Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της κατασκευής πυρηνικού αντιδραστήρα στη Μάγχη

Le Monde: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά της κατασκευής πυρηνικού αντιδραστήρα στη Μάγχη
Το έργο ήταν να τελειώσει από το 2012, έχει πάρει παράταση ως το 2018 και το κόστος του τριπλασιάστηκε στα 10,5 δισ. ευρώ
Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία κόντρα στην πυρηνική ενέργεια, μπροστά από τον αντιδραστήρα EPR που είναι υπό κατασκευή στη Flamanville, στη Μάγχη, όπως αναφέρει η Le Monde.
Κοντά στα 2.700 άτομα σύμφωνα με την αστυνομία διαδήλωσαν σε έναν δρόμο δίπλα στη θάλασσα ζητώντας να σταματήσει η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας γενικά και της EPR ειδικά.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, οι διαδηλωτές ήταν από 3.000 ως 5.000 και όπως ανακοίνωσε η Greenpeace ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση για την πυρηνική ενέργεια που έγινε στη Γαλλία μετά από εκείνη στη Ρεν το 2011.
Οι διαδηλωτές επισήμαναν τον κίνδυνο από τη ραδιενέργεια σε περίπτωση ενός ατυχήματος, το πρόβλημα με τα ραδιενεργά απόβλητα και το υψηλό κόστος του project.
"Πρέπει να βάλουμε αυτά τα δισεκατομμύρια για την έρευνα νέων πηγών ενέργειας, το να τα επενδύουμε στην πυρηνική ενέργεια σήμερα είναι τρελό και επικίνδυνο" ανέφερε η Isabelle Attard, αναπληρώτρια του πρώην EELV στο Calvados.
Η κατασκευή του αντιδραστήρα EPR άρχισε το 2007 και επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2012, αλλά πήρε πολλές παρατάσεις.
Πλέον η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι το 2018.
Ωστόσο, η Αρχή για την Ασφάλεια της Πυρηνικής Ενέργειας έχει αποκαλύψει 20 νέες ανωμαλίες στον αντιδραστήρα.
Η κατασκευάστρια εταιρία που είναι κρατική σε ποσοστό 86,5% θα πρέπει να αποδείξει την ανθεκτικότητα του αντιδραστήρα, στον οποίο η Αρχή για την Ασφάλεια Πυρηνικής Ενέργειας είχε βρει ελαττωματικά σημεία από το 2015.
Στο μεταξύ το κόστος κατασκευής του αντιδραστήρα τριπλασιάστηκε στα 10,5 δισ. ευρώ, κάτι που ανέφεραν σε πολλά από τα συνθήματα και τα πανό τους οι διαδηλωτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης