Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αξιωματούχος ΔΝΤ: Το χρέος της Ελλάδας χρειάζεται κούρεμα - Lagarde: Περισσότερη προσπάθεια στις μεταρρυθμίσεις

Αξιωματούχος ΔΝΤ: Το χρέος της Ελλάδας χρειάζεται κούρεμα - Lagarde: Περισσότερη προσπάθεια στις μεταρρυθμίσεις
Δύσκολα το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς κούρεμα του ελληνικού χρέους
Χωρίς κούρεμα (haircut), δύσκολα θα καταστεί το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, ανέφερε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.
Σε δηλώσεις του την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, ο αξιωματούχος επανέλαβε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας παραμένει «ανοιχτή ερώτηση».
Ωστόσο, όπως υποστήριξε, δύσκολα το Ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα, χωρίς κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Υπενθυμίζεται πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων αποτελούν προϋποθέσεις του ΔΝΤ για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ.

Μήνυμα Lagarde στην ελληνική κυβέρνηση - Πρέπει να εργαστεί περισσότερο για τις μεταρρυθμίσεις

Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να εργαστεί πιο σκληρά για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, έστειλε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Christine Lagarde από την Ουάσινγκτον.
Οι προϋποθέσεις συμμετοχής στην ελληνικό πρόγραμμα (χρέος και μεταρρυθμίσεις) δεν έχουν αλλάξει, τόνισε, επίσης, η Lagarde.
Σε απάντηση σχετικά με τη στάση Ευρωπαίων αξιωματούχων που ζητούν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να χαλαρώσει τις απαιτήσεις του για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η Lagarde τόνισε πως το Ταμείο έχει επιδείξει ευελιξία, αλλά κατέστησε σαφές πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Σημειώνεται ότι το διήμερο 7-8 Οκτωβρίου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης, θα λάβουν μέρος στη Σύνοδο του ΔΝΤ, όπου θα έχουν σημαντικές επαφές για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και για το ελληνικό χρέος.
Εν τω μεταξύ, να αναλάβουν δράση καλεί τους υπουργούς Οικονομικών η Christine Lagarde.
Η Lagarde επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Οι κυβερνήσεις, τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, μπορούν να ανακατευθύνουν τις δαπάνες, προκειμένου να ενισχύσουν την ανάπτυξη.
Η τόνωση της ανάπτυξης δεν μπορεί να εξαρτάται μόνο από τις κεντρικές τράπεζες, τόνισε, ενώ σημείωσε ότι τα μηδενικά επιτόκια κάνουν δύσκολη της ζωή των τραπεζών.
Αναφερόμενη στις τράπεζες, σημείωσε ότι πρέπει να εξετάσουν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, ώστε να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες χρηματοδοτικές συνθήκες.
Η Lagarde εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τράπεζες εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.
Ερωτώμενη για τη Deutsche Bank, η Lagarde τόνισε ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αναφορά στο Fiscal Monitor.
Σχετικά με το Brexit, η Lagarde ανέφερε ότι ξεδιπλώνεται το ήπιο σενάριο αναφορικά με τις επιπτώσεις στην οικονομία.
Όσον αφορά την παγκοσμιοποίηση, σημείωσε ότι δεν είναι η κατάλληλα στιγμή για να στραφούμε κατά.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης