Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Nomura – Marcuard CaveKal: Κρίσιμοι οι όροι συμμετοχής των ιδιωτών στο ελληνικό haircut για την ενεργοποίηση των CDS - Τα θετικά και αρνητικά των αποφάσεων.... - Citigroup: Θα χρειαστεί κι άλλο haircut για την Ελλάδα

tags :
Nomura – Marcuard CaveKal: Κρίσιμοι οι όροι συμμετοχής των ιδιωτών στο ελληνικό haircut για την ενεργοποίηση των CDS - Τα θετικά και αρνητικά των αποφάσεων.... -  Citigroup: Θα χρειαστεί κι άλλο haircut για την Ελλάδα
(upd)Τα θετικά και τα αρνητικά των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής παρουσίασε σε έκτακτη ανάλυση της η Nomura, στην οποία και εμφανίζεται αισιόδοξη για την πρόοδο που συντελέστηκε. Στην 4σέλιδη σημερινή ανάλυση της με τίτλο «EU Summit: Progress made on EFSF and Greek debt PSI» (Ευρωπαϊκή Σύνοδος: Πρόοδος έγινε στον EFSF και στο ελληνικό PSI), η Nomura θεωρεί ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν σαφώς καλύτερες από αυτές της 21ης Ιουλίου, αν και παραμένουν ορισμένα ερωτηματικά για τις λεπτομέρειες.
Στα θετικά των αποφάσεων, η ιαπωνική επενδυτική εντάσσει την αύξηση του ποσοστού του haircut του ελληνικού χρέους, αν και ακόμη χρειάζονται ορισμένες απαντήσεις για: ποιος θα συμμετάσχει, εάν ο στόχος του 120% για το ελληνικό χρέος μέχρι το 2020 είναι ρεαλιστικός, και αν τελικά ενεργοποιηθούν τα CDS.
Επιπλέον, ο μηχανισμός εγγυήσεων μπορεί να σταματήσει τα ισπανικά και τα ιταλικά ομόλογα από το να υποβαθμιστούν σε χαμηλότερη κλίμακα, ενώ είναι πολύ πιθανό και να μειωθεί το κόστος ασφάλισης. Σημαντική παράμετρος είναι και η πιθανότητα να συμμετάσχουν στην Ευρώπη και κεφάλαια από τις αναδυόμενες οικονομίες, ενισχύοντας τις πηγές άντλησης κεφαλαίων. Μάλιστα, ο συνδυασμός των παραπάνω μπορεί να αυξήσει τη δύναμη πυρός του EFSF στο 1 τρις. ευρώ.
Στα θετικά ακόμη εντάσσει η Nomura και το γεγονός ότι η πολιτική σκηνή της Ευρώπης φαίνεται πρόθυμη να βρει μία λύση, γεγονός που φάνηκε και από την έγκριση του νέου ρόλου του EFSF από τη γερμανική Βουλή.
Ωστόσο, στις χθεσινές αποφάσεις δεν έλειψαν και αρνητικά σημάδια που πρέπει να προβληματίζουν. Σύμφωνα με τη Nomura, στο σχέδιο απουσιάζουν πλήθος λεπτομέρειες για τη λειτουργία του μηχανισμού στήριξης ως SPV, η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η προθυμία για βοήθεια από μεμονωμένες χώρες όπως η Βραζιλία.
Ένα ακόμη αρνητικό από τη Σύνοδο ήταν οι όροι συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στο σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους, καθώς και ο ρόλος που θα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα πρέπει να περιμένουμε απαντήσεις για το αν θα συνεχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει κρατικά ομόλογα, ή αν θα συμμετάσχει στον EFSF.
Αναπάντητα έμειναν και τα ερωτήματα σχετικά με το πλάνο της κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών, αφού το μοναδικό που ανακοινώθηκε ήταν ότι έχουν περιθώριο να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους μέχρι τον Ιούνιο του 2012. 

Citigroup: Θα χρειαστεί κι άλλο haircut για την Ελλάδα – Θα συνεχίσει να επεμβαίνει η ΕΚΤ


Απουσία λεπτομερειών και συγκεκριμένων πλαισίων βλέπει και η Citigroup στο έκτακτο report που δημοσιοποίησε με αφορμή τις αποφάσεις της χθεσινής συνόδου, επιβεβαιώνοντας πολλές μέχρι τώρα εκτιμήσεις.
Σύμφωνα με την ίδια, τα συμπεράσματα που εκδόθηκαν δεν περιλαμβάνουν λεπτομέρειες που θα είναι χρήσιμες για να διαπιστώσει κανείς τις συνέπειες τους. Μάλιστα, οι λεπτομέρειες αυτές θα κρίνουν και την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων, ενώ δεν αποκλείεται η οριστικοποίηση τους να σταθεί εμπόδιο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Η Citigroup πιθανολογεί ότι θα υπάρξει και νέο haircut, καθώς το ποσοστό του 50% δεν μπορεί να θέσει σε βιώσιμα επίπεδα το χρέος της. Αν και το πακέτο κινείται στη σωστή κατεύθυνση, οι αγορές δεν θα καθησυχαστούν εύκολα, ενώ δεν αποκλείεται να συνεχίσει να επεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

GaveKal: Περιμένουμε κρίσιμες απαντήσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο ελληνικό haircut

Ασαφές είναι πλέον το πλαίσιο των αποφάσεων που έλαβαν τα ξημερώματα οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την Ελλάδα, καθώς αναμένονται απαντήσεις για τις λεπτομέρειες της εφαρμογής του haircut στα ελληνικά ομόλογα.
Σύμφωνα με νέα έκθεση της GaveKal, ενός εκ των συμβούλων της Marcuard, εκτιμάται ότι με haircut 50% στα ελληνικά ομόλογα θα χρειαστούν οι τράπεζες περί τα 106 δις. ευρώ. Ωστόσο δεν γίνεται αναφορά για τον τρόπο που θα βρεθούν αυτά τα κεφάλαια, πως θα καλυφθούν οι ανάγκες των χωρών της ευρωζώνης ή των πόρων του EFSF. Αν και η έκθεση συντάχθηκε πριν γίνουν γνωστές οι τελικές αποφάσεις της Συνόδου, η GaveKal παρατηρεί ότι το πρόσφατο ράλι στις αγορές είναι απόρροια της προσδοκίας ότι τελικά, έστω και με δυσκολίες, θα υπάρξουν συμπεράσματα.
Η CaveKal αναφέρει ότι δεν έχει γίνει σαφές με ποιο τρόπο θα συμμετάσχουν οι ιδιώτες στο νέο σχέδιο μείωσης του ελληνικού χρέους, ώστε να αποφευχθεί η ενεργοποίηση των CDS. Εάν τελικά αποφευχθεί κάτι τέτοιο, τότε η αγορά των CDS θα «σβήσει».
Τα κεφάλαια που διαθέτει ο προσωρινός μηχανισμός στήριξης θα μπορούσαν να διπλασιαστούν, αλλά εάν προστεθεί και η αύξηση της μόχλευσης, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για 4πλάσια ή 5πλάσια κεφάλαια, αν μάλιστα ενεργοποιηθεί η προοπτική της μετατροπής του σε «όχημα ειδικού σκοπού» (SPV).
Εάν δεν απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, σε συνδυασμό με τις ασάφειες στο ρόλο που θα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τότε είναι πολύ πιθανό να συμβεί μία κατάρρευση τύπου Lehman στην Ευρωζώνη. Εάν τελικά το σχέδιο που θα παρουσιάσουν είναι πειστικό τότε θα μπορούσε να κερδηθεί τουλάχιστον ένας ακόμη χρόνος για την ευρωζώνη, ώστε να προχωρήσουν τα κατάλληλα μέτρα.

(www.marcuardheritage.com)

Disclaimer: This information may not be construed as advice and in particular not as investment, legal or tax advice. Depending on your particular circumstances you must obtain advice from your respective professional advisors. Investment involves risk. The value of investments may go down as well as up. Past performance is no guarantee for future performance. Investments in foreign currencies are subject to exchange rate fluctuations. Marcuard Cyprus Ltd is regulated by the Cyprus Securities and Exchange Commission (CySec) under License no 131/11.




www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης