρηματικότητα)», υπσοτήριξε ο κ. Καββαθάς, μιλώντας στο συνέδριο του υπουργείου Εργασίας με θέμα «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και το Μέλλον της Εργασίας».
Στη συνέχεια, εξέφρασε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η παραοικονομία, που εκτιμάται ότι αγγίζει το 35-40% του ΑΕΠ, μέσω της πάταξης του παραεμπορίου και λαθρεμπορίου.
Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε επίσης και στην ενίσχυση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων:
«Μια καλή αρχή ως προς αυτό θα μπορούσε να είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Ωστόσο δεν θα πρέπει να περιοριστούμε μόνο σε αυτό.
Ενδεχομένως ένα διαρκές τριμερές όργανο (κυβέρνηση - εργοδότες - εργαζόμενοι) θα μπορούσε να βοηθήσει στην διαμόρφωση και προώθηση πολιτικών (με τη συμβολή διεθνών οργανισμών όπως ο ILO) υπό την προϋπόθεση όμως ότι αντιλαμβάνονται την ελληνική πραγματικότητα και τις ιδιαιτερότητες της.
Για παράδειγμα όσον αφορά τα συμβοηθούντα μέλη ή τους βοηθούς οικογενειακών επιχειρήσεων υπάρχει ένα εθιμικό δίκαιο που διέπει τις εργασιακές τους σχέσεις.
Στην παρούσα συγκυρία η ιδιότυπη αυτή μορφή απασχόλησης αποτελεί σημαντικό παράγοντα κοινωνικής συνοχής και συγκράτησης της ανεργίας και δεν θα πρέπει να διαταραχτεί».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης