Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Επενδυτές προσέξτε - Έρχεται μαζική τραπεζική κρίση στην Ευρώπη

Phoenix Capital: Επενδυτές προσέξτε - Έρχεται μαζική τραπεζική κρίση στην Ευρώπη
Η εταιρεία εκτιμά πως οι παγκόσμιες αγορές είναι στο χείλος μιας νέας κρίσης, πολύ χειρότερης από την κρίση του 2008
Τραπεζική κρίση στην Ευρώπη θα ξεσπάσει προσεχώς προειδοποιεί η Phoenix Capital.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan) απέτυχε σήμερα, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, να ανακοινώσει νέες δράσεις νομισματικής χαλάρωσης, λόγω οικονομικών και πολιτικών λόγων, αναφέρει η ανεξάρτητη εταιρεία επενδυτικών μελετών Phoenix Capital.

Από οικονομική άποψη, η BoJ γνωρίζει καλά πως τα εργαλεία που εφαρμόζει δε μπορούν να και δε θα οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη του ΑΕΠ.
Ο επικεφαλής της BoJ, Haruhiko Kuroda, παραδέχτηκε σιωπηρά τον περασμένο Ιανουάριο πως ό,τι και να κάνει η Ιαπωνία έχει «πιθανό ρυθμό ανάπτυξης 0,5% ή και βραδύτερο».
Αυτή είναι κυριολεκτικά μια τρομερή παραδοχή ανώτερου κεντρικού τραπεζίτη, τονίζει η Phoenix Capital.
Σε πολιτικό επίπεδο, άλλα βασικά εργαλεία της BoJ (επιτόκια) οδηγούν σε αδιέξοδο.
Η εφαρμογή των αρνητικών επιτοκίων στην Ιαπωνία αποδείχτηκε μια καταστροφή από πολιτική άποψη, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από Μέσα και πολιτικούς.
Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο πρώτος γύρος των αρνητικών επιτοκίων οδήγησε σε εκτίναξη της ισοτιμίας του γιεν -ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από ό,τι επιθυμούσε η BoJ- αφήνουν την τράπεζα με τίποτα αξιοσημείωτο.
Έτσι, η BoJ έκανε αυτό που όλοι οι κεντρικοί τραπεζίτες κάνουν σε αυτές τις περιστάσεις και υποσχέθηκε τη λήψη περαιτέρω μέτρων, εφόσον χρειαστεί.
Και αυτό μας φέρνει στη Fed.
Η Fed ανακοίνωσε σήμερα αν αύξησε ή όχι τα επιτόκια (δεν τα αύξησε), ωστόσο σε γενική εικόνα ό,τι και αν αποφάσισε η Fed δεν έχει πραγματικά σημασία.
Οι αγορές έχουν ήδη προσαρμοστεί ως αν η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια, με sell off να καταγράφεται στα ομόλογα και ράλι στο αμερικανικό δολάριο.
Πράγματι, σημειώνει η Phoenix Capital, αν και κανείς δεν το παρατήρησε, την Παρασκευή (16/9) το αμερικανικό δολάριο κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο του 2016.
Η μόνη καλύτερη ημέρα για το δολάριο ήταν όταν αποφασίστηκε το Brexit, όταν και ολόκληρο το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα οδηγήθηκε σε παραφροσύνη.
Αυτού του είδους οι κινήσεις είναι ολοφάνερο σημάδι πως κάτι τεράστιο συμβαίνει στα «παρασκήνια» του χρηματοπιστωτικού συστήματος, εκτιμά η Phoenix Capital.
Σύμφωνα, δε, με την ίδια αυτό το «τεράστιο» είναι μια ευρωπαϊκή τραπεζική κρίση.
Άλλωστε, πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες υποχώρησαν σε νέα ιστορικά χαμηλά χθες (20/9).
Το τραπεζικό σύστημα της Ε.Ε. έχει τρεις φορές το μέγεθος του συστήματος των ΗΠΑ και βαθμό μόχλευσης 26 προς 1 (η Lehman είχε μόχλευση 30 προς 1 όταν χρεοκόπησε).
Αυτό είναι και το μεγάλο ζήτημα στην αγορά σήμερα.
Το να επικεντρώνεται κανείς στο τι κάνει η Fed είναι σαν να επικεντρώνεται στον βουλωμένο νεροχύτη όταν όλο το σπίτι του έχει πλημμυρίσει, υποστηρίζει η Phoenix Capital.
Η εταιρεία εκτιμά πως οι παγκόσμιες αγορές είναι στο χείλος μιας νέας κρίσης, πολύ χειρότερης από αυτής του 2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης