Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παυλόπουλος (ΠτΔ): Η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα δεν ζουν ως απομονωμένοι χώροι

Παυλόπουλος (ΠτΔ): Η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα δεν ζουν ως απομονωμένοι χώροι
Στα εγκαίνια του «Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων» του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος
«Το «Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων» προσθέτει μιαν ακόμη λαμπρή ψηφίδα στο ήδη εντυπωσιακό ψηφιδωτό της πολιτιστικής της συμβολής», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος,  κατά τον χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του Μουσείου Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς, το απόγευμα, στο Κάστρο των Ιωαννίνων.
Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την όλη προσφορά του «Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς» στον Πολιτισμό και τόνισε πως «η οικονομία, το Τραπεζικό σύστημα δεν ζουν ως απομονωμένοι χώροι, αλλά ζουν στην κοινωνία και οφείλουν να προσαρμόζονται στις αρχές και τις αξίες της κοινωνίας στην οποία αναπτύσσονται». Πρόσθεσε ότι «οι τράπεζες των οποίων σεβόμαστε την ανεξαρτησία, οφείλουν και εκείνες να σέβονται την παράδοση του τόπου μέσα στον οποίο αναπτύσσονται».
Περαιτέρω, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι  «η  Ήπειρος, μ’ επίκεντρο τα Ιωάννινα, είναι κοιτίδα και λίκνο μακραίωνης και λαμπρής λαϊκής τέχνης και παράδοσης.
Αυτό ισχύει στο έπακρο για την λαϊκή τέχνη και παράδοση που αφορά την αργυροτεχνία.
Η διαδρομή οριστικής καταξίωσης της Γιαννιώτικης αρχυροχοΐας ξεκινά από την εμβληματική περίοδο του Δεσποτάτου της Ηπείρου.
Ενώ η μεγαλύτερη άνθησή της παρατηρείται τον 18ο και 19ο αιώνα.
Τότε οι Γιαννιώτες αργυροτεχνίτες κατέστησαν την Πόλη τους το σημαντικότερο κέντρο αρχυροχοΐας στα Βαλκάνια.
Η Γιαννιώτικη τέχνη της αργυροχοΐας γεννά διαχρονικώς αριστουργηματικά κομψοτεχνήματα λαϊκής τέχνης, βρίσκοντας πάντα την ουσία της έμπνευσής της στην Αρχαία Ελληνική Παράδοση και, πρωτίστως, στην Βυζαντινή Παράδοση.
Το μεγάλο «μυστικό» της επιτυχίας της εντοπίζεται κυρίως στις μοναδικές τεχνικές κατασκευής, μεσ’ από τις οποίες αναδύεται ο υπέροχος συνδυασμός της καλλιτεχνικής τελειότητας και της υψηλής αισθητικής των έργων που αδιάκοπα δημιουργούν οι Γιαννιώτες αργυροτεχνίτες.
Τιμώντας, όπως της ταιριάζει, αυτή την κυριολεκτικώς εθνική συμβολή της Γιαννιώτικης αργυροχοΐας το «Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς» δημιούργησε το «Μουσείο Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων», το οποίο έχω την ιδιαίτερη ικανοποίηση να εγκαινιάζω σήμερα».
Αναφερόμενος σε επισήμανση που έκανε κατά την ομιλία της η πρόεδρος του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Στάικου ότι εύχεται και οι επόμενες διοικήσεις της Τράπεζας να ακολουθήσουν το παράδειγμα, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε «εγώ θέλω να διακηρύξω ότι είναι υποχρέωσή τους να συνεχίσουν την παράδοση αυτή».
Ο ίδιος απέδωσε τα εύσημα στον μέχρι πρότινος Πρόεδρο του Ομίλου Πειραιώς, Μ. Σάλλα,  λέγοντας «είναι ένας μεγάλος Τραπεζίτης, ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος άνθρωπος, ένας πραγματικός Έλληνας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης