Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Στον "αέρα" οι ιδιώτες παραγωγοί ρεύματος από τον Απρίλιο του 2017

Στον
Η ΡΑΕ φτιάχνει πλαίσιο αγνοώντας το 3ο Μνημόνιο
Με το «δελτίο» θα μοιράζει η ΔΕΗ το ηλεκτρικό ρεύμα στους καταναλωτές ενώ το καλύτερο σενάριο θα είναι οι πολύωρες διακοπές ρεύματος.
Η Ελλάδα μπορεί να … πιάσει την … ευημερία της Βενεζουέλας διότι από τον Απρίλιο του 2017 πρέπει να εφαρμοσθεί ο Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας ο οποίος θα αντικαταστήσει το Μόνιμο Μηχανισμό παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που συμμετέχουν όλες οι πηγές παραγωγής ρεύματος όπως είναι οι μονάδες της ΔΕΗ και των ΑΠΕ.
Στην Ελλάδα του 2016 συμβαίνει το εξής εντυπωσιακό.
Χθες ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για τον Μόνιμο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος χωρίς να περιλαμβάνει την πρόβλεψη για τη δημιουργία του Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ρεύματος των ΑΠΕ (φωτοβολταϊκών και των αιολικών πάρκων) όπως και οι μονάδες παραγωγής φυσικού αερίου δεν θα είναι σε θέση να δίνουν ρεύμα στο διαχειριστή του συστήματος διότι δεν έχει προβλεφτεί ο μηχανισμός τιμολόγησης πώλησης ρεύματος .
Έτσι βγαίνουν εκτός οι μονάδες παραγωγής πώλησης ρεύματος από το σύστημα.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι το 3ο Μνημόνιο προβλέπει την εφαρμογή του Μεταβατικού Μηχανισμού Αποζημίωσης Ευελιξίας το οποίο όμως δεν περιλαμβάνεται στη δημόσια διαβούλευση.
Τον Μάρτιο του 2016 είχε εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και για την εφαρμογή του είχε ορίσει τον Απρίλιο του 2017.
Το πρόβλημα θα απασχολήσει εκ νέου τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τους συναρμόδιους φορείς καθώς θα βρεθούν όπως λένε οι στελέχη εταιρειών στη δυσάρεστη θέση να έχουν αναλάβει την ευθύνη να εμπλακεί η χώρα σε ένα νέο κύκλο πολύμηνων διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αμφίβολη έκβαση.
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας ( ΕΣΑΗ ) που εκπροσωπεί τους μεγαλύτερους ιδιώτες παραγωγικούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας την Elpedison την Ήρων και την Protergia, υποστηρίζει ότι το σχέδιο της ΡΑΕ παρότι αναγνωρίζει ότι το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα έχει ανάγκες ευελιξίας δεν προτείνει καμία πρόβλεψη για την κάλυψη των αναγκών αυτών και κατ’ επέκταση για την αποζημίωση των παραγωγών που προσφέρουν ευελιξία, όπως θα αναμενόταν από ένα σχεδιαζόμενο Μηχανισμό Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος.
Επίσης ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας διαπιστώνει μια σειρά από άστοχες εκτιμήσεις στο παρόν σχέδιο , όπως δεν λαμβάνεται υπόψη η αυξανόμενη ζήτηση στο διασυνδεδεμένο σύστημα ήδη από το 2021 λόγω της διασύνδεσης της Κρήτης που η ίδια η ΡΑΕ έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ.
Ο ΕΣΑΗ επισημαίνει ότι ο ένας μηχανισμός πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστη συνέχεια του άλλου, κι άρα δεν νοείται ο Μόνιμος Μηχανισμός που σχεδίασε η ΡΑΕ και θα προτείνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χώρα μας προς έγκριση, να αγνοεί το βασικότερο συστατικό του Μεταβατικού Μηχανισμού – την ευελιξία – που η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για την Ελλάδα.
Επ’ αυτού ο ΕΣΑΗ σημειώνει ότι «η τυχόν συμπερίληψη στις επιλέξιμες μονάδες και των λιγνιτικών μονάδων (με υψηλές εκπομπές CO2 και συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση) δεν φαίνεται να συμμορφώνεται με την υποχρέωση των κρατών μελών για κατάργηση επιδοτήσεων σε επιζήμιες για το περιβάλλον μονάδες ορυκτών καυσίμων».
Η δημόσια διαβούλευση δεν συμπεριέλαβε το Μηχανισμό Ευελιξίας με αποτέλεσμα η ΡΑΕ και αρμόδιοι φορείς να υποχρεωθούν να ανοίξουν εκ νέου το φάκελο ως Μνημονιακή υποχρέωση της χώρας ενώ είναι η βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα απορρίψει το προτεινόμενο σχέδιο.
Στελέχη της αγοράς θεωρούν βέβαιο ότι από τον ερχόμενο Απρίλιο οι ιδιωτικές μονάδες παραγωγής δεν θα μπορούν να δίνουν ρεύμα στον διαχειριστή διότι δεν θα υπάρχει ο μηχανισμός τιμολόγησης πώλησης ρεύματος δημιουργώντας πιθανόν προβλήματα στη μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας που είναι ο Τουρισμός.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης