Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νέα αποκάλυψη: Δεν είχε ασφαλιστική ενημερότητα ούτε από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ η Forthnet

tags :
Νέα αποκάλυψη: Δεν είχε ασφαλιστική ενημερότητα ούτε από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ η Forthnet
Τι προβλέπει η νομοθεσία για τα ενημερωτικά δελτία και τι θέλει να αποφύγει η εταιρία
Οι χρηματιστηριακές αλλά και οι δικαστικές αρχές παρακολουθούν ατάραχες τις αποκαλύψεις για την ανακρίβεια των στοιχείων στο ενημερωτικό δελτίο της Forthnet η οποία χθες παραδέχτηκε ότι δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμερη στο επικουρικό ταμείο των δημοσιογράφων (ΕΔΟΕΑΠ) αλλά «ξέχασε» να αναφέρει ότι ο εν λόγω ασφαλιστικός Οργανισμός δεν ήταν ο μόνος από τον οποίο δεν είχε λάβει ασφαλιστική ενημερότητα παρ ότι στο ενημερωτικό της δελτίο ενημέρωνε ήταν ασφαλιστικά ενήμερη.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μετά την αποκάλυψη του bankingnews η Forthnet έσπευσε προχθές Τετάρτη να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς τον έτερο ασφαλιστικό φορέα των εργαζόμενων στον τύπο το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ζήτησε να λάβει άμεσα ασφαλιστική ενημερότητα για … επείγοντες λόγους την οποία και έλαβε. Ουσιαστικά δηλαδή η εταιρία δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμερη ούτε και στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ενώ οι επείγοντες λόγοι ήταν πως έπρεπε να παρουσιάσει ασφαλιστική ενημερότητα και από τον εν λόγω ασφαλιστικό φορέα την οποία και δεν διέθετε.
Μάλιστα η ενημερότητα που έλαβε από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ αφορά μόνο στις υποχρεώσεις για καταβολή εισφορών εργαζομένων και εργοδότη και όχι Αγγελιοσήμου. Ενημερότητα έλαβε χθες και από τον ΕΔΟΕΑΠ όπου επίσης επικαλέστηκε το επείγον της υπόθεσης στέλνοντας υπάλληλο ο οποίος είχε «κατασκηνώσει» στο κτίριο που στεγάζεται ο Οργανισμός από το πρωί.
Ουσιαστικά η εταιρία ενώ μιλά για «επουσιώδεις» εκκρεμότητες οι ημερομηνίες κατά τις οποίες έλαβε ενημερότητες τόσο από το ΕΤΑΠ όσο και τον ΕΔΟΕΑΠ προκύπτει ότι είναι μεταγενέστερες της έγκρισης του Ενημερωτικού της δελτίου για την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου 100 εκ Ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς.
Δηλαδή η εταιρία δήλωνε ότι είναι ενήμερη ασφαλιστικά και αυτό το πιστοποιούσε ο νομικός έλεγχος χωρίς ωστόσο να είναι ενήμερη. Και είναι προφανές ότι υπάρχουν ευθύνες για απόκρυψη πραγματικών περιστατικών στο Ενημερωτικό της δελτίο.
Μένει να αποδειχτεί αν οι ευθύνες θα αποδοθούν και αν θα εφαρμοστεί η νομοθεσία ή θα ακολουθηθεί η τακτική νομικίστικων ισχυρισμών με τελική κατάληξη το «κουκούλωμα» της υπόθεσης.
Τακτική αποφυγής επιπτώσεων
Αξίζει να σημειωθεί πως η Forthnet σε σχετική της ανακοίνωση υποστηρίζει ότι « δεν υφίσταται ζήτημα σχετικά με την ακρίβεια και την πληρότητα του εγκεκριμένου και δημοσιευθέντος Ενημερωτικού Δελτίου της Εταιρείας, λαμβάνοντας επίσης υπόψη τόσο το άρθρο 16, παρ. 1 του Ν. 3401/2005 όσο και τις σχετικές κατευθυντήριες γραμμές της ESMA».
Αυτός ο ισχυρισμός γίνεται προκειμένου να αποφύγει την έκδοση συμπληρώματος ενημερωτικού δελτίου καθώς το άρθρο 16 παράγραφος 1 αναφέρει ότι «Κάθε νέο σημαντικό στοιχείο, ουσιώδης ανακρίβεια ή ουσιώδες σφάλμα σχετικά με τις πληροφορίες που περιέχονται στο ενημερωτικό δελτίο, που μπορεί να επηρεάσει την αξιολόγηση των κινητών αξιών και ανακύπτει ή διαπιστώνεται κατά το χρόνο που μεσολαβεί από την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου έως τη λήξη της δημόσιας προσφοράς ή την έναρξη της διαπραγμάτευσης σε οργανωμένη αγορά αναφέρεται σε συμπλήρωμα του ενημερωτικού δελτίου».
Αν οι αρχές δεχτούν το ισχυρισμό της Forthnet αποφεύγει η εταιρία τις επιπτώσεις που προβλέπονται πέραν των άλλων από τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 16 του ιδίου νόμου.
Συγκεκριμένα το άρθρο 2 προβλέπει ότι: «Το συμπλήρωμα εγκρίνεται σύμφωνα με το άρθρο 13 το αργότερο εντός επτά εργάσιμων ημερών από την υποβολή του για έγκριση και δημοσιεύεται με τα μέσα δημοσίευσης του αρχικού ενημερωτικού δελτίου. Εφόσον απαιτείται, το περιληπτικό σημείωμα και οι τυχόν μεταφράσεις του συμπληρώνονται αντίστοιχα με τις νέες πληροφορίες που περιλαμβάνονται στο συμπλήρωμα.
Επιπλέον στο άρθρο 3 προβλέπεται ότι «Επενδυτές οι οποίοι έχουν ήδη συμφωνήσει να αγοράσουν τις κινητές αξίες ή έχουν εγγραφεί για την αγορά κινητών αξιών πριν από τη δημοσίευση του συμπληρώματος, μπορούν να υπαναχωρήσουν από την αγορά ή την εγγραφή το αργότερο εντός τριών εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση του συμπληρώματος».

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης