Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Θα πετύχουμε και στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά

Κατρούγκαλος: Θα πετύχουμε και στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά
«Η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή», δηλώνει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος
«Θα πετύχουμε και στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά», δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, κάνοντας λόγο για «διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή γιατί έχουμε απέναντί μας έναν σκληρό πυρήνα».
Ο υπουργός σημειώνει πως  «είναι καθήκον μας να αναστρέψουμε την απορρύθμιση, είναι καθήκον μας να επιστρέψουμε την Ελλάδα στην κοινωνική Ευρώπη.
Και όπως πετύχαμε στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό να καταλήξουμε σε συμφωνία - με την οποία, ξέρετε, το ΔΝΤ δεν αισθάνεται ευτυχές, γιατί δεν προωθήσαμε κυρίως τις ιδιωτικές ασφαλίσεις όπως θέλει, επειδή κρατήσαμε ένα σύστημα δημόσιας ασφάλισης με χαρακτηριστικά αναδιανομής-, θεωρώ όπως πετύχαμε σε αυτή τη διαπραγμάτευση να απομονωθούν οι ακραίες απόψεις, έτσι θα πετύχουμε και στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά.
Να μην δώσω, όμως, την εντύπωση ότι θα είναι εύκολη η διαπραγμάτευση.
Η διαπραγμάτευση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή γιατί έχουμε απέναντί μας έναν σκληρό πυρήνα».
Για το πόρισμα της επιτροπής σοφών για τα εργασιακά, σημειώνει ότι «οι θέσεις του πορίσματος είναι θετικές για την ελληνική πλευρά, απηχούν αυτό που έχω πει πολλές φορές, ότι εμείς θέλουμε η χώρα να επιστρέψει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Επειδή ήταν ανεξάρτητοι ειδικοί, υψηλού κύρους, αυτό που διαπιστώνουν είναι ότι εκεί που οι εταίροι μας ζητούν αλλαγές, συνδικαλιστικός νόμος και ομαδικές απολύσεις, δεν υπάρχει λόγος να γίνουν αλλαγές, γιατί βρισκόμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, εκεί που ζητούμε εμείς να γίνουν αλλαγές, δηλαδή επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, υποστηρίζουν τις απόψεις μας, καθώς δεν ζητούμε τίποτα παραπάνω από την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, «βρίσκουμε σημαντική υποστήριξη στις εθνικές θέσεις από το πόρισμα αυτό.
Σε γενικές γραμμές, βεβαίως, υπάρχουν πάντοτε αποχρώσεις ή και επί μέρους ζητήματα που δεν έχουμε απόλυτη συμφωνία».
Για το ζήτημα των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία των αυτοαπασχολούμενων, αναφέρει πως υπάρχει συζήτηση με τους θεσμούς για έναν σφαιρικό τρόπο αντιμετώπισης «στο πλαίσιο μιας συνολικής αντιμετώπισης χρέους πολυοφειλετών, αυτών δηλαδή που χρωστούν ταυτόχρονα στις τράπεζες, την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία».
Σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «η βασική μας μέριμνα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ήταν αποκατάσταση της νομιμότητας, να υπάρχουν άδειες που δεν υπήρχαν για 30 χρόνια, και η προστασία της Δημοκρατίας» και «ως συνταγματολόγος αισθάνομαι ότι η λύση που επιλέξαμε ήταν σωστή».
Σχετικά με τη διακοπή της συνεδρίασης του ΣτΕ, αναφέρει ότι «δεν μπορεί η εκτελεστική εξουσία να σχολιάζει αποφάσεις της δικαστικής», «η εκτελεστική εξουσία πρέπει να είναι ιδιαίτερα σεμνή και σιωπηλή ως προς την αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης