Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΓΣΕΒΕΕ: Έκλεισαν 230.000 επιχειρήσεις - ΕΣΕΕ: Να αυξηθεί το όριο των απολύσεων στο 10%

ΓΣΕΒΕΕ: Έκλεισαν 230.000 επιχειρήσεις - ΕΣΕΕ: Να αυξηθεί το όριο των απολύσεων στο 10%
Ο κ. Κορκίδης τάχθηκε υπέρ της σταδιακής επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
Υπέρ της αύξησης του ποσοστού απολύσεων στο 10% μηνιαίως, σε εναρμόνιση και με την σχετική κοινοτική νομοθεσία τάχθηκε η ΕΣΕΕ, στο συνέδριο «Συλλογικές διαπραγματεύσεις στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και το μέλλον της εργασίας» το οποίο άρχισε στο Ζάππειο μετ΄ εμποδίων εξαιτίας των κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ.
Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, τάχθηκε υπέρ της σταδιακής επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, της επαναφοράς της επεκτασιμότητας των συμβάσεων ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στην υποχρεωτική διαιτησία.
Όπως εξηγεί, «η ουσιαστική κατάργηση της επέκτασης σημαίνει ότι η οποιαδήποτε κλαδική σύμβαση ισχύει μόνο για τα μέλη των οργανώσεων που την υπογράφουν. Εάν ένα μέλος δεν θέλει να δεσμεύεται από την σύμβαση, αποχωρεί από την οργάνωσή του.
Αντιμετωπίσαμε και εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε θέματα μαζικής αποχώρησης μελών από τους Εμπορικούς Συλλόγους.
Σε ότι αφορά το άλλο μεγάλο θεσμικό θέμα, αυτό της μετενέργειας, θεωρούμε ότι είναι οι κοινωνικοί εταίροι αυτοί που πρέπει να έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν με συμφωνία τους το περιεχόμενο της μετενέργειας της κάθε συλλογικής σύμβασης.
Δεν τασσόμαστε υπέρ της υποχρεωτικής διαιτησίας, αλλά ζητούμε διαχρονικά τον σοβαρό περιορισμό της, ώστε να μην υπάρχουν αυθαιρεσίες.
Η υποχρεωτική διαιτησία επαναφέρθηκε μετά τις τροποποιήσεις του ν. 4303/2014 αλλά το όποιο αποτέλεσμά της θα ισχύει μόνο για τις συμβαλλόμενες εργοδοτικές οργανώσεις και τα μέλη τους, την ώρα που η υπόλοιπη αγορά παραμείνει απελευθερωμένη με όριο τον κατώτατο μισθό των 580 €.
Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, οι εργοδοτικές οργανώσεις που θα αφορά η εν λόγω διαιτητική απόφαση, είναι θέμα χρόνου να μείνουν ολοκληρωτικά χωρίς μέλη, δεδομένου ότι αυτά θα υφίστανται ένα σοβαρό –κατά την γνώμη μας αθέμιτο- ανταγωνιστικό μειονέκτημα.
Σχολιάζοντας την επιμονή των θεσμών να συναρτούν το ύψους του κατώτατου μισθού με το ποσοστό ανεργίας, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ σημείωσε ότι το 2008 που ο κατώτατος μισθός ήταν 680 ευρώ, η ανεργία ήταν 8% ενώ το 2013 που ο μισθός ήταν 586 η ανεργία είχε σκαρφαλώσει στο 27,5%
Εικόνα αποσύνθεσης εμφανίζει η αγορά εργασίας στα χρόνια των μνημονίων σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο:

Πάνω από 550.000 εργαζόμενοι έχουν αποδοχές κάτω από τον κατώτατο μισθό

Το 85% ανέργων είναι μακροχρόνια άνεργοι

Κατά μέσο όρο μόνο ένας εργάζεται σήμερα σε κάθε νοικοκυριό

Κατά 32% μειώθηκε ο κατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών και 22% για όλους

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ 230.000 επιχειρήσεις έκλεισαν και 80.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν

Σημειώνεται έντονη κινητικότητα στην αγορά, καθώς συρρικνώνονται οι σταθερές θέσεις πλήρους απασχόλησης

Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ κατέγραψε 1 εκατ. προσλήψεις και ταυτόχρονα 1 εκατ. απολύσεις με σημαντική αύξηση της ευέλικτης εργασίας

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γ. Καββαθάς επισήμανε ότι «οι μικρομεσαίοι οδηγούνται σε άτυπες μορφές επιχειρηματικότητας καθώς η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε στασιμότητα με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας.
Οι θεσμοί από τη μια μιλάνε για κοινωνικό κράτος, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ευρωπαϊκό κεκτημένο και από την άλλη όπως αυτοί εκπροσωπούνται, αρνούνται κάθε συζήτηση επί της ουσίας.
Στη συνάντηση των υπουργών με τους θεσμούς υπήρξε άρνηση και για τις δύο εξαγγελίες του πρωθυπουργού, δηλαδή και για το πάγωμα των οφειλών στον ΟΑΕΕ και για τον ακατάσχετο επιχειρηματικό λογαριασμό που είναι δύο μέτρα τα οποία η ΓΣΕΒΕΕ τα διεκδικεί εδώ και τέσσερα χρόνια, γιατί είναι μέτρα τα οποία ίσως βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να μην οδηγηθούν στο κλείσιμο αυτές που άντεξαν τα επτά χρόνια της κρίσης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης