Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οριστικό όχι στο κούρεμα χρέους - Παζάρι για μετάθεση πληρωμών 48+13 δισ. ευρώ

Οριστικό όχι στο κούρεμα χρέους - Παζάρι για μετάθεση πληρωμών 48+13 δισ. ευρώ
Τι ζητά η κυβέρνηση, οι προοπτικές συμφωνίας και τα αγκάθια
Οριστική είναι η … «απόρριψη» κάθε σκέψης ονομαστικής μείωσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει πλέον την μετάθεση πληρωμών που ξεκινούν το 2023 δίνοντας ως «αντάλλαγμα» πρωτογενή πλεονάσματα της τάξεως του 2% αλλά δύσκολα θα μπορέσει να επιτύχει λιγότερο από 2,5% του ΑΕΠ.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει κατ αρχήν να μεταθέσει πληρωμές τόκων και κεφαλαίου του διαστήματος 2023 έως 2028 ύψους 48 δις Ευρώ και τα οποία έχουν δοθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων στήριξης ενώ θα πρέπει να περάσει και τη σκόπελο του 2019 που οι υποχρεώσεις πληρωμών είναι της τάξεως των 13 δις Ευρώ.
Ωστόσο δεν φαίνεται να έχει σαφή στρατηγική για το πότε θα αποπληρωθούν τα 48 και πλέον δις. Ευρώ των οποίων θα μετατεθεί η πληρωμή και φαίνεται να ποντάρει στην μετακύλιση των υποχρεώσεων ύψους 13 δις Ευρώ το 2019 μέσω των αγορών.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στη χθεσινή συζήτηση στην Υποεπιτροπή της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε για καθαρό διάδρομο την ερχόμενη δεκαετία ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τν επενδυτών στην Ελλάδα. Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιθυμεί να μην υπάρχουν πληρωμές ώστε και να μπορεί να χρηματοδοτεί τυχόν ανάγκες της αλλά και να κατευθύνει τα πλεονάσματα σε αναπτυξιακούς σκοπούς. Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η στρατηγική των μηδενικών πληρωμών χρέους και τόκων έως το 2028 δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους δανειστές που θεωρούν ότι μπορεί να προχωρήσει μια επιμήκυνση υποχρεώσεων και μείωση των τόκων αλλά η περίοδος χάριτος που πιστεύουν ότι μπορεί να συζητηθεί είναι έως το 2025.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η μετάθεση των πληρωμών τόκων και υποχρεώσεων μεταθέτει το πρόβλημα στις μελλοντικές γενιές και αν δεν υπάρξει είτε κατανομή των πληρωμών αναλογικά έως τη λήξη του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος των δανείων είτε επέκταση του χρόνου λήξης των δανείων τα προβλήματα στην αποπληρωμή χρέους υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να προκύψουν σε επόμενες κυβερνήσεις. Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση ζητά τώρα απόφαση από τους Ευρωπαίους και εφαρμογή μετά το 2018 ενώ ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρεί τυχόν μετάθεση της λήψης απόφασης πέρα του ερχόμενου Δεκεμβρίου θα προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης