Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παρατηρητής ο Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον στις διαπραγματεύσεις για το χρέος - Συναντήσεις με Lagarde, Schaeuble, Lew

Παρατηρητής ο Τσακαλώτος στην Ουάσιγκτον στις διαπραγματεύσεις για το χρέος - Συναντήσεις με Lagarde, Schaeuble, Lew
Η Ελλάδα προσέρχεται με αποδυναμωμένη φωνή σε αυτή την Σύνοδο από την στιγμή που τον πρώτο λόγο σε αυτό το θέμα έχουν οι ισχυροί «παίκτες» που ακόμη κρατούν κλειστά τα «χαρτιά» τους
Σε ρόλο παρατηρητή θα περιορισθεί η κυβέρνηση στην πιο σκληρή παρτίδα πολιτικού «πόκερ» για το χρέος και των που θα παιχθεί σήμερα στην Ουάσιγκτον, μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωζώνης.
Είναι αυτή που θα αναδείξει για το αν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ( μείωση επιτοκίων, κέρδη του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα, ANFA’s SMP’s ) ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα μπουν από τώρα σε εφαρμογή ή θα μετατεθούν για αργότερα.
Η Ελλάδα προσέρχεται με αποδυναμωμένη φωνή σε αυτή την Σύνοδο από την στιγμή που τον πρώτο λόγο σε αυτό το θέμα έχουν οι ισχυροί «παίκτες» που ακόμη κρατούν κλειστά τα «χαρτιά» τους. Εκτός από το χρέος, το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει για το αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Παρ’ όλα αυτά ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης θα επιχειρήσουν στο περιθώριο της Συνόδου να αποσπάσουν ότι καλύτερο μπορούν σε επίπεδο αποφάσεων. Αυτός άλλωστε είναι και ο απώτερος σκοπός τους: να «ξεκολλήσουν» ή δυνατόν κάποια από τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους τα οποία τέσσερις μήνες μετά την συμφωνία του Eurogroup της 24ης Μαΐου βρίσκονται ακόμη στο σημείο μηδέν.
Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί προκειμένου η φετινή χρονιά να μην φύγει άπρακτη από πλευράς αποφάσεων στο θέμα αυτό πιέζοντας έτσι για μία νέα αναδιάρθρωση από τη στιγμή που το ύψος του δημοσίου χρέους εξακολουθεί να αγγίζει το 180% του ΑΕΠ. Πρόκειται για τέτοιο ύψος, που ακόμη και το ΔΝΤ κρίνει ως μη βιώσιμο και επιβαρυντικό για την ανάκαμψη της χώρας.
Πηγές από τις Βρυξέλλες ωστόσο, επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική βούληση από την πλευρά των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο που θα ήθελε από τώρα να «κλειδώσει» η ελληνική πλευρά.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε που κινεί τα νήματα πίσω από όλα αυτά - και με τον οποίο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει σήμερα συνάντηση αμέσως μετά από αυτή με τον Γάλλο επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί - δεν φαίνεται διατεθειμένος να ανοίξει μία τέτοια συζήτηση νωρίτερα από τις γερμανικές εκλογές (Φθινόπωρο 2017).
Την αναγκαιότητα να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το συντομότερο δυνατό, τόνισε και ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, με τον οποίο η ελληνική αποστολή θα ανοίξει την αυλαία των επαφών της.
Μετά τον Σόιμπλε, οι προβολείς στρέφονται στη συνάντηση που θα έχει το Σάββατο ο Έλληνας υπουργός με την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία θα γίνει στη «σκιά» των αλληλοσυγκρουόμενων εκθέσεων του ΔΝΤ, οι οποίες από τη μια προβλέπουν ισχυρή ανάκαμψη για την οικονομία και από την άλλη, επαναφέρουν τον κίνδυνο του «κόφτη», καθώς κατεβάζει τον πήχη για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος στο 0,1% του ΑΕΠ (έναντι στόχου για 0,5%).
Εικοσιτέσσερις ώρες πριν ξεκινήσει η Σύνοδος και η επικεφαλής του Ταμείου έστειλε μήνυμα στο Βερολίνο λέγοντας τα εξής : «Οι όροι του ΔΝΤ δεν έχουν αλλάξει. Χρειάζονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος. Έχουμε δείξει ευελιξία για το θέμα της βιωσιμότητας, αλλά έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι το χρέος αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο».
Το επόμενο - ηχηρό - μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ θα έρθει με την υπό κατάρτιση έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τα συμπεράσματα της οποίας θα κριθεί αν το Ταμείο θα υπογράψει τελικά νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα. Ας σημειωθεί ότι η χώρα έχει δανειστεί περί τα 240 δισ. ευρώ από το 2010.

Αναλυτικότερα, όμως το πρόγραμμα Τσακαλώτου - Χουλιαράκη στην Ουάσιγκτον έχει ως εξής:

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

09:00 Συνάντηση με τον Jack Lew, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.
09:45 Συνάντηση με τον Pierre Moscovici, επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων ΕΕ.
10:45 Συνάντηση με τον Wolfgang Schaeuble, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.
13:00 Γεύμα με τον Wally Adeyemo, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Οικονομικά Θέματα.
14:20 Ομιλία στο σεμινάριο επενδυτών το οποίο διοργανώνει η JPM.
16:05 Συνάντηση με τον Pier Carlo Padoan, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2015

12:45 Συναντήσεις με στελέχη της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών & Επενδύσεων (ΑΙΙΒ).
13:45 Συνάντηση με τον Jeroen Dijsselbloem, πρόεδρο του Eurogroup.
14:30 Συναντήσεις με στελέχη στο Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ.
15:30 Συνάντηση με την Christine Lagarde, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.
17:00 Συνάντηση με τον Michel Sapin, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

Αμέσως μετά την Ουάσιγκτον οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα βρεθούν στο Λουξεμβούργο για τη συνεδρίαση του Eurogroup (10 Οκτωβρίου). Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένει από αυτή τη συνεδρίαση το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.
Μια καθυστέρηση σε αυτή την απόφαση -λόγω μη υλοποίησης όλων των προαπαιτούμενων μέτρων - εκτός από το ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ίδια τη δόση (είναι διαθέσιμη έως τις 31 Οκτωβρίου), θα οδηγήσει ενδεχομένως και σε καθυστέρηση την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης και κατ’ επέκταση της συζήτησης για το χρέος.

Μ. Χριστοδούλου
(Πρώτη Ενημέρωση: 00:04, Παρασκευή 7 Οκτωβρίου) 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης