Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Vodafone σε ρόλο… Lannet ζητά τριετές πάγωμα των επενδύσεων του ΟΤΕ!!!

tags :
Η Vodafone σε ρόλο… Lannet ζητά τριετές πάγωμα των επενδύσεων του ΟΤΕ!!!
Η διαφορά της Vodafone είναι ότι έχει πίσω της μια μεγάλη πολυεθνική 
Η θυγατρική της βρετανικής πολυεθνικής αρνείται να δώσει στοιχεία για το επενδυτικό της πρόγραμμα, αλλά και να… απαντήσει πως θα πιαστούν οι στόχοι της ΕΕ για τις ταχύτητες των ευρυζωνικών δικτύων.
Εποχές των αλήστου μνήμης εναλλακτικών παρόχων, όπως η Lannet θύμισε χθες η Vodafone όπου για όλα τα ζητήματα απέδιδαν την ευθύνη στον ΟΤΕ αλλά στην πραγματικότητα δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να επενδύσουν.
Η διαφορά της Vodafone είναι βέβαια ότι έχει πίσω της μια μεγάλη πολυεθνική και προφανώς δεν έχει αφήσει φέσια στο ΟΤΕ όπως έκαναν οι προαναφερθέντες εναλλακτικοί πάροχοι.
Όμως είναι προφανές από την παρουσίαση των θέσεων της Vodafone που έγινε χθες στα γραφεία της εταιρίας ότι επιχειρείται εμμέσως το πάγωμα των επενδύσεων του ΟΤΕ για τρία χρόνια μέσω της ρύθμισης για το vectoring την τεχνολογία δηλαδή που «κουμπώνει» στο VDSL αυξάνοντας τις ταχύτητες των ευρυζωνικών δικτυών στα 100 Mbps από τα 50 Mbps.
Ειδικότερα η Vodafone δήλωσε ότι θεωρεί αντιανταγωνιστική την τεχνολογία vectoring επισημαίνοντας ότι κοστίζει το 1/3 της ανάπτυξης δικτύων οπτικών ινών έως το σπίτι (FTTH), ενώ λίγους μήνες πριν μιλούσε για πολύ φθηνή τεχνολογία.
Την ίδια στιγμή ζητά να μην κάνει καθόλου επενδύσεις ο ΟΤΕ στο VDSL έως ότου να υπάρχει ρύθμιση από την ΕΕΤΤ και όταν υπάρξει ρύθμιση και μετά να του επιτρέπει να επενδύει υπό περιορισμό όχι δύο χρόνια που αναφέρει το σχέδιο του Κανονισμού για το vectoring αλλά για 3 χρόνια έχοντας μάλιστα έξι μήνες να ολοκληρώσει τις επενδύσεις που τρέχει αυτή την στιγμή.
Επισημαίνεται ότι η Vodafone θεωρεί εύλογο ο ΟΤΕ να καλύψει το 80% των καταναλωτών στις καμπίνες VDSL μέσω των οποίων θα δίνει αποκλειστικά σε περιοχές vectoring ενώ οι ανταγωνιστές του το 40% και μάλιστα σε 3 έτη αντί για δύο.
Ουσιαστικά δηλαδή η Vodafone κάνει το εξής τρικ, θεωρεί εύλογο να απαγορευτεί στον ΟΤΕ να επενδύει, επειδή η ίδια δεν έχει κάνει επενδύσεις στις οπτικές ίνες και ταυτόχρονα ανεβάζει τον πήχυ στα 3 χρόνια, προφανώς θέλοντας να πετύχει είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο πάγωμα των επενδύσεων του ΟΤΕ και να θεωρείται ότι ο ρυθμιστής "έκανε την χάρη στον ΟΤΕ" να του απαγορεύσει να επενδύσει σε νέα τεχνολογία για δύο και όχι για τρία χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτηση του bankingnews αν στην περίπτωση που δεν εφαρμοστεί το vectoring πως θα επιτευχθούν οι στόχοι της ΕΕ για την κάλυψη του 100% του πληθυσμού με ταχύτητες 30 Mbps και του 50% με ταχύτητες 100 Mbps η Διευθύντρια Νομικών και Κανονιστικών θεμάτων της Vodafone κυρία Σκάγκου δεν είχε απάντηση και επαναλάμβανε σταθερά ότι χρειάζονται κίνητρα από την Πολιτεία. Ταυτόχρονα, σε επανειλημμένες ερωτήσεις δημοσιογράφων πόσα χρήματα από τα 500 εκ Ευρώ επενδυτικό πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει η Vodafone έως το 2020 θα κατευθυνθούν στη σταθερή τηλεφωνία αρνήθηκε να δώσει στοιχεία παραπέποντας σε άλλα στελέχη της εταιρίας τα οποία έχουν ερωτηθεί στο πρόσφατο παρελθόν και δεν έχουν παράσχει απαντήσεις.
Επισημαίνεται ότι και πριν την απόκτηση της HOL η Vodafone δαπανούσε για επενδύσεις στην κινητή τηλεφωνία περί τα 70-90 εκ Ευρώ το χρόνο γεγονός που δείχνει ότι το τρέχον επενδυτικό πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί παρά τις φιλόδοξες εξαγγελίες δεν έχει πρόσθετους πόρους.
Επισημαίνεται ότι η Vodafone ανακοίνωσε ότι σε πέντε περιοχές της Αθήνας αναπτύσσει δίκτυα VDSL πάνω στα οποία θα μπορεί να λειτουργήσει vectoring, αλλά δεν παρείχε άλλες πληροφορίες εγκατάστασης οπτικών ινών έως την καμπίνα (VDSL) γεγονός που δημιουργεί το εύλογο ερώτημα αν πραγματικά μετά την απόκτηση της HOL έχουν γίνει επενδύσεις σε οπτικές ίνες και πόσες είναι αυτές.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης