Τελευταία Νέα
Οικονομία

Allianz: Το 30% της περιουσίας τους έχασαν οι Έλληνες - Σχεδόν αφανίστηκε η μεσαία τάξη

Allianz: Το 30% της περιουσίας τους έχασαν οι Έλληνες - Σχεδόν αφανίστηκε η μεσαία τάξη
Η μέση καθαρή χρηματοπιστωτική περιουσία των Ελλήνων (διαφορά της περιουσίας από το χρέος τους) έφτασε τα 11.231 ευρώ το 2015
Καίριο είναι το πλήγμα για την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών τα χρόνια της κρίσης, με τους μεγαλύτερους χαμένους να είναι όσοι άνηκαν στην μεσαία οικονομική τάξη.
Όπως διαπιστώνει η έρευνα της γνωστής γερμανικής ασφαλιστικής Allianz (Allianz Global Wealth Report), η συνολική χρηματοπιστωτική περιουσία των Ελλήνων το τέλος του 2015 ήταν κατά περίπου 30% χαμηλότερη σε σχέση με το υψηλότερο επίπεδο πριν από την κρίση, το 2017.
Σε αντίθετο κλίμα, στις χώρες της Δυτικής οι πολίτες αύξησαν τις περιουσίες τους την περίοδο 2007 – 2015.
Ειδικότερα, η μέση καθαρή χρηματοπιστωτική περιουσία των Ελλήνων (διαφορά της περιουσίας από το χρέος τους) έφτασε τα 11.231 ευρώ το 2015.
Κάτω από την Ελλάδα στην σχετική κατάταξη, από τις ευρωπαϊκές χώρες, ήταν μόνο οι Λιθουανία, Εσθονία, Λετονία και Σλοβακία.
Στην πρώτη θέση ήταν οι Ελβετοί με μέση καθαρή περιουσία 170.589 ευρώ, στη δεύτερη οι Αμερικανοί με 160.949 ευρώ.
Το βάθρο συμπληρώνουν οι Βρετανοί, με 95.600 ευρώ.
Οι Γερμανοί βρέθηκαν στη 18η θέση με 47.681 ευρώ, οι Ιταλοί στη 15η θέση με 53.494 ευρώ και οι Γάλλοι στη 16η με 53.425 ευρώ.
«Η κρίση άφησε μεγάλα σημάδια στην Ελλάδα, όπου ενώ σχεδόν ο μισός πληθυσμός της ανήκε στη μεσαία περιουσιακή τάξη του ευρώ, όταν καθιερώθηκε το νόμισμα, σήμερα ανήκει μόνο το 20%», τονίζει η έκθεση, ενώ για το σύνολο της έρευνας υποστηρίζει:
«Ταυτόχρονα, όμως, ο πλούτος φαίνεται να συγκεντρώνεται όλο και περισσότερο στα χέρια μίας μικρής πλούσιας ελίτ:
Οι πολύ πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον μέσο όρο.
Αυτό αποτελεί επίσης μία μορφή αυξανόμενης ανισότητας.
Αν και δεν καταλήγει σε μία πραγματική κοινωνική πόλωση, έχει τη δυναμική να ασκήσει πίεση στην κοινωνική συνοχή μακροχρόνια, εάν η πλειοψηφία του πληθυσμού πεισθεί ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι κάτι που ωφελεί λίγους, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός παραμένει λιγότερο ή περισσότερο εκεί που ήταν».

Πρώτη ενημέρωση: 08:15, Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης