Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roubini: Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να πάρει τη σκυτάλη από τη νομισματική

tags :
Roubini: Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να πάρει τη σκυτάλη από τη νομισματική
Ήρθε η ώρα οι πολιτικοί να «ξεκουράσουν» τους κεντρικούς τραπεζίτες
Έπειτα από 8 χρόνια, ήρθε η ώρα του η δημοσιονομική πολιτική να πάρει τη σκυτάλη από τη νομισματική και οι πολιτικοί να ξεκουράσουν τους «ξεθεωμένους» κεντρικούς τραπεζίτες.
Αυτό επισημαίνει ουσιαστικά ο οικονομολόγος Nouriel Roubini σε άρθρο του στο project-syndicate.
Ως το μοναδικό παιχνίδι στην πόλη, όταν τέθηκε το θέμα της τόνωσης της οικονομίας, οι κεντρικές τράπεζες αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν πιο αντισυμβατικές νομισματικές πολιτικές.
«Άρχισαν μειώνοντας τα επιτόκια στο μηδέν -και αργότερα εισήχθη η εμπροσθοβαρής καθοδήγηση- δεσμευόμενες για τη διατήρηση των επιτοκίων στο μηδέν για μια παρατεταμένη περίοδο» γράφει ο ίδιος.
Ακολούθησαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και η αγορά τεράστιων ποσοτήτων των κρατικών τίτλων μακράς διάρκειας.
Αν και αυτές οι πολιτικές ενίσχυσαν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων και της οικονομικής ανάπτυξης, αν και προλήφθηκε ο αποπληθωρισμός, αγγίζουν τα όρια τους, επισημαίνει ο Roubini.
«Στην πραγματικότητα, η πολιτική των αρνητικών επιτοκίων μπορεί να βλάψει την κερδοφορία των τραπεζών και, συνεπώς, την προθυμία των τραπεζών να επεκτείνουν την πίστωση.
Όσο για το QE, οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να ξεμείνουν από τα κρατικά ομόλογα που μπορούν να αγοράσουν» γράφει ο ίδιος.
Ωστόσο, οι περισσότερες οικονομίες είναι μακριά από εκεί που πρέπει να είναι.
Αν η κάτω των προσδοκιών ανάπτυξη συνεχιστεί, η νομισματική πολιτική μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που διαθέτει, πόσο μάλλον εάν οι οικονομικοί, πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να υπάρχουν και να υπονομεύουν την ανάπτυξη.
«Εάν οι τράπεζες αναγκαστούν, για οποιονδήποτε λόγο, να μειώσουν το δανεισμό προς τον ιδιωτικό τομέα, η νομισματική πολιτική μπορεί να καταστεί λιγότερο αποτελεσματική, ή ακόμα και αντιπαραγωγική.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η δημοσιονομική πολιτική θα είναι η μόνη αποτελεσματική μακροοικονομική πολιτική που θα έχει απομείνει και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναλάβουν πολύ μεγαλύτερη ευθύνη για την αντιμετώπιση των υφεσιακών πιέσεων» γράφει ο Roubini.
Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει ότι δεν είναι ανάγκη να ξεμείνουν οι κεντρικές τράπεζες από… πυρομαχικά.
Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης